27 Ιουλίου 2015

Βάσεις Πανελληνίων 2015: Σε ποιες σχολές θα πέσουν και που θα ανέβουν

Μεγάλη είναι η αγωνία για χιλιάδες μαθητές που έδωσαν φέτος πανελλαδικές, καθώς ο χρόνος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα.
Οι βαθμολογίες των γραπτών, ο αριθμός των εισακτέων και ο τρόπος συμπλήρωσης των μηχανογραφικών θα είναι οι τρεις κυριότεροι παράγοντες που θα κρίνουν το μέλλον των παιδιών και την... Σχολή στην οποία θα περάσουν. 

Φέτος, όπως όλα δείχνουν οι βάσεις θα σημειώσουν μεγάλη πτώση, με εξαίρεση τις σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου εκεί οι βάσεις θα ανέβουν εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης και της οικονομικής ανασφάλειας.
Πιο συγκεκριμένα, στα ΑΕΙ η πτώση σε ορισμένες σχολές μπορεί να φτάσει έως και 2000 μόρια. Αναμένεται πτώση των βάσεων από 180 έως 600 μόρια στις Ιατρικές σχολές, από 500 έως 750 στις Νομικές, από 500 έως 1.000 μόρια στους χημικούς μηχανικούς. 
Όπως εκτιμάται, φέτος θα δούμε πτώση των βάσεων για τις υψηλόβαθμες σχολές, που θα ξεκινούν από λίγα μόρια (200-400), πτώση στις μεσαίες σχολές (500-800 μόρια) και βουτιά σε χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα (και κυρίως στα ΤΕΙ της περιφέρειας) έως και αρκετά πάνω από 2.000 μόρια. Αντίθετα, η άνοδος σε σχολές της Αθήνας πρόκειται να αγγίξει ακόμη και τα 500 μόρια!
Οι εκτιμήσεις για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο: Θα υπάρξει μικρή πτώση των βάσεων σε αρκετές υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας, όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων, ενώ σε τμήματα όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη.
Οι εκτιμήσεις για το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο: Αναμένεται «βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής αρκετών πρωτοκλασάτων σχολών. Εάν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις, θα υπάρχει ελεύθερη πτώση των βάσεων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί. Μεγάλη θα είναι η πτώση και στις σχολές, μεσαίων βαθμολογιών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως οι Φυσικομαθηματικές.
Οι εκτιμήσεις για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο: Αναμένεται σημαντική υποχώρηση των βάσεων. Φαίνεται πως οι βάσεις πιέζονται προς τα κάτω στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.

Οι εκτιμήσεις για το 5ο Επιστημονικό Πεδίο: Οι βάσεις αναμένεται να συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα ή σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόβαθμων και περιζήτητων τμημάτων (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστήμων) να ανέβουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό αριστούχων της τελευταίας δεκαετίας, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την πτώση των βάσεων σε αρκετές ομάδες σχολών όλων των πανεπιστημιακών πεδίων.
Δείτε τον πίνακα με τις εκτιμήσεις των βάσεων

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !