29 Ιανουαρίου 2015

Ο Καθηγητής Γενετικής Κωνσταντίνος Γ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ την Δευτέρα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης

Ο Καθηγητής Γενετικής Κωνσταντίνος Γ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ MD, DSc την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.
Ο διακεκριμένος Επιστήμονας θα αναπτύξει το θέμα "Είναι το DNA η κρυστάλλινη σφαίρα που προβλέπει το μέλλον μας?"

          Στην αρχή της ομιλίας η ορχήστρα Εγχόρδων του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης υπό την Διέθυνση του κ. Νικολάου Κουνατίδη
θα πλαισιώσει την "Μουσικά" την Εκδήλωση.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ DNA Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ
ΠΟΥ “ΒΛΕΠΕΙ” ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ;

Καθηγητής Κ. Γ. Πάγκαλος. MDDSc
Ιατρός Γενετιστής
Διευθυντής της InterGenetics


Οι εξελίξεις του νέου κλάδου της Γενετικής, της Γενωμικής, επιτρέπουν σήμερα την ανίχνευση των αλλαγών-μεταλλάξεων, που βρίσκονται σε όλα τα γονίδια ενός οργανισμού και τη σύνδεσή τους με παθολογικές καταστάσεις.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2011, στα Εργαστήρια Γενετικής της Αθήνας, έγινε δυνατή η πλήρης ανάλυση ενός ανθρώπινου γονιδιώματος, με την μέθοδο ανάλυσης Next Generation Sequencing – NGS. Αναλύθηκαν και τα ~22.000 γονίδια του ανθρώπου σε πάσχοντα από περίπλοκη γενετική πάθηση. Βρέθηκε η παθογόνος μετάλλαξη, που χρησίμευσε για την κατάταξη και  αντιμετώπιση της νόσου, καθώς και τον σχεδιασμό μιας ασφαλούς αναπαραγωγικής στρατηγικής. Από τότε έχουν αναλυθεί περισσότερες απο 60  περιπτώσεις πασχόντων με θεαματικά αποτελέσματα ως προς τη διάγνωση, την πρόγνωση και την αντιμετώπιση των νοσημάτων τους. Η προσέγγιση αυτή κάνει και τη μεγάλη διαφορά με την στοχευμένη κλασσική γενετική ανάλυση, που χρησιμοποιούσαμε μέχρι και σήμερα.

Η νέα Γενετική είναι επομένως εδώ και υπόσχεται θεαματική βελτίωση της ιατρικής φροντίδας, αλλά και θεραπείας των γενετικών νοσημάτων, που αφορούν όλους μας, αφού όλοι μας είμαστε φορείς γονιδιακών μεταλλάξεων και επομένως δυνητικά πάσχοντες. Υπ’αυτή την έννοια, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι φτάσαμε να βλέπουμε μέσω του DNA το μέλλον μας. Η Γενωμική όμως υπόσχεται και θεαματικές εξελίξεις στην εν γένει κατανόηση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των εμβίων όντων.

Στην ομιλία που θα γίνει τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, θα περιγραφούν με λεπτομέρεια το βιολογικό «λογισμικό» που είναι γραμμένο στο DNA, η λειτουργία της γενετικής πληροφορίας, η επίδραση του περιβάλλοντος στην κληρονομικότητα, τα γενετικά νοσήματα και ο τρόπος διαχείρισης τους, καθώς και η λύση του σήμερα, που είναι η μαζική ανάλυση των γονιδίων, που αποτελεί το αντικείμενο της Γενωμικής Ιατρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !