29 Ιανουαρίου 2015

Θεολόγης Καραΐνδρος: Η Ημαθία χρειάζεται 11.000 αλλοδαπούς εργάτες γης



Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου βρέθηκε ο πρόεδρος της VENUS Growers κ. Θεολόγης Καραΐνδρος, εκπροσωπώντας παράλληλα και την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας. Πολλά και ενδιαφέροντα τα όσα μας δήλωσε ο κ. Καραΐνδρος για τον αριθμό των απαιτούμενων εποχικών εργατών γης, αλλά και το τεράστιο ασφαλιστικό τους κόστος στον ΟΓΑ, το οποίο αγγίζει τα 370 ανά δίμηνο.



«Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας το κόστος καλλιέργειας της ροδακινοπαραγωγής αγγίζει τα 840 ευρώ, ανά στρέμμα. Η Ημαθία διαθέτει 125.000 στρέμματα με ροδάκινο, ενώ το μέσο ημερομίσθιο είναι τα 27 ευρώ. Τα βασικά μεροκάματα που χρειάζεται ένα στρέμμα για την καλλιεργητική περίοδο είναι 11 περίπου, για κλάδεμα και κυρίως για αραίωμα και συγκομιδή των ροδακίνων. Χρειαζόμαστε λοιπόν γύρω στους 11.000 μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, κυρίως από την Αλβανία. Επειδή όμως από το 2012 το ασφαλιστικό κόστος τους είναι τεράστιο, αφού αγγίζει τα 370 ευρώ ανά δίμηνο, ενώ το 2011 η μετάκληση κόστιζε μόλις 12 ευρώ το τρίμηνο, πολλοί εργάζονται με τουριστικές βίζες και έτσι το Υπουργείο εισπράττει ελάχιστα από αυτά που σχεδίασε. 

Συμφωνήσαμε με τον κ. αντιπεριφερειάρχη τις επόμενες βδομάδες να πάμε στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να συζητήσουμε το επιτακτικό αίτημα των παραγωγών μας για τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους, που είναι απαγορευτικό στη σημερινή πραγματικότητα» μας είπε ο κ. πρόεδρος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κοινοπραξία με έγγραφο της προς την Π.Ε Ημαθίας ζήτησε για την καλλιεργητική περίοδο την μετάκληση 6.000 αλλοδαπών εργατών γης. Σημαντικά και φλέγοντα τα ζητήματα που τίθενται επί τάπητος για τη νέα ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, αφού η αγροτική μας παραγωγή έχει υποστεί τεράστια πλήγματα με τις χαλαζοπτώσεις των περασμένων ετών, αλλά και το ρωσικό εμπάργκο και δεν αντέχει παράλογες απαιτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !