12 Δεκεμβρίου 2014

Επιχείρηση ηλεκτροδότησης δεκάδων αυθαιρέτων σε περιοχές-φιλέτα του νομού Πιερίας

Επιχείρηση ηλεκτροδότησης δεκάδων αυθαιρέτων σε περιοχές-φιλέτα του νομού Πιερίας κατηγορείται ότι έστησε τοπογράφος μηχανικός σε συνεργασία με έξι υπαλλήλους της ΔΕΗ. Η εισαγγελέας με πρότασή της στο συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης προτείνει την παραπομπή τους σε δίκη για απάτη.
Η απάτη σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε χθες στο δικαστικό συμβούλιο η αντεισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης Ειρήνη Χρυσογιάννη αποκαλύφθηκε από υπάλληλο, ο οποίος πληροφορήθηκε το σχέδιο ηλεκτροδότησης των αυθαιρέτων και ακολούθησε εσωτερική έρευνα από τη ΔΕΗ. Στο πόρισμα περιλαμβάνονται παράνομες ηλεκτροδοτήσεις 132 ακινήτων σε περιοχές της Πιερίας και πιο συγκεκριμένα σε Κορινό, Δίο, Πλάκα και σε άλλες παραλιακές περιοχές, καθώς και σε οικισμούς, όπως στο Λιτόχωρο, για το διάστημα από το Φεβρουάριο του 2001 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009.
Η εισαγγελέας πρότεινε να παραπεμφθούν σε δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο τοπογράφος μηχανικός για τα αδικήματα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης προτείνει την παραπομπή του διευθυντή της ΔΕΗ για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην απάτη και ακόμη πέντε υπαλλήλων, οι οποίοι φέρονται ότι έκαναν τις συνδέσεις ρεύματος, για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην απάτη.
Όπως περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση, ο βασικός κατηγορούμενος τοπογράφος-μηχανικός υποσχόταν σε ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία χτίστηκαν μετά το 1955 (τότε άρχισε να ισχύει η υποχρεωτική έκδοση οικοδομικών αδειών) και δεν είχαν άδεια, ότι έχει τη δυνατότητα ηλεκτροδότησής τους. Αφού εισέπραττε από τον καθένα, ανάλογα με την περίπτωση, από 250 έως και 3.000 ευρώ, συνέτασσε έκθεση, που σύμφωνα με το βούλευμα ήταν πλαστή. Όπως αναλύει στο σκεπτικό της η αντεισαγγελέας εφετών, στην έκθεση επικολλούσε φωτογραφία παλιότερου ακινήτου και την κατέθετε στην πολεοδομία. Μάλιστα σημειώνεται πως από τους 132 ιδιοκτήτες ακινήτων εισέπραξε συνολικά το ποσό των 187.431,40 ευρώ.

ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, όπου επίσης προσκομίστηκαν οι 132 εκθέσεις για την ηλεκτροδότηση των ακινήτων, παρότι έβλεπαν πως στα έγγραφα απεικονιζόταν άλλο ακίνητο από το πραγματικό, κατηγορούνται ότι προχώρησαν στις συνδέσεις. Το “κλειδί” σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση ήταν ο διευθυντής της ΔΕΗ στην περιοχή, ο οποίος κατηγορείται ότι αναλάμβανε προσωπικά όλες τις υποθέσεις ηλεκτροδότησης των ακινήτων, παρότι έπρεπε να διαβιβάζει αιτήσεις και εκθέσεις στον προϊστάμενο του τμήματος χρηστών. Το κουβάρι της απάτης άρχισε να ξετυλίγεται, όταν ο προϊστάμενος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2007, αντιλήφθηκε πως οι σχετικοί φάκελοι δεν περνούσαν από τον ίδιο, αλλά είχαν ανατεθεί απευθείας από το διευθυντή στους υπαλλήλους του τμήματός του, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση.
Τότε άρχισε ο ίδιος έρευνα, και όταν διαπίστωσε πως η υπόθεση έχει μεγάλες διαστάσεις, έγινε σχετική αναφορά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, υπάλληλοι της οποίας αναζήτησαν όλους τους φακέλους ηλεκτροδοτήσεων των τελευταίων χρόνων, σε συνδυασμό με τις εκθέσεις που είχε υποβάλει ο συγκεκριμένος τοπογράφος-μηχανικός. Βρέθηκαν στα έγγραφα οι φωτογραφίες των παλιών ακινήτων που είχαν επικολληθεί, ενώ στην πραγματικότητα είχαν ηλεκτροδοτηθεί άλλα σπίτια, που χτίστηκαν μεταγενέστερα.
Για την ίδια υπόθεση είχαν κατηγορηθεί και οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων ακινήτων που ηλεκτροδοτήθηκαν με τις πλαστές εκθέσεις, για τις οποίες παραπέμπεται σε δίκη ο τοπογράφος-μηχανικός. Ωστόσο όλοι τους απηλλάγησαν από τις δικαστικές αρχές της Κατερίνης.

MHXANIΚΟΣ Με εκβίαζαν τα κυκλώματα
Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση των παράνομων ηλεκτροδοτήσεων αυθαιρέτων στην Πιερία στην απολογία του στις ανακριτικές αρχές Κατερίνης, που περιλαμβάνεται στην εισαγγελική πρόταση, ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα κυκλώματος, το οποίο εκμεταλλευόταν αυθαίρετα. Υποστήριξε πως δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, επειδή τον απειλούσαν ότι θα δημοσιοποιούσαν προσωπικό του πρόβλημα, χωρίς όμως οι ισχυρισμοί του να έχουν πείσει μέχρι σήμερα τις δικαστικές αρχές.
Από την άλλη ο διευθυντής της ΔΕΗ στην περιοχή στην απολογία του αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή. Είπε πως ο ίδιος δεν είχε καμία γνώση πως τα συγκεκριμένα ακίνητα που ηλεκτροδοτήθηκαν ήταν αυθαίρετα, καθώς και ότι κανείς από τους υπαλλήλους, στους οποίους ανέθεσε τις ηλεκτροδοτήσεις, του μετέφερε οτιδήποτε ύποπτο. Οι πέντε υπάλληλοι, οι οποίοι επίσης παραπέμπονται σε δίκη, ισχυρίστηκαν από την πλευρά τους ότι δεν παρατήρησαν τις διαφορές που υπήρχαν στις φωτογραφίες των εκθέσεων και των ακινήτων στα οποία έκαναν τις συνδέσεις ρεύματος, αρνούμενοι με τη σειρά τους τις κατηγορίες.

Του Κώστα Καντούρη

http://www.makthes.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !