8 Ιουλίου 2016

Από 100 εως 300 ευρώ το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης

Το ΥΠΟΙΚ μελετά την επαναφορά των αυτοτελών προστίμων, που θα κυμαίνονται από 100 έως 300 ευρώ.Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές, κατά τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, να επιβάλλουν στους παραβάτες αυτοτελές πρόστιμο από 100 έως 300 ευρώ για κάθε απόδειξη ή τιμολόγιο που δεν κόβουν, ανάλογα με το αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.

Πάντως το ακριβές ύψος του προστίμου αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν εκφραστεί πολλές και διάφορες απόψεις.
Με βάση το καθεστώς που ισχύει σήμερα το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης ανέρχεται στο 50% του ΦΠΑ που εμπεριέχεται στη συναλλαγή για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη, ενώ στις περιπτώσεις επαγγελματικών κλάδων οι οποίοι απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ (π.χ. γιατροί κ.ά.) δεν προβλέπεται καν η επιβολή προστίμου και οι ελεγκτές περιορίζονται μόνο στο να επιδίδουν στους παραβάτες μια απλή έκθεση παραβάσεων χωρίς άλλες κυρώσεις.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με τα σχέδια νόμων για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων, αλλά και για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος στις συναλλαγές, καθώς εντάσσονται στο ίδιο «πακέτο» καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Πηγή : www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !