19 Μαΐου 2015

«ΚΡΙΣΕΙΣ επιΚΡΙΣΕΩΝ» Βιβλιοπαρουσίαση στην Αθήνα του Χάρη Μπικηρόπουλου




Τις «Κρίσεις επιΚρίσεων», το νέο  του βιβλίο, παρουσίασε στην Αθήνα, ο Κατερινιώτης συγγραφέας Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, το Σάββατο 16 Μαΐου, στο χώρο των εκδηλώσεων του οίκου ΟΣΤΡΙΑ.

Μιλώντας για το βιβλίο τόσο για το έργο «Υπό σκιήι» όσο και  για το «Ήταν λέει στο σπίτι του πρωθυπουργού» που περιλαμβάνονται στην έκδοση, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Κουμπλής υπογράμμισε ότι: «είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που ο συγγραφέας,  μεταφέρει τόσο εύστοχα τη σημερινή κατάσταση, την κρίση, τις κρίσεις, τις αγωνίες, όλα όσα βιώνουμε καθώς και τον διακαή πόθο του ανθρώπου να αντισταθεί και να φτιάξει έναν κόσμο καλύτερο, στα έργα του βιβλίου. Τα λέει όλα και νοιώθεις ότι όλα σε αφορούν, χρησιμοποιώντας  αξιώματα και αποφθέγματα που δίνουν «φιλοσοφική» διάσταση στους διαλόγους  με ξεχωριστή μαεστρία, τέχνη  και θεατρικό τρόπο. Ζεις κάθε σκηνή σαν πρωταγωνιστής εσύ ο ίδιος. Το κείμενο  πυκνογραμμένο και τα μηνύματα καταιγιστικά. Είναι πολύ δυνατό έργο, πραγματικά με εξέπληξε…».
Η γνωστή ψυχολόγος  και τηλεπαρουσιάστρια Γεωργία Σιδέρη  από τη δική της οπτική γωνία, ανέλυσε την «κρυμμένη»  επιστημονική χροιά των κειμένων του συγγραφέα «δίκην ψυχαναλυτή», για ένα βιβλίο, που με 3 ιστορίες, μιλάει για το σήμερα και  τη δοκιμασία της ζωής στα χρόνια της κρίσης καταλήγοντας στο  βασικό χαρακτηριστικό του έργου που  είναι: « η  προφητική του ιδιότητα, αφού έχει γραφτεί το 2013 και είναι σα να διαβάζουμε τις σημερινές εξελίξεις τώρα, την ώρα αυτή που μιλάμε και παράλληλα τολμά να κάνει και προβλέψεις για όσα έρχονται. Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος ατενίζοντας το μέλλον, απογυμνώνει την πραγματικότητα, όπως μας την παρουσιάζουν, με στόχο να μας αποπροσανατολίσουν, διαδικασία την οποία εφαρμόζει μέσω των ηρώων του και ο συγγραφέας με ''αυτόν'', “αυτήν” και ''εκείνον''. Κεντρικό μήνυμα για τον συγγραφέα, μετά τη διαπίστωση ότι ο κόσμος αλλάζει αλλά μπορεί να χρειασθούν αιώνες: «αλλάζουμε εμείς για να αλλάξει και το μέλλον!!»
Η συγγραφέας, ποιήτρια και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του εκδοτικού οίκου ΟΣΤΡΙΑ κ. Αγγελική Ραυτοπούλου, εστίασε στα «επαναστατικά» μηνύματα που εκπέμπει το βιβλίο: «Η κρίση είναι μέσα μας, είναι μέσα στα σπίτια μας, είναι στις ίδιες μας τις σχέσεις. Ποιός θα πολεμήσει άραγε; Πώς θα πολεμήσει άραγε; Στο φως ή υπό σκιάν; Πώς θα μπορούσε ο κόσμος να γίνει δικαιότερος; « Κράτα γερά… κρατήσου…»  λέει ο συγγραφέας, από πού και γιατί, απαντά ο αναγνώστης. Αυτά και πολλά άλλα θα σας προβληματίσουν στις σελίδες αυτού του υπέροχου βιβλίου. Θα κρατήσω την φράση του  Μπικηρόπουλου : «η επανάσταση σε χρειάζεται», το λέει ο ήρωας πριν πέσει η αυλαία. Είναι το τέλος του βιβλίου και η αρχή όλων… Ποιός μπορεί να μιλά για επ-ανα-σταση και τί σημαίνει αυτό;».
Ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος μίλησε για την «πολυτέλεια» της τέχνης, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Στην εποχή μας που προτεραιότητα είναι να καταφέρουμε να ζήσουμε, να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες  και τις  προτεραιότητες της ζωής μας, να έχουμε δουλειά και φαγητό, η τέχνη φαντάζει πολυτέλεια και ίσως περιττή. Αυτό το «περιττό» που προστίθεται στο αναγκαίο, είναι η τέχνη.  Όμως εμείς, όπως είπε ο μέγιστος Κάρολος Κουν, «την τέχνη θα την πλησιάζουμε με ευλάβεια και σεβασμό. Δεν έχουμε το δικαίωμα να την κατεβάζουμε στο ανάστημά μας».
Χωρίς  κοινωνική συμμετοχή, χωρίς αυτές τις συναντήσεις, τη συζήτηση, την επαφή, το διάλογο,  κινδυνεύουμε να χάσουμε την ταυτότητά μας. Γι αυτό επιμένουμε, έχοντας το βιβλίο σαν  όπλο στα χέρια μας...Είναι μια μορφή αντίστασης».
Foto: Βασίλης Κουτρουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !