19 Μαΐου 2015

Ευαγγελικοί Πόντιοι της Κατερίνης μετά την καταστροφή του Πόντου

Σήμερα, 19η Μαΐου στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες τιμάται η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και τα εν αυτή θύματα. Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αρχηγός του κινήματος των Νεότουρκων αποβιβάζεται στην Σαμψούντα του Πόντου και ξεκινά η δεύτερη και σκληρότερη φάση της
Γενοκτονίας των Ποντίων. Μετά την καταστροφή, οι Πόντιοι κατέφυγαν είτε στα βάθη της Μικράς Ασίας, είτε στην Ρωσία και στην σημερινή Αρμενία δηλαδή στον επάνω Πόντο, στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες περιοχές. Μετά την Μικρασιατή Καταστροφή του 1922, οι Πόντοι της Ρωσίας έφυγαν για την Ελλάδα. Στην Κατερίνη οι Πόντιοι που ήρθαν ήταν ορθόδοξοι και σε πολύ μεγάλο ποσοστό Έλληνες Ευαγγελικοί, από Ευαγγελικές Κοινότητες του Πόντου, όπως αυτή της Ορντού (Κοτύωρα). Μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό αν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι Ευαγγελικοί βρίσκονται στην Κατερίνη, στον Συνοικισμό καθώς και στην επέκταση των Ευαγγελικών.
Από δικά μας πρόσωπα ξέρουμε, ότι όταν έφτασαν στην Κατερίνη, τα σημερινά Ευαγγελικά ήταν δάσος, γι αυτό άλλωστε είναι τόσο τετραγωνισμένη η περιοχή- ήταν πολύ εύκολο να κοπούν δρόμοι. Οι Ευαγγελικοί της Κατερίνης δημιούργησαν την δικιά τους Ευαγγελική Εκκλησία το 1923. 
Λάζαρος Κατανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !