4 Αυγούστου 2016

Μεγανήσι...Νησί 1040 κατοίκων στο Ιόνιο

Το Μεγανήσι είναι νησί μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος τωνΠριγκηπονήσων Λευκάδας, γι'αυτό και ονομάζεται έτσι. Έχει έκταση 22,356 τ. χλμ. και πληθυσμό 1.041  κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Το Μεγανήσι ανήκει επίσης στο ευρύτερο σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων νήσων.

Το Μεγανήσι αποτελεί δήμο του νομού Λευκάδας, με πληθυσμό 1.041 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του2011. Στο νησί υπάρχουν 3 χωριά, το Κατωμέρι (έδρα του δήμου), το Βαθύ και το Σπαρτοχώρι. Στο δήμο Μεγανησίου ανήκει και η γνωστή νησίδα Σκορπιός.
Η πρόσβαση στο νησί γίνεται μόνο από την πλευρά της Λευκάδας. Για το Μεγανήσι υπάρχουν τακτικά δρομολόγια πλοίου από το Νυδρί. Το πλοίο πιάνει και στα δύο λιμάνια του Μεγανησίου, στο Σπαρτοχώρι και στο Βαθύ. Η διάρκεια της διαδρομής δεν υπερβαίνει τα 25 λεπτά.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στον καιρό του Στράβωνα το Μεγανήσι ονομαζόταν Τάφος ή Ταφιάς και ανήκε στους λεγόμενους Ταφίους Νήσους, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά μεταξύ Ακαρνανίας και Λευκάδας, όπως η Κάλαμος(παλαιότερα Κάρνος), ο Καστός, η Άτοκος και το Αρκούδι. Κατά την εποχή του χαλκού αποτελούσε κέντρο τουπειρατικού λαού των Τηλεβόων, οι οποίοι ονομάζονταν και Ταφίοι από το αρχαίο όνομα του Μεγανησίου και είχαν κυριαρχήσει στην γύρω θάλασσα. Με την παρακμή των Τηλεβόων το Μεγανήσι ακολούθησε την ιστορική πορεία τηςΛευκάδας μέχρι τις μέρες μας. Στην περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου σε θαλάσσια σπηλιά του Μεγανησίου είχε την μυστική του βάση το Υποβρύχιο Παπανικολής.

Ο δήμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμος Μεγανησίου
Δήμος
2011 Dimos Meganisiou.png
ΧώραFlag of Greece.svg Ελλάδα
ΈδραΚατωμέρι
Διοίκηση 
 • ΔήμαρχοςΠαύλος Δάγλας (2014)
Διοικητική διαίρεση 
 • Αποκ. διοίκησηΠελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
 • ΠεριφέρειαΙονίων Νήσων
 • Περιφ. ενότηταΛευκάδας
ΔιαμέρισμαΙόνια Νησιά
ΝομόςΛευκάδας
Έκταση335,8 km2
Πληθυσμός1.041 (απογραφή 2011)
Ιστότοποςhttp://www.meganisi.gov.gr/
Ο Δήμος Μεγανησίου έχει έδρα το Κατωμέρι. To 2014 δήμαρχος εξελέγη ο Παύλος Δάγλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !