10 Απριλίου 2016

Επιχειρηματικές ιδέες μαθητών του Γυμνασίου Αλωνίων και του Λυκείου Κονταριώτισσας

Προϊόντα και υπηρεσίες που προέκυψαν από την υλοποίηση καινοτόμων μαθητικών επιχειρηματικών ιδεών παρουσιάστηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, το οποίο πραγματοποιείται για δέκατη χρονιά υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.


Smileybin ή αλλιώς πρωτοποριακός κάδος ανταποδοτικής ανακύκλωσης που τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκό. Διαθέτει ενσωματωμένη ζυγαριά για τον υπολογισμό του βάρους των ανακυκλώσιμων (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί), πληκτρολόγιο εισαγωγής κωδικού και αποστέλλει δεδομένα μέσω WI-FI. Ο χρήστης του ανακυκλώνει και συγκεντρώνει πόντους ή για αγορές σε εμπορικά κέντρα, super markets, είτε για έκπτωση δημοτικών τελών. Ο Smileybin είναι η επιχειρηματική ιδέα που υλοποίησαν μαθητές του Γυμνασίου Αλωνίων Κολινδρού Πιερίας.
"Άρωμα Ολύμπου -Μαθητική Μεταποιητική» είναι ο τίτλος της επιχείρησης με προϊόντα τα οποία φτιάχνονται με πρώτες ύλες αποκλειστικά από την περιοχή με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο.Δημιουργοί των προϊόντων μαθητές του Λυκείου Κονταριώτισσας του Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας, οι οποίοι στο εργαστήρι του σχολείου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Χημείας μεταποίησαν βότανα σε μίγματα αφεψημάτων, χρησιμοποίησαν ελαιόλαδο, βότανα και μέλι για να φτιάξουν καλλυντικά χειροποίητα σαπούνια και με μέλι, βύνη κριθαριού και λυκίσκο προχώρησαν στην παραγωγή μπύρας.
Ένα πακέτο με τρόφιμα υψηλής ενεργειακής αξίας είναι κατάλληλο για να προσφέρεται σε καταστάσεις ειδικής ανάγκης (όταν κάποιος παραμένει αποκλεισμένος σε ένα νησί, ή στα χιόνια, ή στους πρόσφυγες). Υπάρχει ειδικό κουτί για ενήλικες και ειδικό για παιδιά και εκτός από τα αναγκαία τρόφιμα προσφέρονται και ενθαρρυντικά μηνύματα για εκείνους που είναι σε δύσκολη θέση. Η ιδέα ανήκει στους μαθητές του Αριστοτελείου Κολεγίου Θεσσαλονίκης.
Μαθητές από 25 γυμνάσια και λύκεια της Βόρειας Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Πέλλας, Βέροιας, Καβάλας, Ιωαννίνων, Πιερίας, Κοζάνης, Ημαθίας και Λευκάδας) είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν τις υλοποιημένες ιδέες τους στο Mediterranean Cosmos παρουσιάζοντας από έξυπνες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, διαδικτυακές υπηρεσίες, έως καλλυντικά, είδη διακόσμησης και διατροφής.
“Οι μαθητές παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν δημιουργήσει μέσα στο πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση”. Ξεκινάνε στην αρχή της χρονιάς με μία ιδέα την οποία σιγά σιγά μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες και βιωματικά προγράμματα καταφέρνουν να την υλοποιήσουν” εξήγησε στην εκπομπή “Πανόραμα” στο “Πρακτορείο FM 104,9” ο γενικός διευθυντής του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, Αργύρης Τζικόπουλος.
Το πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση” αφορά μαθητές της γ' γυμνασίου έως την γ' λυκείου και μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα σχολεία υποβάλλοντας τις προτάσεις τους.
Φέτος καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στη συμμετοχή σχολείων στο πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Τζικόπουλος. Παίρνουν μέρος 100 σχολεία και επίσης είναι η μεγάλη η συμμετοχή σχολείων της περιφέρειας, από περιοχές αρκετά απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα (Διδυμότειχο, Ρόδος Κάλυμνος κ.ά.).
“Κάθε χρόνο τα παιδιά καταφέρνουν και μας εκπλήσσουν με τις ιδέες τους και την καινοτομία τους. Ίσως επειδή είναι μαθητές μικρής ηλικίας σκέφτονται λίγο έξω από το πλαίσιο και έχουν πάρα πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες”είπε ο γενικός διευθυντής του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece σημειώνοντας ότι στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκαν αρκετά προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής.
Την έκθεση επισκέφθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος περιηγήθηκε σε όλα τα περίπτερα, έδειξε ενδιαφέρον για τις ιδέες και συνομίλησε με τους μαθητές – επιχειρηματίες.
Το επόμενο στάδιο του προγράμματος μετά τις εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προβλέπει ότι οι μαθητές θα συνεχίσουν τις πωλήσεις από τις εικονικές επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να καταθέσουν ένα business plan, στη συνέχεια να διαλύσουν την “εικονική επιχείρηση” και να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.
"Συνήθως τα χρήματα παρέχονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς και οργανισμούς. Πολλά σχολεία φέτος θέλουν να διαθέσουν τα χρήματα σε οργανώσεις που βοηθούν τους πρόσφυγες" ανέφερε ο κ. Τζικόπουλος.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα αξιολογηθούν με βάση το business plan και θα αναδειχθεί η "Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016". Η ομάδα που θα κερδίσει, θα διαγωνιστεί στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του «Junior Achievement Europe», στις 25-28 Ιουλίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας.
Επίσης θα αναδειχθεί το «Καλύτερο Περίπτερο», η «Καλύτερη Ομάδα» και η πιο «Καινοτόμος Ιδέα», απονέμονται και έπαινοι για επιμέρους τομείς όπως μάρκετινγκ, πολιτισμού, εκπαίδευσης κ.ά.
Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005. Είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης & επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα.
www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !