6 Δεκεμβρίου 2015

Τι σημαίνει η τουρκική εισβολή στο Ιράκ;

Η Τουρκία προχώρησε σε περιορισμένη, έστω, εισβολή στο Ιράκ, κατόπιν συνεννόησης με την Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση, του βορείου τμήματος της χώρας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων την επίσημη ιρακινή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Η Άγκυρα δεν κινήθηκε από παρόρμηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση αυτή είχε σχεδιαστεί ήδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα. Με την ενέργεια αυτή, καταλαμβάνοντας εξαπίνης την σιιτική ιρακινή κυβέρνηση, η Τουρκία εμφανίζεται και πάλι ως πρόμαχος του σουνιτικού στοιχείου, σε μια περιοχή όπου έχει εισχωρήσει η επιρροή του Ιράν.

Επίσης η Τουρκία ενισχύσει τους ήδη στενούς δεσμούς της με τους Κούρδους του Ιράκ, τους μόνους Κούρδους που την ανέχονται και που η Άγκυρα ελπίζει να αξιοποιήσει για να ελέγξει το δικό της κουρδικό στοιχείο και αυτό της γειτονικής Συρίας.
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος, ακόμα πιο πεζή και καθόλου ποιητική, το πετρέλαιο. Εδώ και καιρό η Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις της ιρακινής κυβέρνησης που εξακολουθεί να θεωρεί την κουρδική περιοχή εθνικό της έδαφος, έχει συμφωνήσει με τους Κούρδους του Ιράκ να διοχετεύει το πετρέλαιό τους μέσω του εδάφους της και συγκεκριμένα από το λιμάνι του Σεϊχάν, μέσω αγωγών οι οποίοι, τι σύμπτωση, γίνονται στόχος του ΡΚΚ.
Ωστόσο στο Σεϊχάν καταλήγει και η μεγαλύτερη ποσότητα του λαθραίου πετρελαίου των σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους- δεύτερη σύμπτωση. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τη Ρωσία, το ξεμπρόστιασμα της εμπορικής σχέσης της Άγκυρας με τους τζιχαντιστές και τα ρωσικά πλήγματα κατά των βυτιοφορών και των υποδομών του ΙΚ που παρήγαγαν και μετέφεραν το πετρέλαιο στην Τουρκία, αυτό που θα εξυπηρετούσε την Άγκυρα, είναι ένας νέος δρόμος διοχέτευσης του πετρελαίου, απρόσβλητος μάλιστα από τη ρωσική αεροπορία, μέσω των κουρδικών εδαφών του βορείου Ιράκ, όπου, τρίτη σύμπτωση, διοχετεύεται και το κουρδικό πετρέλαιο.
Έτσι η Τουρκία και το λαθρεμπόριο με το ΙΚ συνεχίζει και τους Κούρδους συνεχίζει να εξυπηρετεί, δίνοντάς τους και μερίδιο ίσως, καθώς δεν υπάρχουν άγιοι στη Μέση Ανατολή και τη ρωσική αεροπορία αποφεύγει και το κυριότερο, καταστρέφει και τα στοιχεία που την εμπλέκουν στο λαθρεμπόριο.
Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο, με την κίνησή της η Τουρκία αναγνωρίζει, εμμέσως το Κούρδους ως επίσημους συνομιλητές της, αναγνωρίζοντας de facto τη διχοτόμηση του Ιράκ. Ίσως δε αυτή η de facto αναγνώριση ανεξάρτητης κουρδικής αρχής να είναι και το αντάλλαγμα που ζητούν οι Κούρδοι ή και το πρώτο βήμα για τη de jure αναγνώριση.
Στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, αντίθετα με ότι γενικά πιστεύεται, όλοι είναι σίγουροι ότι το ΙΚ είναι ήδη νεκρό και ενδιαφέρονται περισσότερο για την επόμενη μέρα, παρά για την ολοκλήρωση της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !