9 Δεκεμβρίου 2015

Καταχάς ....χωριό 550 κατοίκων 30 χιλιόμετρα από την Κατερίνη



Ο Καταχάς είναι χωριό και ομώνυμη τοπική κοινότητα του δήμου Πύδνας - Κολινδρού στο νομό Πιερίας με 524 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η απόστασή του από την πόλη της Κατερίνης είναι 30 χιλιόμετρα. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του χωριού είναι πρόσφυγες από τον Πόντο, ενώ υπάρχουν και Βλάχοι. Από το χωριό ξεκίνησε η καλλιέργεια ακτινιδίων στην Πιερία.
Εκτός από τα ακτινίδια, πολύ σημαντική γεωργική καλλιέργεια είναι και τα ροδάκινα.Ο Καταχάς έχει πολιτιστικό σύλλογο (λέγεται «Ο Αριστοτέλης») και ένα άλσος με παιδική χαρά, αναψυκτήριο, θέατρο και αθλητικό κέντρο. Το δάσος αυτό κοσμείται από γλυπτά του καλλιτέχνη Ευθύμιου Καλεβρά, ο οποίος κατάγεται από το χωριό και έχει εκεί το εργαστήρι του. Το μονοθέσιο νηπιαγωγείο δεν λειτουργεί.[1] Ο κεντρικός ενοριακός ναός είναι του Αγίου Μηνά.[2] Στο ποδόσφαιρο, ο Αριστοτέλης Καταχά αγωνίζεται στην Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το βιβλίο του Πίρι Ρέις «Κατακτητική Ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο», το οποίο κυκλοφόρησε το 1521, ο Καταχάς (αναφέρεται ως Qadiha) ήταν ένα χωριό με όρμο και είχε απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 30 μίλια [3] .
Ονομαζόταν επί Τουρκοκρατίας Κάτω Χάνι και το όνομα αυτό εξελίχθηκε αργότερα στη σημερινή ονομασία του. Ο Καταχάς την περίοδο εκείνη ήταν τσιφλίκι και είχε 25 περίπου οικογένειες γύρω στο 1850. Στις αρχές του εικοστού αιώνα είχε 100 Χριστιανούς κατοίκους.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πολιτιστικός σύλλογος οργανώνει μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο, με σημαντικότερο ίσως το Ποντιακό αντάμωμα. Η εκδήλωση αυτή γίνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και εκτός από παραδοσιακούς χορούς συμπεριλαμβάνει εστίαση στο χώρο του πευκώνα Καταχά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !