8 Απριλίου 2015

H Λάρισα υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

Την μεγάλη απόφαση για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, έλαβε η πόλη της Λάρισας, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο.


Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πόλη της Λάρισας, που θεωρείται από έγκυρους ιστορικούς, ως μια από τις αρχαίες πόλεις της Ευρώπης, αφού στέκεται για χιλιάδες χρόνια, στη δεξιά όχθη του Πηνειού,  μπορεί να καταθέσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ελκυστική πρόταση για ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 και υποστήριξε ότι η  θετική έκβαση της προσπάθειας και ανάληψης του τίτλου, θα επιφέρει για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή σημαντικότατα οφέλη. Οπως τόνισε η Λάρισα, μέσω της υποψηφιότητά της, θα αποκτήσει εξωστρέφεια, θα δοθεί σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής για λόγους που θα αναλυθούν παρακάτω. Μπορεί επίσης, να αξιοποιήσει θαυμάσια πηγές χρηματοδότησης, να λύσει μερικά σημαντικά της προβλήματα και κυρίως να μπει στο χάρτη της Ευρώπης, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.»  

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο  δήμαρχος Λαρισαίων, σημείωσε πως η υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, δεν αφορά μόνο τη Λάρισα και το Δήμο. Πρόκειται για μια στόχευση υψηλού επιπέδου, που εάν την κατακτήσουμε, θα έχουμε όλοι μας, συμβάλει στο να γραφεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτής της πόλης. Και όχι μόνο για την πόλη. Σημαντικό τμήμα της Θεσσαλίας, θα έχει να ωφεληθεί, από μια τέτοιου μεγέθους και επιπέδου  διοργάνωση.

«Όλα όμως, εξαρτώνται από εμάς, τόνισε ο κ. Καλογιάννης. Ο ίδιος ο στόχος, ο ιδιαίτερα υψηλός στόχος, ξεπερνά τις όποιες διαφορές. Χρειάζεται να συμφωνήσουμε πως μπροστά σ΄ αυτή την πρόκληση, απαιτείται να προχωρήσουμε όλοι μαζί.  Αξίζει μπροστά σε μια τέτοια προσπάθεια να βοηθήσουμε όλοι με μεγαλοθυμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σ΄ αυτή τη προσπάθεια πρώτιστο καθήκον όλων μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να λάβει  η υπόθεση της διεκδίκησης πάνδημο χαρακτήρα.»

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση η πρόταση της υποψηφιότητας μπορεί να περιλάβει μια ευρύτερη περιοχή με τον Ολυμπο, την Κοιλάδα των Τεμπών, τα Μετέωρα, η παραθαλάσσιο μέτωπο του νομού με την μυθική και ιστορική Μελιβοία, τον ιστορικά Αμπελάκια με επίκεντρο και συντονιστή τη Λάρισα, το Αρχαίο Θέατρο, τον πατέρα της Ιατρικής τον Ιπποκράτη,  τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Διαχρονικό Μουσείο, το Προσκήνιο Πολιτισμού και τόσα άλλα μπορούν να συγκροτήσουν μια ξεχωριστή, ενδιαφέρουσα και ανταγωνιστική  πρόταση για την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021.


Κεντρικό ρόλο για τον  Γιώργο Δαμ. Βουλγαράκη

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του φακέλου υποψηφιότητας της Λάρισας, θα αναλάβει ο Λαρισαίος κ. Γιώργος Δαμ. Βουλγαράκης, ο οποίος έχει εκδώσει διάφορα νομικά βιβλία και τέσσερις ποιητικές συλλογές. Ο κ. Βουλγαράκης καθιέρωσε τη σειρά «Μουσική» του εκδοτικού οίκου Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος και ο ίδιος επιμελήθηκε τους πρώτους τόμους της, αναλαμβάνοντας και την ποιητική προσαρμογή των μεταφράσεων στις όπερες.

Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σύμβουλος της Μελίνας Μερκούρη τη δεκαετία του '80 στο Υπουργείο Πολιτισμού και Σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !