8 Απριλίου 2015

Όχι στην Υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς

Μια τραγική ιστορία εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα στο Νοσοκομείο Κιλκίς εδώ και αρκετά χρόνια, που οδήγησε σε οικτρή κατάσταση. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΙΛΚΙΣ (ΕΝΙΚ), προειδοποιώντας ότι «η έκρηξη που επέρχεται σύντομα δε θα αντιμετωπίζεται ούτε θα είναι δυνατό να εκτονωθεί ανώδυνα». 

Στην διαμαρτυρία της η ΕΝΙΚ τονίζει ότι οι τελευταίες σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι είναι ότι,
- η Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική, η μόνη στο νομό, είναι κλειστή για σχεδόν το μισό μήνα λόγω υποστελέχωσης,
- δεδουλευμένες εφημερίες μηνών του ιατρικού και λοιπού προσωπικού παραμένουν απλήρωτες και
- η ηλεκτρονική καταχώρηση κάθε εξέτασης στο νοσοκομείο, με το ανύπαρκτο σύστημα μηχανοργάνωσης και με υποστελέχωση, είναι αδύνατη.
«Δεν θα συνεχίσουμε να παραμένουμε θεατές και συνδιαχειριστές της κατάστασης, της αδιαφορίας και του εμπαιγμού και αν δε δούμε έμπρακτη αλλαγή σε όλα τα ανωτέρω ΑΜΕΣΑ, όπως και σε κάθε κακώς κείμενο και εκφυλιστική κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια, τότε η κινητοποίηση μας είναι μονόδρομος», δηλώνει η ΕΝΙΚ, η οποία δίνει σχετική συνέντευξη τύπου αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι.
Η ανακοίνωση διαμαρτυρίας: 
«Με το παρόν κείμενο εκφράζουμε ανοικτά και δημόσια την αγανάκτησή μας για μια τραγική ιστορία που εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα στο νοσοκομείο Κιλκίς εδώ και αρκετά χρόνια, και μας οδήγησε σε οικτρή κατάσταση.
Δεν κάνουμε πλέον έκκληση σε κανένα , αλλά ούτε και ζητάμε. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και προειδοποιούμε ότι η έκρηξη που επέρχεται σύντομα δε θα αντιμετωπίζεται ούτε θα είναι δυνατό να εκτονωθεί ανώδυνα.
Εδώ και δέκα χρόνια το προσωπικό έβαλε πλάτη για να μείνει όρθιο και σε αξιοπρεπές επίπεδο το νοσοκομείο μας , για να εισπράττει διαρκώς υποβιβασμό και κοροϊδία, παρά τις πλείστες επισκέψεις αρμοδίων (Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών) και διαβεβαιώσεις προς το καλύτερο, που όχι μόνο δεν έρχεται, αλλά ειδικά τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση οδεύει διαρκώς από το και στο χειρότερο.
Άπειρες εκκλήσεις δεν βρήκαν ευήκοα ώτα, ενώ η υπομονή λήφθηκε σαν ανοχή.
Δε θα απαριθμήσουμε  για πολλαπλή φορά τα προβλήματα. Είναι γνωστά και ορατά σε όποιον επισκέπτεται το ίδρυμα, πόσω μάλλον σε όσους εργάζονται σε αυτό. Θα σταθούμε στα τελευταία, σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι:
Α) Τους τελευταίους μήνες ένα ακόμα τμήμα του νοσοκομείου, ακολουθώντας τα υπόλοιπα τμήματα που αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα (πχ καρδιολογική, παιδιατρική,χειρουργική), η Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική, η μόνη στο νομό, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης, είναι κλειστή για σχεδόν το μισό μήνα. (από το σύνολο των 86 θέσεων ιατρικού προσωπικού που προβλέπει το κουτσουρεμένο στοιχεία οργανόγραμμα του νοσοκομείου , υπηρετούν αυτή τη στιγμή μόνο 43!!!!)
Τι έκαναν για αυτό κάποιοι; πόσο ενδιαφέρθηκαν αρμόδιοι και μη (Υπουργεία, Διοίκηση, Συμβούλια, τοπική αυτοδιοίκηση, τοπικά ΜΜΕ)
Β) Παραμένουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες ιατρικού και υπερωρίες λοιπού προσωπικού εδώ και μήνες. Αναλυτικότερα : Απλήρωτες εφημερίες τακτικού προυπολογισμού από Οκτώβριο 2014 ( 6 μήνες)
Απλήρωτες υπερβάσεις τακτικού προυπολογισμού (απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου,  για να μην κλείσουν τμήματα) από Μάρτιο 2014 (12 μήνες)
Εκκρεμότητες αντίστοιχες από έτη 2012 και 2013 λόγω οριζόντιων περικοπών  σε δεδουλευμένα, που αυθαίρετα και αδικαιολόγητα διενεργήθηκαν, χωρίς να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όποιον το έπραξε. Ακόμα και η έγκριση από το Φεβρουάριο του 2014, από την αρμόδια υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο για συμπληρωματικό κονδύλιο 18000 ευρώ μηναίως για κάλυψη αυτών των αναγκών παρέμεινε όνειρο απατηλό.
Γ) Μέσα σε όλα τα προστέθηκε και η ανάσυρση μιας απόφασης της προηγούμενης διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για ηλεκτρονική καταχώρηση κάθε εξέτασης στο νοσοκομείο (εξωτερικοί ασθενείς, επείγοντα περιστατικά, νοσηλευόμενοι), σε ένα νοσοκομείο με ανύπαρκτο σύστημα μηχανοργάνωσης και με υποστελέχωση ιατρικού προσωπικού. Και μάλιστα με πρόσχημα τη μη πληρωμή από τα ασφαλιστικά ταμεία (βλ. χρεοκοπημένος ΕΟΠΥΥ), ενώ υπάρχει το ερώτημα: τι είναι αυτό που εμποδίζει τη διασταύρωση και αποστολή των στοιχείων προς πληρωμή των εξετάσεων; Εκτός και αν ο δήθεν διαχωρισμός ΕΟΠΥΥ –  νοσοκομείων σε συνδυασμό με την παραμένουσα σε ισχύ ΕΣΑΝ Α.Ε. και τη νέα  φαεινή για ηλεκτρονικές καταχωρήσεις στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ έχει άλλο στόχο. Και ποιον, πλην του προφανούς, να μετατρέψει σε εισπράκτορες τους εργαζόμενους των νοσοκομείων..

 Στην όλη ιστορία εμπλέκεται ένα τοξικό μίγμα αδιαφορίας, ολιγωρίας, υποχρηματοδότησης που διαπερνά Υπουργεία, Διοικήσεις και διοικητικές υπηρεσίες.
Το ερώτημα παραμένει ωστόσο: Προς τι όλα αυτά; Ποιος ο στόχος; Τι επιδιώκεται; Ποιοι κρύβονται πίσω από την όλη κατάσταση;
ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.
ΝΑ  ΤΗΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ , ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι δε θα συνεχίσουμε να παραμένουμε θεατές και συνδιαχειριστές της κατάστασης, της αδιαφορίας και του εμπαιγμού και πως αν δε δούμε έμπρακτη αλλαγή σε όλα τα ανωτέρω ΑΜΕΣΑ, όπως και σε κάθε κακώς κείμενο και εκφυλιστική κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια, τότε η κινητοποίηση μας είναι μονόδρομος, είναι συνέπεια στα όσα υποστηρίζουμε και για όσα αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια.
Ιδού η Ρόδος…για όλους.
ΥΓ: Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε για περαιτέρω διευκρινήσεις, δεδομένου ότι δεν μπορεί να γίνει αναλυτική ενημέρωση μέσα από ένα δελτίο τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !