22 Ιανουαρίου 2015

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις Εκλογές στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας

-Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 7.00 π.μ. μέχρι 7.00 μ.μ.
-Οι εκλογείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών αλλά και όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση εγγραφής τους μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014, θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους. Δεν
καταχωρούνται εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους με βάση τις αιτήσεις ετεροδημοτών που υποβλήθηκαν μετά την 31η Οκτωβρίου 2014. Οι εκλογείς αυτοί θα ψηφίσουν στον τόπο εγγραφής τους.
συνολικός αριθμός των εκλογικών τμημάτων του Νομού Θεσσαλονίκης για τις Βουλευτικές Εκλογές ανέρχεται σε 806 στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια και σε 489 στην Β’ Εκλογική Περιφέρεια, ήτοι σύνολο 1.295.
-Αριθμός εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
 ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΛΟΓΕΩΝ
Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης
806
512.768
Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης
489
283.717
Σύνολο Ν. Θεσσαλονίκης
1295
796.485
Ημαθία
249
135.240
Κιλκίς
215
104.716
Πέλλα
276
147.383
Πιερία
233
129.739
Σέρρες
437
231.192
Χαλκιδική
194
103.424
Σύνολο ΠΚΜ
2899
1.648.179
   
-Για τις Βουλευτικές Εκλογές 2015 στο ψηφοδέλτιο σημειώνονται:
*Μέχρι 4 σταυροί προτίμησης στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
*Μέχρι 3 σταυροί προτίμησης στη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
*Μέχρι 2 σταυροί προτίμησης στις Εκλογικές Περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών.
*1 σταυρός στις Εκλογικές Περιφέρειες Κιλκίς και Χαλκιδικής.
-Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:
α) Όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους.
β) Όσοι βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των 40, τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας (άρθρου 96 παρ.1 του π.δ. 26/2012).
δ) Οι εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δε θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως ενδεικτικά:
*Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
*Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους   δικαιώματος.
*Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
-Για κατηγορίες εκλογέων προβλέπονται μια σειρά διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα απόλυτη προτεραιότητα στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος (π.χ. κυοφορούσες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία κτλ.), αλλά και συνδρομή σε εκλογείς, οι οποίοι λόγω σωματικής αδυναμίας δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτόνομα τις προβλεπόμενες ενέργειες ψηφοφορίας.
-Ως δικαιολογητικά για την ψηφοφορία αναγνωρίζονται:
1.- Αστυνομική ταυτότητα, ή προσωρινή βεβαίωση της Αρμόδιας Αρχής.
2.- Διαβατήριο
3.- Άδεια Οδήγησης
4.- Ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
-Η Περιφέρεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκλογέων του Νομού και των εκλογέων ετεροδημοτών, και προκειμένου αυτοί να μην ταλαιπωρούνται με άσκοπες μετακινήσεις, ενημερώνει τους πολίτες μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1536 σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν, ως εξής:
Ώρες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης τηλεφωνικού Κέντρου Περιφέρειας:
Πέμπτη 22  Ιανουαρίου               από 08:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ.,
Παρασκευή 23  Ιανουαρίου        από 08:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ.,
Σάββατο 24  Ιανουαρίου             από 08:00 π.μ. έως τις  20:00 μ.μ.
και την Κυριακή των εκλογών από τις 06:00 π.μ. έως τη λήξη της ψηφοφορίας.
Εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία τους στην εφαρμογή “Μάθε Που Ψηφίζεις” για την ευκολότερη πρόσβαση στην οποία υπάρχει ευκρινές εικονίδιο στην Κεντρική Σελίδα της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Το ΚΕΝΤΡΟ ΤΥΠΟΥ θα λειτουργήσει και σ’ αυτές τις εκλογές στο χώρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Μέσων Ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης και τους εκπροσώπους των συνδυασμών. Επιπλέον, τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα και στο INTERNET μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας (www.pkm.gov.gr). Στον ίδιο σύνδεσμο υπάρχει πλήρες ενημερωτικό δελτίο και πληροφοριακό υλικό, που αφορά τόσο τη διαδικασία των εκλογών, όσο και χρήσιμοι πίνακες και στατιστικά στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή.
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΥΠΟΥ: Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 από τις 18:30 έως το πέρας των εργασιών.

Ασφαλής Μετάδοση Εκλογικών Αποτελεσμάτων
με τεχνολογία SRT

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει για πέμπτη συνεχόμενη φορά στο πιλοτικό σύστημα μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων μέσω κινητού SRT του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Singular Logic.
Ως χώρος πιλοτικής εφαρμογής έχουν επιλεχθεί τυχαία περίπου 4.800 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων.
Στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης αναλυτικά από το σύνολο των 1.295  εκλογικών τμημάτων συμμετέχουν 326 ως εξής:
*Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης: Από το σύνολο των 806 Ε.Τ. συμμετέχουν στο σύστημα μετάδοσης αποτελεσμάτων μέσω κινητού SRT τα 203 , ποσοστό 25,2%.
*Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης: Από το σύνολο των 489  Ε.Τ. συμμετέχουν στο σύστημα μετάδοσης αποτελεσμάτων μέσω κινητού SRT τα 123, ποσοστό 25,1%.

Αναλυτικά ανά περιφερειακή ενότητα:

Σύνολο Εκλογικών Τμημάτων
Σύνολο Τμημάτων που συμμετέχουν στο σύστημα SRT
Α' Θεσσαλονίκης
806
203
Β' Θεσσαλονίκης
489
123
Σύνολο Ν. Θεσσαλονίκης
1295
326
Ημαθία
249
63
Κιλκίς
215
54
Πέλλα
276
70
Πιερία
233
59
Σέρρες
437
110
Χαλκιδική
194
49
Σύνολο ΠΚΜ
2899
731

Παρουσίαση Εκλογικών Αποτελεσμάτων
Πληροφοριακό Σύστημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζοντας και σε αυτές τις  εκλογές  είναι έτοιμη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου 2015. Η Δ/νση Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας με δική της πρωτοβουλία και με ιδίους πόρους βελτίωσε και εξέλιξε το  πληροφοριακό σύστημα για την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας.
Το Πληροφοριακό Σύστημα υποστηρίζει πολλαπλά στάδια της εκλογικής διαδικασίας και συγκεκριμένα: παρακολούθηση της ροής εργασίας κατά την παραλαβή, καταχώριση, έλεγχο, μετάδοση προς ΥΠΕΣ και παρουσίαση στο διαδίκτυο των εκλογικών αποτελεσμάτων για τις Εθνικές Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015.
Αυτή τη φορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωτοπορεί και σε αυτή την εκλογική  διαδικασία αυτή τη φορά με δύο καινοτομίες:
1. Στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας, το Πληροφοριακό Σύστημα της Περιφέρειας συνδέεται με το αντίστοιχο του Υπουργείου Εσωτερικών επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά την ηλεκτρονική μετάδοση αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά:
-ελαχιστοποιείται ο χρόνος ενσωμάτωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων της Περιφέρειας με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα πολύ συντομότερα
-αξιοποιούνται αποδοτικότερα οι ανθρώπινοι πόροι και αναδεικνύονται οι ικανότητες αξιόλογων στελεχών του δημοσίου τομέα, τα οποία αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους επιτυγχάνουν να δημιουργήσουν από κοινού προϊόντα πληροφορικής υψηλού επιπέδου με επαγγελματισμό και αξιοπιστία.
2. Για πρώτη φορά γίνεται αυτοματοποιημένη ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων στο σύστημά. Αυτό, χωρίς να επιβαρύνει τους υπαλλήλους με καταχωρίσεις ίδιων στοιχείων σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες,  θα δώσει τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη, αλλά και στον κάθε υποψήφιο βουλευτή, να διαπιστώσει την επίδοσή του συνολικά στην εκλογική περιφέρεια που συμμετέχει όσο και μέχρι σε επίπεδο εκλογικού τμήματος, μέσα από το φιλικό περιβάλλον του ιστοχώρου εμφάνισης αποτελεσμάτων της ΠΚΜ που δεν είναι άλλος από το http://ekloges.pkm.gov.gr.
Συγκεκριμένα, στο πληροφοριακό σύστημα μπορούν να καταχωρούνται αποτελέσματα τόσο υπέρ συνδυασμών όσο και υπέρ υποψηφίων. Το σκέλος καταχώρισης των ψήφων και λειτουργεί σε περιβάλλον web και υποστηρίζει την ταυτόχρονη λειτουργία από πολλούς χρήστες όλης της Περιφέρειας (θα χρησιμοποιηθεί συγχρόνως από περίπου 150 χρήστες). Η μετάδοση των αποτελεσμάτων στο ΥΠΕΣ υποστηρίζεται τόσο από οθόνες μετάδοσης όπως μέχρι τώρα γινόταν, όσο και με την αυτοματοποιημένη μέθοδο των web services που θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά. Η εφαρμογή υποστηρίζει για πρώτη φορά και την ενσωμάτωση των ψήφων υποψηφίων από εξωτερικό σύστημα (που υποδεικνύεται από το ΥΠΕΣ) χωρίς να απαιτείται καταχώριση στην εφαρμογή της ΠΚΜ για δεύτερη φορά.
Ο σύνδεσμος http://ekloges.pkm.gov.gr αποτελεί πύλη εισόδου για το σκέλος της παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνεται με χρήση γραφημάτων, χάρτη των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Κιλκίς και Πέλλα) με αποτελέσματα κάθε Περιφερειακής ενότητας και αναλυτικών πινάκων δεδομένων με τις ψήφους συνδυασμών και υποψηφίων αντίστοιχα σε επίπεδο Εκλογικής Περιφέρειας, Δήμου, Δημοτικής Ενότητας, Εκλογικού Διαμερίσματος,  μέχρι και σε επίπεδο εκλογικού τμήματος. Υπάρχει δυνατότητα προβολής λίστας των εκλογικών Τμημάτων που είναι ενημερωμένα όσο και αυτών που εκκρεμούν. Εξάγεται, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύνολο αρχείων με συγκεκριμένη γραμμογράφηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ΜΜΕ για την πληρέστερη ενημέρωσή τους. Επιπλέον, μέχρι και σε επίπεδο δήμου υπάρχει χρωματική αποτύπωση στο χάρτη της διαβάθμισης της επίδοσης των συνδυασμών. Τέλος, εμφανίζονται συγκριτικά στοιχεία με την επίδοση των συνδυασμών που είχαν κατέβει και στις αντίστοιχες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012.
Τέλος, η Διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΠΚΜ έχει προβλέψει και την υλοποίηση εναλλακτικής εφαρμογής η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση οποιουδήποτε κεντρικού προβλήματος του Σύζευξις, ώστε να μην παρατηρηθεί πρόβλημα στο υποσύστημα της προβολής των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η εφαρμογή είναι γραμμένη με εργαλεία ελεύθερου λογισμικού/ λογισμικού  ανοικτού κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !