16 Αυγούστου 2016

Δήμος Επιδαύρου...Δήμος 8150 κατοίκων στην Πελοπόννησο

Ο Δήμος Επιδαύρου είναι δήμος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης την 1η Ιανουαρίου 2011, από την ενσωμάτωση του δήμου Ασκληπιείου στον προϋπάρχοντα Δήμο Επιδαύρου. Η έκταση του είναι 338,06 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του 8.115 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Βρίσκεται στα ανατολικά του νομού και μεγάλο του τμήμα βρέχεται από τον Σαρωνικό Κόλπο. Συνορεύει με τους δήμους Ναυπλιέων, Κορινθίων και Ερμιονίδας.
Έδρα του δήμου είναι το Λυγουριό και ιστορική έδρα η Παλαιά Επίδαυρος. .
Η Παλαιά Επίδαυρος βρίσκεται στον χώρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Από την αρχαία πόλη διασώζονται λιγοστά ερείπια και το θέατρο της, το οποίο χρησιμοποιείται την καλοκαιρινή περίοδο ως χώρος του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Σημαντικότερα αξιοθέατα του δήμου είναι το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το οποίο είναι από τα καλύτερα σωζόμενα αρχαία θέατρα στον ελλαδικό χώρο, διάσημο για την εξαιρετική ακουστική του και το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου που βρίσκεται στην Παλαιά Επίδαυρο.Στις πρώτες εκλογές του διευρυμένου Δήμου Επιδαύρου έλαβαν συμμετοχή οι υποψήφιοι Κωνσταντίνος Γκάτζιος και Χρήστος Τσιακαλιάρης (πρώην Δήμαρχος Ασκληπιείου). Τις εκλογές κέρδισε, από την πρώτη Κυριακή, ο Κ. Γκάτζιος με ποσοστό 53,44% έναντι 46,56% που συγκέντρωσε ο συνδυασμός του Χρ. Τσιακαλιάρη.

Εκλογές 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 επανεξελέγη Δήμαρχος Επιδαύρου ο Κωνσταντίνος Γκάτζιος. Επίσης εξελέγησαν αρχηγός της μείζωνος αντιπολίτευσης ο Τάσος Χρόνης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης η Κατερίνα Τζαβέλλα.

Δημοτικές Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημαρχείο Επιδαύρου και οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονται στο Δημαρχιακό Μέγαρο στο Λυγουριό, επί της πλατείας Καραϊσκάκη. Στο Δημαρχείο πρώην Δήμου Επιδαύρου στην Παλαιά Επίδαυρο, στεγάζονται οι Δημοτικές Υπηρεσίες Δ.Ε. Επιδαύρου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Επιδαύρου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Επιδαύρου. Επίσης λειτουργούν Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στο Λυγουριό (ισόγειο Δημαρχείου) και στη Νέα Επίδαυρο.

Διοικητική Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος Επιδαύρου περιλαμβάνει τις παρακάτω Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και οικισμούς:
Δημοτική Ενότητα Επιδαύρου
Τοπική Κοινότητα Αρχαίας Επιδαύρου [ 1.935 ]
Τοπική Κοινότητα Δημαίνης [ 649 ]
Τοπική Κοινότητα Νέας Επιδαύρου [ 1.231 ]
Τοπική Κοινότητα Τραχειάς [ 656 ]
Δημοτική Ενότητα Ασκληπιείου
Δημοτική Κοινότητα Ασκληπιείου [ 3.131 ]
Τοπική Κοινότητα Αγίου Δημητρίου [ 925 ]
Τοπική Κοινότητα Αδαμίου [ 410 ]
Τοπική Κοινότητα Αρκαδικού -- το Αρκαδικό [ 338 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !