8 Απριλίου 2016

ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΟΛΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Φίλες και Φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η μεγάλη σημερινή παρουσία σας, δίνει το μήνυμα.
Νέα αρχή,
Νέα πορεία,
Νέα πνοή. 
Στηρίζουμε και κρατάμε όλα τα θετικά της ιστορικής μας διαδρομής και συνεχίζουμε τον αγώνα.
Μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας ξανά.
Να ξαναχτίσουμε την χώρα μας.
Με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη.
Να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες.
Να   νιώσει η Νέα γενιά ότι μπορεί να έχει ευκαιρίες στην χώρα της.

Φίλες και φίλοι,

Πριν 1,5 χρόνο βλέπαμε φώς στην άκρη του τουνελ. Τα λάθη και οι πειραματισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  διέλυσαν τις προσδοκίες
Η χώρα μας αντιμετωπίζει και πάλι επικίνδυνο αδιέξοδο.
Μέσα σε ένα χρόνο η Κυβέρνηση της αριστερο -ακροδεξιάς κατάφερε
Να γυρίσει την οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση
Να φορτώσει στις πλάτες των Ελλήνων ένα νέο δάνειο , με το τρίτο μνημόνιο, που φέρει την σφραγίδα και την υπογραφή του.
Να παρατείνει την παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα για άλλα τρία χρόνια
Να φορτώσει στις πλάτες των Ελλήνων, και νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 14δις
Να παραδώσει τις Τράπεζες, στα κοράκια των Αγορών, και μαζί με αυτές να παραδώσει τις επιχειρήσεις, την κατοικία, τη γη των Ελλήνων.
Να διώξει με τα capital controls, χιλιάδες επιχειρήσεις, από την Ελλάδα οι οποίες μεταφέρθηκαν σε γειτονικές χώρες και 40 δις καταθέσεων από τις τράπεζες.
 
Τώρα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αδύναμη να διαπραγματευτεί, πελαγοδρομεί χωρίς σχέδιο, μεταξύ ιδεοληψιών και υποχωρήσεων.
Προσπαθεί μέσα από 6μηνη καθυστέρηση να καταλήξει σε μια επώδυνη για τους πολίτες και επικίνδυνη για την οικονομία συμφωνία.
Επώδυνη γιατί ως φαίνεται θα περιλαμβάνει νέες μειώσεις στις συντάξεις, σοβαρές επιβαρύνσεις για όλα τα κοινωνικά στρώματα,  απειλή εκποίησης της Α’ κατοικίας για τα μικρομεσαία νοικοκυριά που χρωστούν στις Τράπεζες.
Επικίνδυνη  γιατί θα υπονομεύσει με νέους φόρους και εξοντωτικά μέτρα ότι πιο δημιουργικό υπάρχει μέσα στην Ελληνική παραγωγή, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο, τον επιστήμονα, τον επαγγελματία, τον νέο άνθρωπο που θέλει να προχωρήσει στην δική του επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο κ. Τσίπρας πιστεύει και πάλι ότι με επικοινωνιακά τρικ, καλλιεργώντας θεωρίες συνομωσίας, ανακαλύπτοντας εχθρούς, θα “περάσει” το αποτέλεσμα της αξιολόγησης στους βουλευτές του και την κοινωνία.
Για τους βουλευτές του μπορεί. Για την κοινωνία όμως όχι.
Είναι φανερό ότι δεν θέλουν, δεν ξέρουν και δεν μπορούν.
- Αναπτυξιακή Προοπτική δεν υπάρχει. Η ανεργία και η φτώχια πάλι αυξάνονται. Ο Αναπτυξιακός Νόμος αγνοείται.
Το αναπτυξιακό σχέδιο που θα είχε δήθεν κατατεθεί ως τις 31/3, το ίδιο. Η πολυδιαφημισμένη αξιοποίηση του πακέτου Younger έμεινε κενό γράμμα.
Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στις επενδύσεις που εντάσσονται σ’ αυτό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2014 είχαν υποβληθεί 174 σχέδια συνολικού ύψους 41,5 δις ευρώ, η Κυβέρνηση χαμήλωσε τον πήχη στα 6 προγράμματα, ύψους 5,6 δις ευρώ, από τα οποία επιπρόσθετα κανένα ως τώρα δεν έχει εγκριθεί.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση αποφασίσαμε με πρόταση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα να καταθέσουμε επίκαιρη επερώτηση στην Βουλή. Να πιέσουμε για να γίνει κάτι, κάποια επενδυτική προσπάθεια στην Ελλάδα.
Τα Δημόσια Νοσοκομεία καταρρέουν. Οι 4.500 προγραμματισμένες προσλήψεις έγιναν τώρα 916 και αυτές καθυστερούν, ενώ πολλές εντατικές παραμένουν κλειστές.
Το βόλεμα των ημετέρων είναι καθημερινό φαινόμενο και προκαλεί την κοινωνία.
Η προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών παίρνει διαστάσεις. Φτάσαμε στο σημείο Εισαγγελέας να κάνει αναφορά στον  Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης για παρεμβάσεις στο έργο της  και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου να στρέφεται κατά καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου για την κριτική που άσκησε. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Η Δικαιοσύνη δοκιμάζεται.
Η ελευθερία του λόγου πάει περίπατο, οι δημοσιογράφοι φιμώνονται. Το φάντασμα της λογοκρισίας πλανάται.
Την ίδια στιγμή, σε μία κυβέρνηση μόλις λίγων μηνών, υπάρχουν κρούσματα αμνησίας στα  στελέχη της. Άλλοι ξεχνούν να μεταβιβάσουν μετοχές.
Άλλοι κάνουν ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες. Και βέβαια δεν είμαι δικαστής για να αποφασίσω. Αλλά  ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υποδύεται τον αρχάγγελο της κάθαρσης.
Ας σταματήσουν να μας κουνάνε το δάκτυλο Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε, τίποτε να φοβηθούμε.
Θέλουν διαφάνεια και όχι συνθήματα; Θέλουν την αλήθεια και όχι προπαγάνδα ;
Αν ναι, ας τολμήσουν, να κάνουν δεκτή την πρόταση μας για εξεταστική για την οικονομία, από το 2002 μέχρι σήμερα.
Τι φοβούνται; Μήπως αποκαλυφθούν οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-2009;
Ή οι ευθύνες της κυβέρνησής τους με τους ακροβατισμούς του κ.Βαρουφάκη, τον οποίο κάλυψε πλήρως ο κ.Τσίπρας;
Εμείς λέμε όλα στο φως. Όποιος έχει παραβεί τους νόμους , όποιος έχει  βλάψει τον ελληνικό λαό να πληρώσει.
Όποιος και αν είναι. Ο Ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια για τις ευθύνες όλων.
Δεν ενδιαφέρονται όμως πραγματικά γι αυτό.
Ο στόχος τους είναι να παραμείνει το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Με κάθε τρόπο.
Ποιο είναι τώρα το σκεπτικό της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ;
Εντάξει παιδιά……
- μπορεί να μην καταφέραμε να σκίσουμε τα μνημόνια αλλά κάναμε περήφανη διαπραγμάτευση 6 μηνών και 17 ωρών, όχι βέβαια με την Τρόικα αλλά με τους θεσμούς

-οι θεσμοί μας επέβαλαν και τελικά ψηφίσαμε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο αλλά εμείς  βέβαια δεν συμφωνούμε, αλλά θέλουμε τα χρήματα από τους διεθνείς τοκογλύφους και τους δανειστές, γιατί άλλες λύσεις δεν υπάρχουν.

-αναγκαστήκαμε να εισπράξουμε από τους πολίτες τον ΕΝΦΙΑ αλλά μην  ξεχνάτε πως εμείς  κάναμε το ιδεολογικό μας καθήκον μας και δεν τον πληρώναμε όταν είμαστε στην αντιπολίτευση,

-αποσύραμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης συνολικού ύψους τριών δις ευρώ, αλλά μην ανησυχείτε ψηφίσαμε ως αντίβαρο το παράλληλο πρόγραμμα συνολικού ύψους 100 εκ ευρώ, 

- κλείσαμε τις τράπεζες και προχωρήσαμε στο δημοψήφισμα, όμως μην ανησυχείτε κάναμε το  Όχι Ναι σε μια νύχτα και γίναμε το δεξί χέρι της μαντάμ Μέρκελ και του Ολαντρέου,

- καταγγείλαμε τα κράτη που έκλεισαν τα σύνορα αλλά ενημερωθήκαμε από τον κ. Τουσκ ότι τελικά συνυπογράψαμε στις Βρυξέλλες αυτά που καταγγέλλαμε στην Αθήνα,

-διαρρηγνύαμε τα ιμάτια μας για την FRONTEX αλλά φέραμε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, και στο περιθώριο της ανακήρυξης του εθνικά περήφανου πρωθυπουργού μας ως επίτιμου διδάκτορα από ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Σμύρνης υπογράψαμε την έλευση τούρκων  τοποτηρητών στα νησιά μας.
-εξοντώνουμε συστηματικά τους αγρότες, αλλά μην ανησυχείτε φτωχοποιούμε τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη και με αυτόν τον τρόπο αμβλύνουμε τις ανισότητες με σύνθημα «όλοι προς τα κάτω».

- Εντάξει σου λένε οι κυβερνώντες τα κάναμε όλα αυτά,  αλλά…… όλα και όλα την διαπλοκή θα την πολεμήσουμε μέχρι τέλους!!!!!!!

Ξέρετε η χώρα έχει ξαναζήσει πρόσφατα αντίστοιχους ψευτοπαλληκαρισμούς  δήθεν εναντίον της διαπλοκής με γνωστά αποτελέσματα. Μόνο που τότε  ξεκινούσαν και τελείωναν στις  ταβέρνες του Μπαϊρακτάρη και τώρα μετακόμισαν στη πλατεία Μαβίλη με espresso.
Κλείσαμε την απάνθρωπη Αμυγδαλέζα, λένε, αλλά ανοίξαμε την καθώς πρέπει Ειδομένη, ναό του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τιμά την Ελλάδα και ως μοντέλο την αντιγράψαμε και στον Πειραιά.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι
Τα πράγματα με την προσφυγική κρίση χειροτερεύουν.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση δέχθηκε μια συμφωνία που “κλείνει τα σύνορα”. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες, είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα.
Πολλοί από αυτούς ζουν σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες με αποτέλεσμα να ξεσπούν όλο και πιο πολλά κρούσματα βίας.
Μια συμφωνία που δίνει “τα κλειδιά” για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Τουρκία, σε μια χώρα που διώκει πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους, που αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της και δεν σέβεται τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Η δε συμφωνία με την Τουρκία προχωρά με πολύ αργά βήματα. Δεν φαίνεται να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με την προστασία των προσφύγων.
Όμως και εδώ στο εσωτερικό δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο το αίσχος της Ειδομένης και του Πειραιά.
Αίσχος γι αυτές τις εικόνες που φθάνουν σ’ όλο τον κόσμο.
Η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Περιορίζεται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις μεταφέροντας τους πρόσφυγες για να μην φαίνονται. Σήμερα στον Πειραιά τους αλλάζουν πύλη !!
Δεν μπορεί να ανεχόμαστε καταστάσεις που διχάζουν τους Έλληνες, οδηγούν σε κατασταλτικές παρεμβάσεις και ουσιαστικά ”παίζουν το παιχνίδι” των ρατσιστικών και ξενοφοβικών μορφωμάτων.
Ως εδώ. Η Κυβέρνηση οφείλει να δουλέψει σοβαρά, να δημιουργήσει κέντρα φιλοξενίας, ανθρώπινες συνθήκες, περίθαλψη των προσφύγων, και να διεκδικήσει την σχετική οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.
Βάρος πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των ελληνικών υπηρεσιών ασύλου ώστε  να ξεκινήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων στις διαθέσιμες να τους δεχθούν ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι φανερό ότι η εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν υλοποιείται.

Φίλες και φίλοι,
Φαίνεται πως δεν έχουν κατανοήσει τις ευθύνες τους  ούτε στο προσφυγικό, ούτε στην οικονομία.
Φαίνεται πως δεν κατάλαβαν τίποτα από το στραπάτσο του καλοκαιριού. 
Δυστυχώς είναι αμετανόητοι, αδιόρθωτοι και επικίνδυνοι. Το τονίζω γιατί ο κίνδυνος για νέο αδιέξοδο στη χώρα επικρέμεται πάλι. Έστω και στο πάρα πέντε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια που βιώνουμε την κρίση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κρατήσει σκληρή στάση και έχει εκφράσει ακραίες απόψεις που συχνά μας έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, εμάς αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντά του.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στο Eurogroup του 2012 έχει ληφθεί απόφαση για νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Αυτό θα πρέπει να το στηρίξουμε.
Και η Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να φέρει στο επίκεντρο της συζήτησης την απόφαση αυτή για να γίνει ένα ακόμη βήμα σχετικά με το δημόσιο χρέος, που θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ανάπτυξη της χώρας και θα οδηγήσει πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση.
Το ερώτημα όμως παραμένει. Η Κυβέρνηση αυτή μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση; Η απάντηση μας είναι όχι. Απέτυχε, δεν μπορεί. Δεν είναι ικανή.
Δεν πρέπει όμως να καταδικαστεί η χώρα, γι’ αυτό έχω ζητήσει την παραίτηση της Κυβέρνησης και τον σχηματισμό μιας άλλης Κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή.
Είναι ώρα να αντιληφθούμε και δεχθούμε όλοι την αναγκαιότητα μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, που θα βγάλει την χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσει πειστικά ΚΑΙ την προσφυγική κρίση.
Κυβέρνηση με τη συμμετοχή (ως απαράβατος όρος) του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.
Κανείς δεν θα ξεφύγει από τις ευθύνες του και θα πετροβολεί τους άλλους .
Εμείς θα στηρίξουμε μια τέτοια κυβέρνηση, χωρίς να επιζητούμε σώνει και καλά καρέκλες και αξιώματα. Μια κυβέρνηση συνεννόησης πάνω σε βασικά σημεία μιας εθνικής γραμμής.
Η Κυβέρνηση αυτή θα έχει ως πρώτο στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια.
Θα έχει την απαραίτητη διαπραγματευτική δύναμη και το σχέδιο για να βελτιώσει ιδιαίτερα άδικους και υφεσιακούς όρους του Μνημονίου, προστατεύοντας την Ελληνική Παραγωγή, και τις αδύναμες Κοινωνικές ομάδες.
Σημαντικός  στόχος οπωσδήποτε θα είναι η απομείωση εξυπηρέτησης του Δημόσιου Χρέους,
Η Κυβέρνηση αυτή θα στηρίζεται σε μια Προγραμματική Συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές που πρέπει να υπάρξουν για να διασφαλισθεί η Ανάπτυξη, η Κοινωνική Συνοχή, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τομές που αφορούν την λειτουργία του κράτους και του πολιτικού μας συστήματος.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος και την έξοδο από το Μνημόνιο, θα κριθούμε όλοι από τον Ελληνικό λαό.
Όσο αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση είναι σαν να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Δεν μπορεί να μιλάει για εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρός της έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική αντίστοιχη με εκείνη του 2012.
Είναι η στρατηγική με στόχο την παλινόρθωση της δεξιάς και την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου.
Μετά τα Ζάππεια η ΝΔ έσυρε τη χώρα σε διπλές εκλογές για να πληρώσουν οι πολίτες το βαρύ λογαριασμό λίγους μήνες μετά.
Τώρα κάνουν και πάλι το ίδιο.
Αρνούμενοι πάντα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Η χώρα δεν αντέχει νέες πρόωρες εκλογές που μπορεί -Πέρα για το χαμένο για την οικονομία πολύτιμο χρόνο - με το αποτέλεσμα τους να μας οδηγήσουν στην ίδια αφετηρία των πολιτικών προβλημάτων. Φτού κι απ’ την αρχή.
Μερικοί θέτουν το καλόπιστο ερώτημα.
Καλά γιατί εμμένουμε σε μια πρόταση με την οποία διαφωνούν και οι 2 βασικοί παραλήπτες της;
Γιατί αυτό πιστεύουμε ότι επιβάλλει το συμφέρον του τόπου.
Γιατί σ αυτή τη συγκυρία είναι η μόνη εθνικά συμφέρουσα λύση.
Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα βγούμε με ασφάλεια από την κρίση και το μνημόνιο.
Γιατί ήταν μεγάλο λάθος που τους επιτρέψαμε να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους το 2010.
Φτάνει πια, με τα μικροκομματικά παιχνίδια.
Η πολιτική οδηγείται στην καθολική απαξίωση και χρεοκοπία.
εμείς δεν θα παρακολουθούμε αμήχανοι τις εξελίξεις.
Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τα πράγματα.
Στην εποχή μας δεν χρειάζεται η αναβίωση ενός κακέκτυπου και μικρού δικομματισμού που προκύπτει με τα διλήμματα του μπόνους των 50 εδρών.
Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, όπως πρέπει να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος με στόχο τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό των κομμάτων και την ανανέωση τους.
Πιστεύω ότι πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες και να καταργηθεί το μπόνους, με πρόβλεψη για πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 30 έδρες μόνον εφόσον το εκλογικό του ποσοστό υπερβεί το 40%.
Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Έρχομαι στα του χώρου μας.
Κάποτε το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να εκπροσωπήσει το σύνολο της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης για αυτό και κυβέρνησε όλα αυτά τα χρόνια.
Σήμερα ο χώρος αυτός είναι δυστυχώς κατακερματισμένος και δεν μπορούμε να μένουμε θεατές.
Βάλαμε τέλος στην καθοδική πορεία και στην πτώση με την Δημοκρατική Συμπαράταξη το Σεπτέμβριο.
Αρχίσαμε την ανοδική πορεία.
Χτίζουμε ξανά τη σχέση με την Ελληνική κοινωνία. Σχέση εμπιστοσύνης.
Κανείς μας δεν αρκείται στο 6,5 % γιατί ξέρουμε πως ο χώρος είναι πολύ μεγαλύτερος .

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ,
έχει ζωτικό πολιτικό και κοινωνικό χώρο.
Όχι ως ο φτωχός συγγενής των εξελίξεων
αλλά ως ο φορέας που μπορεί να ανοίξει το δρόμο
σε μια νέα εποχή για την πατρίδα και το λαό μας.
Όμως για να υπάρξει και για να πρωταγωνιστήσει:
Οφείλει να ανατρέψει τη συγκυρία και τους αρνητικούς εκλογικούς συσχετισμούς,
να ανακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία της,
να αναδείξει την προγραμματική της υπεροχή .
Εμείς είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι, ώριμοι και αποφασισμένοι να συναντηθούμε και να συνεννοηθούμε.
Κατ’ αρχήν και πριν απ’ όλα προγραμματικά.
Ναι, η χώρα χρειάζεται μια σειρά από τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά φίλες και φίλοι αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν πρόσημο, έχουν χρώμα.
Δεν είναι καραμέλα, δεν ταυτίζονται με νεοφιλελεύθερες εμμονές, δεν συνδέονται με την συνεχή αφαίμαξη του ελληνικού λαού.
Ναι, χρειάζονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στο παραγωγικό μοντέλο , στο κράτος, στο φορολογικό σύστημα, στο κοινωνικό κράτος.
Όμως όλα αυτά απαιτούν συζήτηση, διάλογο, συνεννόηση.
Ενωμένοι μπορούμε να αποτελέσουμε το κέντρο ισορροπίας του πολιτικού συστήματος.
Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό πόλο εξουσίας, με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε όρους απεγκλωβισμού των προοδευτικών ανθρώπων, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Δεξιά.
Να αναδείξουμε μια ισχυρή πολιτική συμπαράταξη
με προγραμματικό λόγο
που θα απορρίπτει στείρες παραδοσιακές αριστερές εμμονές,
που θα πολεμά το λαϊκισμό, αλλά όχι και ό,τι είναι φιλολαϊκό,
με προγραμματικό λόγο
που θα απορρίπτει το νεοφιλελευθερισμό και τους αλόγιστους νόμους της αγοράς, χωρίς όρους και χωρίς κανόνες, αλλά όχι την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελευθερία του ατόμου.

Αυτή η κεντροαριστερά:
Οφείλει να οριοθετηθεί ουσιαστικά και ριζικά
τόσο με το συντηρητισμό και το μεταρρυθμιστικό προσωπείο της Ν.Δ. και της Δεξιάς, όσο και με τον ανέξοδο λαϊκισμό, τις παρωχημένες εμμονές και το δογματικό κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Παραδοσιακής Αριστεράς.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία) προχωρεί στην Προγραμματική Συνδιάσκεψή της στις 14 και 15 Μαΐου .
Στόχος μας είναι το νέο Πρόγραμμά μας να ανταποκρίνεται αξιόπιστα στο παρόν και στο μέλλον, να περιλαμβάνει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να κινητοποιεί νέους ανθρώπους και ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας.
Όμως δεν μένουμε σε αυτό.
Είναι ανοιχτή και διαρκής η πρόσκληση συμμετοχής προς ΟΛΕΣ -και πέραν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- δυνάμεις και τα κόμματα, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.
Η πρωτοβουλία μας έγινε αποδεκτή από τους πολίτες, «τάραξε τα νερά», προκάλεσε ένα έντονο και δημιουργικό διάλογο στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, κερδίζει κάθε μέρα και νέους υποστηρικτές.
Δέχθηκα κριτικές και εναλλακτικές προτάσεις. Τόνισα ότι τις αντιμετωπίζω όλες ως καλόπιστες, ότι τις συζητάμε.
Όμως είναι ώρα να παρθούν αποφάσεις από όλους.
Ο χώρος της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης δεν μπορεί να περιμένει, δεν μπορεί να ομφαλοσκοπεί, εγκλωβισμένος σε στείρες αντιπαραθέσεις, εγωισμούς, ελιτίστικες αντιλήψεις, προσωπικές στρατηγικές και ενοχικά σύνδρομα.
Ότι όμως είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα.
Χαιρετίσαμε ως θετική εξέλιξη την απάντηση  του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.
Επιβεβαιώνεται η ανάγκη για διάλογο με σκοπό την συμπόρευση και συμπαράταξη του ευρύτερου χώρου. Ένας χώρος που συμπεριλαμβάνει τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού Κέντρου, τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού , της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας.
Ορίζεται ως προϋπόθεση αυτής της συμπόρευσης ο διάλογος και η συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο καθώς και η μη διάλυση των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν.
Προχωράμε στη δημιουργία μικτής επιτροπής με μέλη που θα υποδειχθούν από από όλα τα κόμματα ή Κινήσεις της Κεντροαριστεράς που επιθυμούν να συμβάλλουν και να συμμετέχουν σε όλη αυτή τη διαδικασία.
 
Επιδιώκουμε και το Συντονισμό της δράσης των Κοινοβουλευτικών μας Ομάδων.
Πιστεύω και πιστεύουμε ότι μπορούμε να δομήσουμε ένα ευέλικτο, σύγχρονο, παραγωγικό αποκεντρωμένο Κράτος.
Μπορούμε να πετύχουμε, αν απελευθερώσουμε τις Δημιουργικές δυνάμεις του Δημόσιου Τομέα, αν αξιολογήσουμε τις δομές μας, αν αξιοποιήσουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό.
Σε αυτή την προσπάθεια, δεν είναι εχθρός αλλά πρέπει να είναι σύμμαχος ο Δημόσιος Υπάλληλος.
Πιστεύω σε ένα αποκεντρωμένο κράτος, με ισχυρές δομές, αυτοδιοίκησης, με πόρους και αρμοδιότητες, αλλά και έλεγχο, ώστε η εξουσία να βρίσκεται πιο κοντά στο λαό.
Πιστεύω στην δημιουργικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης της πατρίδας μας, αν πάψει να είναι κρατικοδίαιτη, αν δεν διαπλέκεται με την πολιτική.
Αν αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, που αιτία έχει την διαπλοκή της πολιτικής με ισχυρά συμφέροντά.
Μπορεί να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, αν της ορίσουμε ένα σαφές πλαίσιο για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, διασφαλίσουμε έναν υγιή ανταγωνισμό, και ένα σταθερό και φορολογικό περιβάλλον.
Πιστεύω στην ανάγκη να δομήσουμε μία Σύγχρονη Παιδεία, με δομές, ανοιχτές στην κοινωνία, με το βλέμμα στον κόσμο και την Ευρώπη, που να παρέχει εφόδια σε όλους τους Έλληνες και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Πιστεύω σε έναν συνδικαλισμό, ανεξάρτητο, μαχητικό, διεκδικητικό αλλά και υπεύθυνο, που θα είναι στο πλευρό των εργαζόμενων. Κυρίως αυτών που στερούνται σήμερα αποτελεσματικής προστασίας.
Και θα υπηρετεί ως ένα βάθρο της Δημοκρατίας, το Εθνικό και το Δημόσιο Συμφέρον, και όχι τα συμφέροντα επιμέρους συντεχνιών.
Πιστεύω σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, που θα παρέχει στον πολίτη τον κοινωνικό μισθό, που αντιστοιχείται σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
Σε στήριξη των ευπαθών και αδύνατων κοινωνικών ομάδων, μέσα από ισχυρές δομές κοινωνικής πρόνοιας.
Κανένας μόνος του στην κρίση. Κανένας στο περιθώριο, όταν βγούμε από την κρίση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Δεν πιστεύω στις παρθενογενέσεις και τους «από μηχανής θεούς».
Ο πολιτικός μας χώρος αποτελείται από συγκεκριμένους συλλογικούς φορείς από κοινοβουλευτικά κόμματα μέχρι πολλές μικρές ή μεγαλύτερες κινήσεις.
Εκατοντάδες αυτόνομα στελέχη της κοινωνίας, των συνδικάτων και της αυτοδιοίκησης Αυτοί είμαστε.
Δεν πιστεύω σε κάτι “δήθεν νέο” που είναι τόσο απροσδιόριστο, που καθίσταται απερίγραπτο και απρόσωπο.
Και ακούω από πολλούς να λένε ότι «το ΠΑΣΟΚ συμβολίζει, ή είναι το παλιό».
Ακούστε φίλες και φίλοι, βλέποντας που οδηγεί το υποτιθέμενο νέο, πραγματικά γελάω πικρά.
Ας συμφωνήσουμε σε ένα απλό πράγμα: να κρατήσουμε ό,τι καλό έχει κάνει η μεγάλη Δημοκρατική προοδευτική Παράταξη σε αυτό τον τόπο.
Η Παράταξη που έχουμε την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπούμε με δύσκολες πράξεις και όχι με εύκολα λόγια, ταυτίστηκε με πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Από πού να ξεκινήσω και πόσα να πω; Από το ΑΣΕΠ; Το ΕΣΥ; Το Κοινωνικό Κράτος; Τα ΚΕΠ; Τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ’80 και του ’90 ή αυτές που κάναμε μέσα στην κρίση, τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τον “Καλλικράτη”, τη δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων, τους οικονομικούς Εισαγγελείς, την άρση του απορρήτου, τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανώτατη Παιδεία, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας και τόσα άλλα.
Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να γίνει κριτική στα λάθη και να παρθούν σκληρά μέτρα για να μην επαναληφθούν.
Ας δώσουμε όμως πραγματικό νόημα στο αίτημα για πολιτική ανανέωση.
Να σταματήσουμε αυτή την κενή περιεχομένου συζήτηση για το ποιος εκφράζει το νέο και το παλιό, ποιος είναι ο καθαρός και ποιος είναι ο βρώμικος.
Εκτός από τοξική αυτή είναι μια συζήτηση διαλυτική και αν θέλετε την άποψή μου, πριν απ’ όλα κρύβει απουσία ιδεών και αδυναμία να παρθούν αποφάσεις. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια στο ερώτημα το πώς, πότε και ποιος, να απαντούμε « Θα δούμε» , «Θα το βρούμε».
Δεν θέλω η συμμαχία μας να γίνει περίκλειστο φρούριο με τιμάρια κατά φαντασία βαρόνων.
Πρέπει να είναι κινηματική, ανοιχτή στην κοινωνία.
Δεν προτείνω κανένα προαπαιτούμενο παρά μόνο από ένα.
Κριτής όλων μας θα είναι η κοινωνία, η οποία πρέπει και μπορεί να εκφραστεί ανόθευτα και ελεύθερα για πρόγραμμα και πρόσωπα. Και δεν θα εξαιρέσω, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτή την κρίση.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Ώρα για δουλειά!
Οι συνθήκες στη χώρα είναι τέτοιες που είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει ένας ισχυρός κεντροαριστερός πόλος εξουσίας.
Είναι ώρα να προχωρήσουμε μαζί, όλοι όσοι πιστεύουμε στις αρχές και στις αξίες της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.
Είναι ώρα να συγκροτηθούν οι δυνάμεις μας για τις πολιτικές μάχες.
Μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρώτη γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !