3 Απριλίου 2016

Ταχίνι: Μια «βόμβα» θρεπτικών συστατικών

Το ταχίνι είναι πηχτή, ελαιώδης κρέμα που προέρχεται από την άλεση των αποφλοιωμένων και καβουρδισμένων σπόρων σουσαμιού και αποτελεί το βασικό συστατικό του χαλβά.
Η διατροφική του ταυτότητα

Παρά το γεγονός ότι είναι φυτική τροφή, το ταχίνι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, που πλησιάζουν  την βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών, όπως της καζεΐνης. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες όπως Β1, Β2, Β3,Β6 και Ε, υδατάνθρακες ( κυρίως με τη μορφή φυτικών ινών), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο, χαλκό.)
Το 80-85% των λιπαρών οξέων που περιέχει το ταχίνι είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω-3 και ω-6. Δεν  περιέχει καθόλου χοληστερίνη, ενώ είναι φτωχό σε απλά σάκχαρα. Μία κουταλιά ταχίνι δίνει 89 θερμίδες, 2,55 γρ πρωτεΐνη, 8,06 γρ ολικά λιπαρά, 3,18 γρ υδατάνθρακες, 1,4 γρ φυτικές ίνες, 64 mg ασβέστιο, 110 mg φώσφορο, 14 mg μαγνήσιο, 1,34  mg σίδηρο, 15 μg φυλλικό οξύ και 62 mg κάλιο.
Πώς μας ωφελεί
  1. Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης
  2. Συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης
  3. Προφυλάσσει από χρόνια νοσήματα (όπως καρδιαγγειακά, σακχαρώδης διαβήτης, διάφορε μορφές καρκίνου κλπ)
  4. Καταπολεμά τη γήρανση
  5. Συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου
  6. Δρα κατά του πονοκεφάλου
Tips!!!!
Το ταχίνι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γι’ αυτό κ συνιστάται σε διαβητικούς. Ακόμη, αποτελεί εξαιρετική πηγή τροφής για τους χορτοφάγους και για όσους νηστεύουν. Πρέπει να προτιμάται από τις εγκύους λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε ασβέστιο και φυλλικό οξύ.
Της Άννας Καραγιώργη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !