6 Φεβρουαρίου 2016

Αφιέρωμα στην Τσικουδιά και στη Μαντινάδα


Το σκαρφαλωμένο  απέναντι από τα Λασιθιώτικα Όρη παραδοσιακό χωριό Στίρονας και συγκεκριμένα το ασύγκριτο για τις ομορφιές του ρακοκάζανο – μουσείο Μυραγάπη επέλεξε ο  Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» για να πραγματοποιήσει το ετήσιο αφιέρωμά του στην Τσικουδιά και στην Κρητική μαντινάδα.


Το Αφιέρωμα στην παραδοσιακή απόσταξη της Κρήτης ξεκίνησε από νωρίς το πρωί όπου μικροί και μεγάλοι μαθητές του Ομίλου γνώρισαν βιωματικά όλα τα στάδια της αγροτικής ζωής που σχετίζονται με το θέμα. Από τη συγκομιδή και το πάτημα των σταφυλιών, την συγκέντρωση του μούστου και το διαχωρισμό των στράφυλων-τσίκουδων έως την παραδοσιακή τελετουργία της απόσταξης της τσικουδιάς-ρακής  στα ειδικά αδειοδοτημένα ρακοκάζανα της Κρήτης. Παράλληλα ξεναγήθηκαν σε όλους τους ανοιχτούς και κλειστούς  χώρους όπου βρίσκονται σχεδόν όλα τα αντικείμενα της παραδοσιακής αγροτικής ζωής της Κρήτης καθώς και το παλαιό κελάρι με τα μεγάλα βαρέλια κρασί της οικογένειας Κόρσαβα.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην Κρητική Μαντινάδα. Καλεσμένος του Ομίλου ο γνωστός παραδοσιακός μαντιναδολόγος Λευτέρης Καλομοίρης, επί χρόνια Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων. Έγινε παρουσίαση του νέου του βιβλίου με μαντινάδες «Ποιό παραμύθι να σου πω;» ενώ ο ίδιος εξιστόρησε με γλαφυρότητα τα πρώτα του ξεκινήματα στον απέραντο κόσμο της λαϊκής ποίησης και έδωσε παραδείγματα με αφορμές που μπορούν να εμπνεύσουν ένα λαϊκό ποιητή να «στελιώσει» μια μοναδική μαντινάδα η οποία στην συνέχεια γίνεται κτήμα στο τραγούδι και στην έκφραση ενός ολόκληρου λαού.
Ακολούθησε παρέα με μαντινάδες  και μουσικά όργανα όπου μικροί και μεγάλοι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να πουν τις δικές τους μαντινάδες . Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα μικρά παιδιά του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» όπου όλα -δίπλα στο τζάκι- παρέα με τους μεγάλους  είπαν μαντινάδες σχετικές με την ημέρα και την παραδοσιακή ζωή της Κρήτης.

Το Αφιέρωμα στην Τσικουδιά και στην μαντινάδα από ένα Μουσικοχορευτικό Όμιλο διατήρησε έντονο το στοιχείο της Μουσικής και του Χορού.  Από νωρίς το μεσημέρι μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας όλοι οι συμμετέχοντες τίμησαν τους χορούς της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ιδιαίτερη συμμετοχή είχε η Ομάδα Ψυχαγωγίας – Λαϊκών Παραδοσιακών του Ομίλου -που αποτελείται κυρίως από μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας- η οποία έδωσε το παράδειγμα συμμετοχής σε όλα τα δρώμενα της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !