21 Μαρτίου 2015

Προτάσεις –επισημάνσεις για την πάταξη του παραεμπορίου


Το κόμμα  Τελεία – Απόστολος Γκλέτσος  στηρίζει τους Έλληνες επαγγελματίες οι οποίοι υπομένουν δυσβάσταχτη φορολογία μέσα σε περίοδο κρίσης βλέποντας  τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται την ώρα που το παραεμπόριο ανθίζει.

Οι καταστροφικές συνέπειες του παραεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης, στοιχειοθετούνται όχι μόνο από την «αφαίρεση» πολύτιμων πόρων που θα κατευθύνονταν στην αγορά και υπολογίζονται περίπου σε 18 δις ευρώ ετησίως αλλά στερούν και το κράτος από πολύτιμα έσοδα (οι απώλειες μόνο από το ΦΠΑ υπολογίζονται στα 3,4 δις ευρώ σε ετήσια βάση).
Δυστυχώς η κυβέρνηση  με την απόφαση της  πριν λίγες μέρες να ανοίξει τα Κέντρα Μεταναστών  επιβαρύνει περισσότερο την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.

Σαν «Τελεία – Απόστολος Γκλέτσος» προτείνουμε :
- Τη θέσπιση καινούριας και πιο αυστηρής νομοθεσίας σχετικά με το παραεμπόριο και την παραοικονομία διότι η ήδη υπάρχουσα δεν καλύπτει το πρόβλημα στο σύνολό του αφού υπάρχουν ασάφειες που αφήνουν ανοιχτά «παραθυράκια».
- Να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του στοχευμένα, δηλαδή πριν τα προϊόντα μαϊμού κατακλύσουν την αγορά να πραγματοποιούνται συχνοί έλεγχοι και κατασχέσεις στις μεγάλες αποθήκες χονδρικής διανομής που τα προμηθεύουν στους λαθροπωλητές , στις παραλαβές των προϊόντων  από τις αποβάθρες λιμανιών και σταθμών τρένων αλλά και στα σπίτια των λαθροπωλητών που λειτουργούν σαν αποθήκες.
- Να γίνεται κατάσχεση όχι μόνο των προϊόντων παραεμπορίου αλλά και των χρημάτων που έχουν στην κατοχή τους οι λαθροπωλητές αφού και αυτά αποτελούν διαφυγόντα κέρδη του κράτους.
- Να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στα κλιμάκια ΚΕΛΑΥΕ (Κλιμάκια Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Πλανόδιου Εμπορίου) ώστε ο έλεγχος να γίνεται πληρέστερος και αποδοτικότερος.
- Να διατεθούν κονδύλια για τη λειτουργία των κλιμακίων γιατί πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο να ακυρώνονται οι έλεγχοι λόγω έλλειψης καυσίμων κίνησης για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
-Νομική κάλυψη των υπαλλήλων των υπηρεσιών που συμμετέχουν στα μικτά κλιμάκια ελέγχου και αμοιβή τους. Μέχρι σήμερα η άριστη λειτουργία των κλιμακίων οφείλεται στην ευαισθησία και το φιλότιμο των υπαλλήλων οι οποίοι πολλές φορές διεξάγουν ελέγχους με κίνδυνο της ζωής τους αφού πολλές φορές έχουν πέσει θύματα επιθέσεων και τραυματισμών.
-Στις τουριστικές κυρίως περιοχές, τους θερινούς μήνες που παρατηρείται έξαρση του φαινομένου, να γίνονται συχνότεροι έλεγχοι όχι μόνο τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα ακόμη και τις βραδινές ώρες.
-Να γίνει καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών των φορέων που συμμετέχουν  στα  Κλιμάκια Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Πλανόδιου Εμπορίου.
-Το κράτος να στηρίξει με νέους νόμους προσεκτικά σχεδιασμένους τους αγρότες παραγωγούς έτσι ώστε να μπορούν με τις σωστές προϋποθέσεις να εμπορεύονται  και οι ίδιοι τα προϊόντα τους γιατί πολλές φορές ο ίδιος ο νόμος ωθεί τους παραγωγούς στο παραεμπόριο.
Τέλος να γίνει σωστή πληροφόρηση του αγοραστικού κοινού από τους αρμόδιους προκειμένου  να μη επιλέγει προϊόντα παραεμπορίου (μαϊμού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !