2 Φεβρουαρίου 2015

Eτοιμο το 85% του έργου των Τεμπών

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες από την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» για την κατασκευή των νέων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων σηράγγων στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα, παρά τα απρόοπτα που προκύπτουν και σχετίζονται κυρίως με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τις απαλλοτριώσεις κλπ. Στην παρούσα φάση η
συνολική πρόοδος των εργασιών ανέρχεται περίπου στο 85%, ενώ μια ανεπίσημη εκτίμηση για τον χρόνο που θα αποδοθούν τα νέα τμήματα σε κυκλοφορία είναι αρχές καλοκαιριού του 2016.
Στο μεταξύ με αφορμή το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στην πατρίδα μας, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου,αλλά και τα δημοσιεύματα που αναφέρονταιστην κυβερνητική πρόθεση περί αλλαγής της σχετικής σύμβασης ή ακόμη και κατάργησης των διοδίων, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση ή διαρροή πληροφοριών εκ μέρους της εκμεταλλεύτριας εταιρίας, αν και στο παρελθόν οποιαδήποτε αναφορά γινόταν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η απάντηση ήταν σαφής: «Η σύμβαση έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και τα διόδια συνδέονται άμεσα με την πρόοδο των εργασιών στα Τέμπη.Αν η σύμβαση καταγγελθεί, τότε οι ξένες τράπεζες που συγχρηματοδοτούν το έργο, θα αποχωρήσουν από αυτό».
ΤΟ ΕΡΓΟ
Το μεγαλύτερο μέρος του κατασκευαστικού αντικειμένου του έργου αφορά στα νέα τμήματα που κατασκευάζονται παράλληλα με το υφιστάμενο τμήμα της παλαιάς Εθνικής Οδού από τον Ευαγγελισμό (Ν. Λάρισας)έως τη Σκοτίνα (Ν. Πιερίας).Το κατασκευαστικό έργο αποτελείται από τρεις δίδυμες σήραγγες μήκους δύο και έξι χιλιομέτρων στα Τέμπη και τριών χιλιομέτρων στον Πλαταμώνα, καθώς και από 14 χιλιόμετρα ανοιχτής οδοποιίας που περιλαμβάνει και 22 γέφυρες. Οι κλάδοι των σηράγγων ανά κατεύθυνση διαθέτουν 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ με συνολικό πλάτος οδοστρώματος 10,75μ. Επιπλέον διαθέτουν εξόδους διαφυγής πεζών ανά 300μ. καθώς και συνδετήριες σήραγγες οχημάτων έκτακτης ανάγκης ανά 900μ.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα παραδοθεί στους οδηγούς ένας σύγχρονος καινασφαλής αυτοκινητόδρομος κατά μήκος τουνδυσκολότερου τμήματος του κυριότερουοδικού άξονα της χώρας που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη.Επιπρόσθετα, προβλέπεται η κατασκευή 2 νέων ημικόμβων στον Κορινό και στο Αιγίνιο, με κατεδάφιση των υφιστάμενων γεφυρών και κατασκευή νέων. Στο Αιγίνιο οι κατασκευές είναι υπό εξέλιξη, ενώ για τον Κορινό αναμένεται η αδειοδότηση για την έναρξη των εργασιών.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Σχετικά με την πορεία των εργασιών των νέων τμημάτων του αυτοκινητόδρομου, αυτή
έχει ως εξής:
—Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου Ευαγγελισμός – είσοδος σήραγγας Τ1: 
Το τμήμα αυτό, με μήκος περίπου 2,5 χλμ. αποτελεί την επέκταση του υφιστάμενου αυτοκινητοδρόμου από τον κόμβο του Ευαγγελισμού προς την κοιλάδα των Τεμπών και εκτείνεται μέχρι την είσοδο της σήραγγας Τ1. Σήμερα,είναι σε εξέλιξη οι χωματουργικές εργασίες, οι εργασίες αποχέτευσης/αποστράγγισης, η κατασκευή του τεχνικού για την προστασία του αγωγού Φυσικού Αερίου, καθώς και οι δίδυμες γέφυρες για τον ΟΣΕ και την ΠΕΟ.
Σήραγγα Τ1
Είναι η πρώτη «δίδυμη» σήραγγα της κοιλάδας των Τεμπών, μήκους περίπου 2 χλμ.Η εκσκαφή και η τελική επένδυση της σήραγγας έχουν ολοκληρωθεί. Ολοκληρώθηκαν οι 5 από τις 6 ασφαλτικές στρώσεις (ποσοστό 85%), ενώ βρίσκονται υπό εξέλιξη (52%) οι Η/Μ εγκαταστάσεις.
—Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου έξοδος σήραγγας Τ1 – είσοδος σήραγγας Τ2: Πρόκειται για το τμήμα ανοιχτής οδοποιίας που ενώνει τις σήραγγες Τ1 και Τ2 της κοιλάδας των Τεμπών, μήκους περίπου 1χλμ. Σήμερα,έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες και τα τεχνικά έργα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες αποχέτευσης/ αποστράγγισης, η οδοστρωσία και οι Η/Μ εγκαταστάσεις.
Σήραγγα Τ2
Πρόκειται για τη δεύτερη «δίδυμη» σήραγγα της κοιλάδας των Τεμπών, μήκους περίπου 6 χλμ., τη μεγαλύτερη οδική σήραγγα των Βαλκανίων. Η εκσκαφή και η τελική επένδυση της σήραγγας έχουν ολοκληρωθεί.Ολοκληρώθηκαν οι 5 από τις 6 ασφαλτικές στρώσεις ενώ βρίσκονται υπό εξέλιξη (45%) οι Η/Μ εγκαταστάσεις.
—Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου έξοδος σήραγγας Τ2 – Ραψάνη
Πρόκειται για το τμήμα ανοιχτής οδοποιίας από την έξοδο της σήραγγας Τ2 στο Ομόλιο έως τον κόμβο Ραψάνης, μήκους περίπου 3 χλμ. Το τμήμα αυτό θα ενωθεί με το υφιστάμενο τμήμα του αυτοκινητόδρομου (τμήμα Ραψάνη – Αιγάνη) μετά τον Σταθμό Διοδίων του Πυργετού.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται η κατασκευή ημικόμβου στην περιοχή της Ραψάνης που θα εξυπηρετεί τη σύνδεση της Ραψάνης, του Πυργετού και των όμορων οικισμών με τη Λάρισα, καθώς επίσης θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με την περιβαλλοντικού και όχι μόνον ενδιαφέροντος παλιά Εθνική Οδό στα Τέμπη. Προβλέπεται η κατασκευή 6 γεφυρών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι αυτή του Πηνειού ποταμού, μήκους 200μ., η οποία έχει ολοκληρωθεί. Οι υπόλοιπες γέφυρες είναι υπό ολοκλήρωση.
—Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου Αιγάνη– είσοδος σήραγγας Τ3
Πρόκειται για το τμήμα ανοιχτής οδοποιίας από τη διασταύρωση της Αιγάνης έως και την είσοδο της σήραγγας Τ3 στην περιοχή του Παντελεήμονα, μήκους περίπου 5,5 χλμ. Ο νέος αυτοκινητόδρομος σε αυτό το τμήμα «τρέχει» παράλληλα και αριστερά της παλαιάς Εθνικής Οδού στον οποίο προβλέπεται η κατασκευή πλήρους κόμβου στην περιοχή του Πλαταμώνα για τη σύνδεση με τα παράλια της περιοχής του Πλαταμώνα και με την παλαιά Εθνική Οδό. Επιπλέον προβλέπεται η κατασκευή 8 γεφυρών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων έχει μήκος 40μ. στο τμήμα αυτό έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των γεφυρών ενώ είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της αποχέτευσης/αποστράγγισης και της οδοστρωσίας.
Σήραγγα Τ3
Είναι η τρίτη κατά σειρά «δίδυμη» σήραγγα που διανοίγεται στην περιοχή του Παντελεήμονα, μήκους περίπου 3 χλμ. Η διάνοιξη της σήραγγας ολοκληρώθηκε ενώ η τελική επένδυση (98%) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου. Υπό εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποχέτευσης καθώς και οι Η/Μ εγκαταστάσεις (28%). Δεν ξεκίνησαν τα ασφαλτικά.
Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου έξοδος σήραγγας Τ3 – Σκοτίνα
Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα ανοιχτής οδοποιίας του νέου Αυτοκινητοδρόμου, μήκους περίπου 1,7 χλμ., όπου και συνδέεται η έξοδος της σήραγγας Τ3 με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο στο ύψος της Σκοτίνας.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος σε αυτό το τμήμα «πατάει» στην υπάρχουσα παλαιά Εθνική Οδό, η οποία και «μετατοπίζεται» δεξιότερα με την κατασκευή νέου τμήματος. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται η κατασκευή 3 γεφυρών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων έχει μήκος 200μ. οι γέφυρες είναι υπό κατασκευή ενώ συνεχίζονται οι χωματουργικές εργασίες καθώς και η αποχέτευση αποστράγγιση του τμήματος.
ΕΦΗΜ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ(ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΤΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !