10 Ιουλίου 2016

ΒΡΑΔΙΑ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΚΛΕΑΡΧΟ ΓΩΤΤΑ







Με αφορμή την θεατρική παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, μια παράσταση με ιδιαίτερη σημειολογία για την ιστορική διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου, η διοίκηση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, επίλεξε τη συγκεκριμένη βραδιά να τιμήσει τη μνήμη του εμπνευστή του, του αείμνηστου Κλέαρχου Γώττα.



Η τραγωδία «Αντιγόνη» ήταν η πρώτη παράσταση που ανέβασε το 1970 τοπικό θεατρικό σχήμα, την περίοδο που ο Κλέαρχος Γώττας προετοίμαζε τη υλοποίηση του Φεστιβάλ Ολύμπου, μέσα από την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.



Λίγο πριν την θεατρική παράσταση της «Αντιγόνης» από το θέατρο «5η εποχή/τέχνης» με πρωταγωνιστές τους Νικήτα Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρο Ζαλμά και σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. τίμησε την οικογένεια του Κλέαρχου Γώττα, με παράλληλη αναπαράσταση μέρους από τα δρώμενα της τραγωδίας που ανέβηκε σαράντα έξη χρόνια πριν με τους τότε Πιεριείς πρωταγωνιστές. Τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Φουρνιάδη και τους ηθοποιούς Βασιλική Παρασίδου-Παραμύθα και Γιώργο Βατουσιάδη.



Την τιμητική πλακέτα απένειμε στον ανιψιό του εκλιπόντα Απόστολο Γώττα, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γρηγόρης Παπαχρήστος, επισημαίνοντας το τεράστιο έργο του αείμνηστου εμπνευστή και οραματιστή του Φεστιβάλ.




Προλογίζοντας και παρουσιάζοντας την εκδήλωση ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Χ. Χανδόλιας, είπε: «Σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση που αποτελεί και την έναρξη των θεατρικών παραστάσεων του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου, εδώ στον ιερό χώρο του αρχαίου θεάτρου του Δίου.

Επιπρόσθετα η βραδιά έχει ιδιαίτερη συναισθηματική σημασία για τον Οργανισμό και αυτό γιατί είναι αφιερωμένη στον εμπνευστή του Φεστιβάλ Ολύμπου, τον αείμνηστο Κλέαρχο Γώττα.

Στο δειλό ξεκίνημα της σκέψης για την δημιουργία του θεσμού του Φεστιβάλ, η πρώτη παράσταση στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, ήταν η «Αντιγόνη» και μάλιστα με τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό.

Κοντά στις πέντε δεκαετίες μετά, με αναφορά και πάλι στην ίδια τραγωδία του Σοφοκλή, ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. απόψε συναντά και τιμά τη μνήμη.

Ο εμπνευστής του Φεστιβάλ Ολύμπου, Κλέαρχος Γώττας, γεννήθηκε στην Κατερίνη (1930). Αεικίνητος και δημιουργικός, πέρα από την επαγγελματική του δραστηριότητα ως πολιτικός υπομηχανικός, υπηρέτησε την πολιτική, τον αθλητισμό, το κοινωνικό περιβάλλον και ιδιαίτερα τις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό.

Υπήρξε διαρκής αγωνιστής της ποιοτικής και ποσοτικής ανάδειξης της πολυδιάστατης πλούσιας πολιτισμικής Πιερίας. Προσωπικότητα με πολλαπλά ανθρώπινα χαρίσματα και αρετές, στοιχεία που το καταξίωσαν και τον ενέταξαν στον κατάλογο των προσωπικοτήτων Πανελλήνιας ακτινοβολίας.

Ο Κλέαρχος αποβίωσε στις 3 Ιανουαρίου 2016.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. τιμώντας την μνήμη του εκλιπόντος και υλοποιώντας παράλληλα την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης της 15ης Φεβρουαρίου 2016, αριθμός πράξης 20, αποφάσισε επίσης ομόφωνα στην συνεδρίαση της 18 Μαρτίου 2016, να αφιερώνει την αποψινή εκδήλωση στην μνήμη του αείμνηστο Κλέαρχου Γώττα.»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Χανδόλιας, τόνισε: «Όπως είναι γνωστό, η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, είναι η πρωτοδημιουργός του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Τόσο η Εστία όσο και το Φεστιβάλ υπήρξαν για τον αείμνηστο Κλέαρχο Γώττα, οι φορείς έκφρασης και αναφοράς της πολυσήμαντης πολιτισμικής του διαδρομής.

Σε ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης εδώ και εξήντα δύο χρόνια, παρακαλείται να απονείμει αναμνηστικές πλακέτες, στους πρωταγωνιστές μας, ο επίτιμος πρόεδρος Ε.Π.Μ. Κατερίνης και συνεργάτης του εκλιπόντα, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !