7 Ιουλίου 2016

Περισσότεροι από 60 μελισσοκόμοι καταρτίστηκαν στην Π.Ε. Πιερίας


Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κατερίνης του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, υλοποιήθηκε δωρεάν τριήμερη εκπαίδευση σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους,   συνολικής διάρκειας 15 ωρών,  από 27- 29 Ιουνίου 2016. Την εκπαίδευση διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πιερίας, με τον εποπτικό έλεγχο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.


Την εκπαίδευση παρακολούθησαν περισσότεροι από 6Ο μελισσοκόμοι, αν και το πρόγραμμα αφορούσε την κατάρτιση 30 μελισσοκόμων, οι οποίοι κατέχουν μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Οι συμμετέχοντες  παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις, έλαβαν θεωρητική κατάρτιση και είχαν τη δυνατότητα να εξασκηθούν πρακτικά σε κυψέλες μελισσοκομείου αλλά  και στην παραγωγή καλλυντικών από  προϊόντα κυψέλης,  όπως είναι το κερί, η γύρη, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, που χρησιμοποιούνται  στην κοσμετολογία. Παράλληλα,  παρέλαβαν και βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Οι βασικοί εκπαιδευτικοί πυλώνες του σεμιναρίου ήταν- την πρώτη μέρα  με εισηγητή τον Επιστημονικό Συνεργάτη της Π. Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρη Ρουκά- η Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία, η βιολογική μελισσοκομία, η τυποποίηση – εμπορία – προώθηση - σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων καθώς και το  πρόγραμμα βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας. Επίσης, αναφέρθηκαν  στη διατροφή των μελισσών καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής των εχθρών και ασθενειών των μελισσών με συμβατικές και εναλλακτικές μορφές. Την επόμενη μέρα οι μελισσοκόμοι ενημερώθηκαν από τη Γεωπόνο, κα. Μαρία Ιωαννίδου, για τα μελισσοκομικά φυτά, το μελισσοκομικό εξοπλισμό και την συντήρησή τους. Στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης οι μελισσοκόμοι παρασκεύασαν και φυσικά  καλλυντικά με τη χρήση προϊόντων κυψέλης.

Την τελευταία μέρα του σεμιναρίου επισκέφτηκαν ένα μελισσοκομείο, όπου είχαν τη δυνατότητα της πρακτικής  άσκησης σε διάφορους εποχιακούς μελισσοκομικούς χειρισμούς. Για τις ανάγκες του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και στο τέλος του σεμιναρίου διανεμήθηκαν στους συμμετέχοντες οι σημειώσεις των  θεμάτων που παρουσιάστηκαν σε ηλεκτρονική μορφή. Οι μελισσοκόμοι κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, τεχνικές και βρήκαν απαντήσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Για την Πιερία η μελισσοκομία αποτελεί έναν γρήγορα αναπτυσσόμενο αγροτικό κλάδο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται  μεγάλο ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον κλάδο, αποτελώντας τους καλύτερους διαφημιστές του αδιατάρακτου φυσικού περιβάλλοντος της Πιερίας. Οι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου στην Πιερία αγγίζουν τους 500 και οι κυψέλες τους υπολογίζονται σε 29.000, που βρίσκονται  διάσπαρτες στην Πιερία κυρίως όμως στα ορεινά, στον Όλυμπο και στα Πιέρια Όρη», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου.

Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας, κ. Κώστας Παπαγιανούλης μίλησε για την παροχή γνώσεων μέσω των ταχύρυθμων σεμιναρίων,  υπογραμμίζοντας ότι «στη μελισσοκομία  ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων που έχουμε, δεν μπορούμε  να πούμε ποτέ ότι τα ξέρουμε όλα, πάντα θα υπάρχει κάτι νέο για να μάθουμε και αυτό το προσφέρουν τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις».

Η Προϊσταμένη του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κατερίνης, Γεωπόνος κ. Ιωάννα Αντωνιάδου, δήλωσε  ότι στην Πιερία υπάρχει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον από τους μελισσοκόμους για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και για το λόγο αυτό ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ θα συνεχίσει την υλοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με την Π.Ε. Πιερίας και το Μελισσοκομικό Σύλλογο Πιερίας, παρέχοντας τις  αναγκαίες γνώσεις για μια βιώσιμη μελισσοκομία.

Ο υπεύθυνος για τη Μελισσοκομία της Π.Ε. Πιερίας, Γεωπόνος, κ. Κωνσταντίνος Συμεωνίδης ανέφερε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συμμετέχει με διμελές κλιμάκιο ελέγχου στον επιτόπιο έλεγχο που διενεργείται στη διάρκεια εκπαίδευσης, για την ορθή εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος εκπαιδεύσεως των μελισσοκόμων, για την επιβεβαίωση της πραγματοποίησης του προγράμματος, για την τήρηση των αναφερομένων στο εγκριθέν πρόγραμμα εκπαιδεύσεως  αλλά και για την ορθή οργάνωση της εκπαίδευσης.

Το εν λόγω σεμινάριο, εντάσσεται στην εφαρμογή της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων», στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !