23 Ιανουαρίου 2016

Νέα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

Νέος γύρος σεναρίων για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, εξαιτίας των χειρισμών της Αθήνας στο προσφυγικό, προκύπτει από δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις ξένων αξιωματούχων.

Οι Financial Times κάνουν λόγο για ένα σχέδιο της ΕΕ για την απομόνωση της Ελλάδας, ενώ Αυστριακή υπουργός μίλησε ανοιχτά για τον προσωρινό αποκλεισμό της Αθήνας από τη ζώνη Σένγκεν.


Η Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, πρότεινε τον αποκλεισμό της Ελλάδας προσωρινά από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας, αν δεν ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο των συνόρων της αντιμετωπίζοντας την εισροή των προσφύγων.

«Αν η κυβέρνηση της Αθήνας δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά για έναν προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν», δηλώνει η Μικλ-Λάιτνερ στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με αποσπάσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Όταν ένα κράτος της Σένγκεν δεν εκπληρώνει για μεγάλο διάστημα τις υποχρεώσεις του και δεν δέχεται βοήθεια παρά μόνον απρόθυμα, τότε δεν απαγορεύεται να το σκεφτούμε», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας «μύθο» την ιδέα ότι «τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν».

«Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφθασε στα όριά της (...) Μιλήσαμε πολύ, τώρα πρέπει να δράσουμε. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη», τόνισε η ίδια.

Οπως επισημαίνει και το Γαλλικό Πρακτορείο, η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είχε απορρίψει τον Δεκέμβριο το σενάριο ενός αποκλεισμού της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν. «Δεν είναι νομικά δυνατό να αποκλεισθεί ένα κράτος από τη ζώνη Σένγκεν», είχε διαβεβαιώσει τότε ο υπουργός Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, ο Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκούσε τότε την προεδρία του Συμβουλίου.

FT: Πλάνο απομόνωσης της Ελλάδας

Λίγες ώρες νωρίτερα, ένα δημοσίευμα των Financial Times προκαλεί φόβο για εγκλωβισμό στην Ελλάδα χιλιάδων ατόμων που αναζητούν άσυλο, καθώς η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα πλάνο το οποίο εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Κομισιόν και το Βερολίνο εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν την πρόταση ενίσχυσης της ΠΓΜ με αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα, η οποία θα είχε συνέπεια την απομόνωση της χώρα μας. Η κίνηση αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα, έρχεται καθώς απέτυχε το σχέδιο να μπλοκαριστεί στην Τουρκία το κύμα των προσφύγων, με ενίσχυση της χώρας με 3 δισ. ευρώ.

Το πλάνο συζητήθηκε την Τετάρτη, από τους πρέσβεις της ΕΕ, μετά από την επιστολή του Σλοβένου πρωθυπουργού, με την οποία ζητούσε από την ΕΕ «άμεση βοήθεια» στην ΠΓΔΜ ώστε να εμποδιστεί «η διέλευση συγκεκριμένων παράτυπων μεταναστών από τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΔΓΜ», ενώ απαίτησε ενίσχυση με αξιωματούχους που θα ελέγχουν τα σύνορα και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

«Αυξάνεται η πίεση για να απομονωθεί η Ελλάδα ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες εκεί, καθώς οι υπόλοιπες πολιτικές της ΕΕ αποτυγχάνουν. Αυτή η κίνηση ουσιαστικά διώχνει την Ελλάδα από την Σένγκεν», δήλωσε ο Μουιτάμπα Ραχμάν, αναλυτής του Eurasia Group, μιλώντας στους Financial Times.

Αυτό το σχέδιο της Σλοβενίας θεωρείται ότι έχει τη στήριξη του Βερολίνου ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα και ο Ντόναλντ Τουσκ την επεξεργάζεται.

Προειδοποίηση της Λαγκάρντ

Στο μέλλον της ζώνης Σένγκεν αναφέρθηκε και η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας από το Νταβός. Η διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζώνη Σένγκεν, σημειώνοντας ότι το 2016 μπορεί να είναι το έτος που αυτή θα βελτιωθεί ή θα καταρρεύσει.



Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !