27 Δεκεμβρίου 2015

Βροντού....όμορφη κωμόπολη 2000 κατοίκων 16 χιλιόμετρα από την Κατερίνη

Η Βροντού είναι ημιορεινή κωμόπολη του νομού Πιερίας, σε υψόμετρο 120 μέτρων, που έχει 1902 κατοίκους (απογραφή 2011). Υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Δίου-Ολύμπου και ευρίσκεται νοτιοδυτικά της Κατερίνης. Απέχει από την Κατερίνη 16 χιλιόμετρα. Είναι κτισμένη κοντά στο ρέμα της Αγίας Τριάδας και
έλαβε την ονομασία της από τη δυνατή βοή του νερού, που έρεε ορμητικά από τον Όλυμπο.
Σε μικρή απόσταση από το σύγχρονο χωριό και σε υψόμετρο 400μ. βρίσκεται η Παλιά Βροντού, από την οποία σώζεται σε καλή κατάσταση μόνο ο διατηρητέος ναός του Αγίου Νικολάου.

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα έχει έναν οικισμό, με 2.081 κατοίκους. Έχει νέο ιατρείο[1], οκταθέσιο Δημοτικό Σχολείο, δύο Νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ και αθλητικό μορφωτικό σύλλογο, με την επωνυμία "Ο Όλυμπος". Στο ποδόσφαιρο, στη Β΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας αγωνίζεται η ομάδα του χωριού "Όλυμπος Βροντούς". Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια καπνού και η κτηνοτροφία. Δευτερεύουσα ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια αμπελιών, ροδιών, ακτινιδίων, τεύτλων, μήλων, ελαιωδών καρπών κ.λ.π.
Το 1993 ιδρύθηκε ο Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς με σκοπό τη γνωριμία και συνδιαλλαγή με τον Όλυμπο. Στο χωριό εδρεύει και ο ραδιοφωνικός σταθμός "Διόνυσος FM".
Το 2007 εγκαταστάθηκε στο χωριό και μετεωρολογικός σταθμός [2].
Τον ίδιο χρόνο η πλατεία του Δημοτικού διαμερίσματος Βροντούς βραβεύτηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό της έκθεσης Polis ως η ομορφότερη πλατεία ή πεζόδρομος στην Ελλάδα[3]μαζί με άλλες 12.

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό αρχικά (στις αρχές του 17ου αιώνα περίπου) βρισκόταν στη θέση Πλατύδρομος και το όνομά του ήταν Καραβάν Σεράι, που σημαίνει "πανδοχείο" από το όνομα ενός πανδοχείου που αποτελούσε σταθμό πολλών ταξιδιωτών. Οι κάτοικοι αυτού του μικρού χωριού ονομάζονταν "Γκρέκοι" και ασχολούνταν με τη γεωργία. Γύρω στα 1700 το χωριό μεταφέρθηκε σε νέα θέση, 2 χιλιόμετρα πιο νότια και σε υψόμετρο 400 μ. στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Παλιά Βροντού.
Την ονομασία Βροντού (αναφέρεται από περιηγητές και με το όνομα Βροντούσα) την πήρε το χωριό περίπου το 18ο αιώνα και την οφείλει στη βροντή που κάνει το ρέμα της Αγίας Τριάδας, κατά το πέρασμά του από το χωριό.
Εκτός από τους Γκρέκους στο χωριό εγκαταστάθηκαν πολλοί βοσκοί μετά το 1800. Αυτοί πήραν την ονομασία "Κοπατσάρηδες" και ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία.
Οι Γκρέκοι και οι Κοπατσάρηδες με τους γάμους μεταξύ τους ευθύνονται για τη δημιουργία του πληθυσμού που σήμερα αποτελεί το σημερινό χωριό.
Οι κάτοικοι της Βροντούς έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του Ολύμπου εναντίον των Τούρκων και στον Μακεδονικό αγώνα.
Ο πληθυσμός του χωριού το 1910 ανερχόταν σε 250 και το 1929 σε 639 κατοίκους περίπου.

Πολιτισμός και αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κεντρικός ναός της Βροντούς είναι ο Άγιος Νικόλαος.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ρέμα της Αγίας Τριάδας,, κοντά στον ποταμό Ενιπέα, λαμβάνει χώρα "ρίβερ πάρτι" κάθε καλοκαίρι.
Το καρναβάλι της Βροντούς (Βροντινό Καρναβάλι) διεξάγεται κάθε χρόνο και συγκεντρώνει άρματα από γειτονικά χωριά του Δήμου Δίου. Στη διάρκεια του καρναβαλιού προσφέρονται πίτες και κρασί.
Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στην Παλιά Βροντού αναβιώνει το "τραπέζι της Αγάπης". Προσφέρεται στους επισκέπτες γίδα βραστή, φασολάδα και κρασί. Το τραπέζι συνοδεύεται[4]από πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Ναοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Αγία Τριάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την Αγία Κόρη, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τη Βροντού και σε υψόμετρο 500μ. Κτισμένη πάνω στο βράχο, σε μια απότομη πλαγιά, η Μονή της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το 14ο αιώνα. Σήμερα είναι ένα ξωκλήσι, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο. Είναι λιθόκτιστος ναός με ξυλόγλυπτο τέμπλο και καμπαναριό και βρίσκεται στον ερειπωμένο οικισμό της Παλιάς Βροντούς. Χτίστηκε γύρω στο 1700 και ανακαινίστηκε το 1879.
Η Αγία Κόρη είναι ένα προσκύνημα αφιερωμένο σε μια άγνωστη κόρη, η οποία κατέφυγε εκεί για να ξεφύγει από τους Τούρκους. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό. Ένα μονοπάτι με 173 σκαλιά κατηφορίζει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές χαράδρες του Ολύμπου. Στο εκκλησάκι τελούνται συχνά θρησκευτικές τελετές, δίπλα στην πηγή με το, κατά την παράδοση, θαυματουργό αγίασμα.
Και η Αγία Παρασκευή, όπως και ο Άγιος Δημήτριος είναι εξωκλήσια της ΒΡΟΝΤΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !