27 Νοεμβρίου 2015

Ράχη....χωριό 450 κατοίκων 14 χιλιόμετρα από την Κατερίνη

Η Ράχη είναι χωριό του Νομού Πιερίας, με πληθυσμό 423 κατοίκους, βάσει της Απογραφής του 2011. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κατερίνης και αποτελεί οικισμό της Δημοτικής Ενότητας Λόφου του Δήμου Κατερίνης. Η Ράχη ήταν ενσωματωμένη στο Λόφο όταν αυτός ονομαζόταν Ζιάζιακο. H απόσταση του οικισμού από την Κατερίνη είναι 14 χιλιόμετρα.

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία της στηρίζεται στη γεωργία και ιδίως στην καλλιέργεια κερασιών και καπνού. Ο κεντρικός ναός της Ράχης είναι ο Άγιος Λουκάς και έτσι λέγεται ο αγροτικός συνεταιρισμός του χωριού. Έξω από το χωριό βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου και το κοιμητήριο. Έχει μονοθέσιο Νηπιαγωγείο, διθέσιο Δημοτικό Σχολείο και αγροτικό συνεταιρισμό.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δραστήριος είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ράχης (ιδρύθηκε το 1977) , ο οποίος ονομάζεται "τα Πάτρια". Ο σύλλογος αυτός διοργανώνει πολυήμερες εκδηλώσεις τον Οκτώβριο για τον πολιούχο Άγιο Λουκά, που επίσης λέγονται "Πάτρια".
Ο Μορφωτικός και Αθλητικός του Όμιλος ονομάζεται "Ο Απόλλων" (στο ποδόσφαιρο, αγωνίζεται στην Γ΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας) . Στο χωριό λειτουργεί και θεατρικό σχήμα (Θέατρο Ράχης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !