14 Ιουνίου 2015

Παράνομη η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Χωρίς γιατρούς «υποδέχεται» τα επείγοντα περιστατικά στην εφημερία το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Την καταστρατήγηση του νόμου σε ό,τι αφορά τη διαλογή ασθενών στα Επείγοντα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, καταγγέλλουν η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ) προς τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους των νοσηλευτών, τους τελευταίους μήνες λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Θράκης στελεχώνεται μόνον από νοσηλευτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν να κάνουν τη διαλογή των περιστατικών και την προώθησή τους προς εξειδικευμένους ιατρούς εφόσον κρίνεται αναγκαίο.

Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει ότι η υποδοχή και η διαλογή ασθενών πρέπει να γίνεται και από νοσηλευτές και από ειδικευμένο ιατρό.

Η ΕΝΕ και η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ τονίζουν πως η συγκεκριμένη πρακτική αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, καθώς οι νοσηλευτές είναι τμήμα της ομάδας διαλογής και όχι το άπαν της ομάδας αυτής, και ζητούν για τους λόγους αυτούς την εφαρμογή της νομοθεσίας.

«Αναφορικά με την άκρως παράνομη μη συμμετοχή ιατρού στην διαδικασία διαλογής περιστατικών στα ΤΕΠ του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης επισημαίνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 9 της υπ’ αριθ. Υ4δ/Γ.Π.οικ22869/20/03/2012 (ΦΕΚ 874/2012) Υπουργικής Απόφασης, στο χώρο διαλογής του ΤΕΠ, τον ασθενή υποδέχονται ειδικευμένοι ιατροί και νοσηλευτές, για άμεση αντιμετώπιση περιστατικών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασής του, τον κατευθύνουν στους χώρους του ΤΕΠ.

Κατά παραβίαση των οριζομένων στην ανωτέρω απόφαση, η οποία δεν καταλείπει δυνατότητα επιλογής και παρουσίας διαζευκτικώς, είτε ειδικευμένου ιατρού είτε νοσηλευτή, αλλά απαιτεί η διαλογή να γίνεται παρουσία αμφοτέρων των ειδικοτήτων, η διαδικασία της προώθησης των ασθενών στα οικεία ιατρεία στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, γίνεται μόνον από νοσηλευτές χωρίς να έχει προηγηθεί το triage αυτών, γεγονός που αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς» αναφέρει η ΠΑΣΥΝΟ.

thrakitoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !