21 Δεκεμβρίου 2014

Ο Πατρινός που ...υιοθέτησε μια πλατεία

O κ. Τριαντάφυλλος, δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση συνταξιούχου. Συνήθως οι συνταξιούχοι υιοθετούν σκυλάκια για συντροφιά. Αυτός, υιοθέτησε μια... πλατεία.
Εδώ και πολλά χρόνια, ο κ. Τριαντάφυλλος Κυρίτσης, είναι υπεύθυνος για αυτό το κομμάτι της πόλης, που το
έχει στολίσει με πλατάνια, κουκουναριά, ευκάλυπτο, φοίνικες, μανώλιες, πικροδάφνες και δάφνες, που το ποτίζει, το καθαρίζει, το εξωραϊζει, το περιποείται σε καθημερινή βάση και βεβαίως αποτελεί το καμάρι του με τη μόνη διαφορά ότι δεν είναι δικό του, αλλά του δήμου! Δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στους δημότες, η χαρά των οποίων του αντιγυρίζει χαρά και ικανοποίηση σε μια εποχή που όλο και λιγότεροι χαίρονται με τη χαρά σου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ο κ. Τριαντάφυλλος εργαζόταν επί χρόνια ως σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα. Όταν συνταξιοδοτήθηκε το Γενάρη του 2011, είπε να επιστρέψει μόνιμα στην πατρίδα του, την Πάτρα.
"Είπαμε να έρθουμε εδώ, για να ζήσουμε μια πιο ήρεμη ζωή" μου λέει. "Άλλωστε όλα αυτά το χρόνια, τουλάχιστον δυο φορές το μήνα επισκεπτόμουν την Πάτρα καθώς είμαι τοπικιστής, με την έννοια της αγάπης για τον τόπο μου και είμαι από το 2002 στο Δήμο εθελοντής στον Δήμο Πατρέων και εθελοντής στην επιτροπή πλατειών και πρασίνου.
Αποφάσισα να μείνω σε ένα σπίτι στα Μποζαίικα στην οδό Ναυσικάς και επειδή ήμουν πάντα πολύ δραστήριος και λόγω της φύσης μου δεν μπορώ να κάθομαι, αλλά και επειδή μου αρέσει το φυσικό περιβάλλον, τα δέντρα και τα λουλούδια, είπα να στρέψω προς τα κει το ενδιαφέρον μου. Η πρώτη μου σκέψη βεβαίως ήταν να κάνω κάτι για να μη με φάνε τα φίδια από την εγκαταλελειμμένη αυτή έκταση".
ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΤΑ ΧΟΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Η αρχή για την υιοθεσία από τον κ. Τριαντάφυλλο της μικρής πλατείας στα Μποζαϊτικα, έγινε όταν δήμαρχος της Πάτρας ήταν ο Ευάγγελος Φλωράτος.
"Τότε είπαν ότι όποιος θέλει μπορεί να αναλάβει να φροντίσει μια πλατεία. Εγώ άρπαξα την ευκαιρία για να κάνω κάτι για την πόλη μου και ανέλαβα το κομμάτι μιας πλατείας, περίπου 500 μέτρων, η οποία βρίσκεται μπροστά από το σπίτι μου, σε σύνολο μιας έκτασης 3 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη. Την ανέλαβα κανονικά, με άδεια του δήμου, με σχέδια, με ό,τι απαιτείται. Την διαμόρφωσα και μέχρι σήμερα την φροντίζω καθημερινά με δικά μου έξοδα και σε απολύτως εθελοντική βάση, χωρίς κανένα απολύτως όφελος, πέραν της χαράς που μου δίνει αυτή η ενασχόληση και της ικανοποίησης ότι κάτι προσφέρω.
Πριν απο λίγους μήνες ζήτησα και πήρα άλλα 500 μέτρα, ένα κομμάτι όμορο, και το διαμόρφωσα για να μπρούν να παίζουν τα παιδιά που σκουντουφλούσαν πάνω στα κλαδιά. Ζήτησα απο τον δήμο και δύο παγκάκια, τα οποία τοποθέτησα μόνος μου με εργάτες και έτσι έχουμε δύο μικρές πλατείες, σύνολο ένα στρέμμα, και για να απολαμβάνουμε τα δέντρα και για να παίζουν τα παιδιά μπάλα. Μέχρι σήμερα υπολογίζω ότι έχω δαπανήσει πάνω από 3.000 ευρώ και για τα δύο κομμάτια".
Η έκταση που φροντίζει ο κ. Τριαντάφυλλος είναι στην οδό Ναυσικάς και περικλείεται από τις οδούς Λαοδάμονος Θέτιδος και Αρήτης.
Στο κομμάτι που δεν φροντίζει ο ίδιος και ανήκει στον Δήμο, γίνεται ο κακός χαμός, απο τα χορτάρια αλλά και απο τα μπάζα καθώς εκεί τα εναπόθεσε η η εταιρεία που έφτιαξε τον αγωγό για τα όμβρυα ύδατα επί της Αρήτης.
Τώρα καθαρίζει και τα μπάζα μόνος του.
Αλλά από πουθενά όπως μου λέει ο κ. Τριαντάφυλλος δεν λείπει ο κακός ο γείτονας.
Ο οποίος τον έφτασε μέχρι τα δικαστήρια για.... καταπάτηση δημοσίου χώρου!!!. "Καλλιεργούσε εκεί δίπλα ντομάτες και αγγούρια και ήθελε να του δώσω νερό του δήμου για τις προσωπικές του καλλιέργειες" μου λέει. "Φυσικά έδειξα όλα τα χαρτιά που είχα για την υιοθεσία της πλατείας και αθωώθηκα. Αλλά σου μένει η πίκρα και η απογοήτευση από κάτι τέτοια".
Ο κ. Τριαντάφυλλος, είναι ένας απο τους πιο δραστήριους εθελοντές της ομάδας "'Εψιλον" του Δήμου Πατρέων, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει και να συνεργαστεί για την Πάτρα και τους ανθρώπους της.
Μάλιστα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχει χαρίσει στον Δήμο της Πάτρας και μια βρύση, την οποία κατασκεύασε στην περιοπχή με δικά του έξοδα και πάνω έβαλε μια πλακέτα στην οποία αναφέρει το όνομα του πρώην Δημάρχου Γιάννη Δημαρά.
Ο ίδιος πιστεύει ότι ο εθελοντισμός είναι το μέλλον, εκτιμά ότι πολλά πράγματα δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια στο Δήμο λόγω κακής ενημέρωσης των αρμοδίων και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τελευταία το εθελοντικό κομμάτι στον Δήμο εξασθενεί επικινδύνως, λόγω αδιαφορίας.
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !