4 Ιουνίου 2015

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Την Τετάρτη 4 Ιουνίου το απόγευμα πολυμελής αντιπροσωπεία κληρικών, φοιτητών και συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος παρέστη στην τελετή αναγόρευσης του Άγγλου Μητροπολίτη Διοκλείας κ. Καλλίστου Wareσε Επίτιμο Διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος.


Ο Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος (κατά κόσμον Timothy Ware). Γεννήθηκε και μεγάλωσε ως Αγγλικανός στο θρήσκευμα. Από 18 ετών άρχισε να αναζητά την Ορθοδοξία και τελικά σε έγινε Ορθόδοξος σε ηλικία 24 ετών.

Σπούδασε στην Οξφόρδη φιλοσοφία και θεολογία. Έμαθε την ελληνική γλώσσα και μετέφρασε στα αγγλικά πολλά λειτουργικά και θεολογικά κείμενα. Το μεγαλύτερο έργο του είναι η μετάφραση στα αγγλικά της Φιλοκαλίας (5 τόμοι).

Δίδαξε ως τακτικός καθηγητής στο περίφημο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και σε πολλά άλλα Πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο ως επισκέπτης καθηγητής.

Δημοσίευσε 10 βιβλία και 300 μελέτες. Πολλά από τα συγγράμματά του μεταφράστηκαν σε 11 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στην ελληνική.

Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στην Αγγλία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον εξέλεξε Επίσκοπο και στη συνέχεια Μητροπολίτη θέτοντας τον ως επικεφαλής της Επιτροπής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον θεολογικό διάλογο με τους Αγγλικανούς.

Για το επιστημονικό, συγγραφικό και εκκλησιαστικό έργο του τιμήθηκε από πολλούς φορείς. Πολλά Πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την Αμερική του απένειμαν ακαδημαϊκούς τίτλους. Μεταξύ αυτών η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το 2008 η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε μέλος της.

Η αναγόρευση του Μητροπολίτη κ. Καλλίστου Ware σε Επίτιμο Διδάκτορα του Α.Π.Θ. έλαβε χώρα στην κεντρική Αίθουσα Τελετών, η οποία γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες κοινού.

Η τελετή άρχισε με την είσοδο των Πρυτανικών Αρχών, των Καθηγητών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας καθώς και του τιμώμενου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, επικεφαλής εκροσώπων των τοπικών Αρχών της Θεσσαλονίκης, Μητροπολίτες, Καθηγητές διαφόρων Πανεπιστημιακών Σχολών, καθώς και πολλοί φοιτητές. Όλοι παρακολούθησαν την εντυπωσιακή τελετή και άκουσαν εμπνευσμένη διάλεξη του Μητροπολίτη κ. Καλλίστου, η οποία κατακλείσθηκε με παρατεταμένα χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

Όπως ανέφερε στην προσφώνησή του, ο Καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου, Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, η απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα στον μεγαλύτερο Ορθόδοξο θεολόγο και φιλόσοφο στη Μ. Βρετανία δεν τιμά τον τιμώμενο, αλλά την ελληνική ακαδημαϊκή σκέψη, η οποία αναγνωρίζει σε μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους τον άνθρωπο που κατέστησε προσιτή στον αγγλόφωνο κόσμο την Ορθόδοξη Θεολογία όχι μόνον ως θεωρία αλλά και ως πράξη.

Στο τέλος της τελετής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος συνεχάρη τον τιμώμενο Ιεράρχη. Επίσης, όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Κατερίνη έλαβαν την αρχιερατική ευχή του, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους, διότι γνώρισαν από κοντά μία σπουδαία ακαδημαϊκή και εκκλησιαστική προσωπικότητα.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !