24 Απριλίου 2015

Τουλάχιστον ένας νεκρός από έκρηξη σε εργοστάσιο στο Βόλο




Ετρεχαν να σωθούν φλεγόμενοι μετά από εκρήξεις σε παλιό εργοστάσιο ~ Συνελήφθη ο άνθρωπος - κλειδί για την υπόθεση

Ένας νεκρός, ένας πολυτραυματίας και ένας ελαφρά τραυματίας, ο οποίος έσπευσε να φύγει, αλλά συνελήφθη αργότερα, ήταν μέχρι χθες το βράδυ ο τραγικός απολογισμός της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε γύρω στη 1 το μεσημέρι, σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο - ψυγείο φρούτων στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου κατά την κοπή σιδήρων από ομάδα αλλοδαπών, πιθανότατα Βούλγαρων, αποτελούμενη από 6-7 άτομα και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις μετά την έκρηξη φιαλών υγραερίου.

Πληροφορίες οι οποίες διέρρευσαν χθες αργά το βράδυ, σύμφωνα με τις οποίες ο πολυτραυματίας εξέπνευσε διαψεύστηκαν σήμερα το πρωί με τους γιατρούς να επισημαίνουν πως η κατάσταση του τραυματία, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος, παραμένει κρίσιμη.

Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν ότι άλλοι τρεις την ώρα της πυρκαγιάς βρίσκονταν στο κτίριο, όμως παρά τις ενδελεχείς έρευνες στο χώρο δεν εντοπίστηκε κάτι που να υποδεικνύει την παρουσία τους.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 32 ετών, που απομακρύνθηκε από το εργοστάσιο τρέχοντας πεζός. Τελικά αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο άνθρωπος - κλειδί για το τι συνέβη και προκλήθηκε το δυστύχημα εντοπίστηκε και προσήχθη. Οι αρμόδιες αρχές που διενεργούν προανάκριση για τα ακριβή αίτια εκδήλωσης της φωτιάς, ήταν μέχρι αργά το βράδυ σε συνεννόηση με την Εισαγγελία Βόλου για το χειρισμό της υπόθεσης, καθώς απώτερη επιδίωξη είναι να αποκαλυφθεί το κύκλωμα που κρύβεται πίσω από τη δράση των αλλοδαπών.

Η προσαγωγή του μάρτυρα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος των αντικειμένων που υπήρχαν στο παλιό εργοστάσιο και μπορούσαν να ρίξουν φως στο έργο των πυροσβεστικών αρχών. Αυτός είναι και ο λόγος που –αν και σαν σενάριο δεν θεωρείται εφικτό- δεν προκύπτει από πουθενά οι αλλοδαποί να έμεναν στο εγκαταλειμμένο κτίριο.

Σκηνές πολέμου αντίκρισαν χθες εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, αλλά και περίοικοι όταν πλησίασαν στο εγκαταλειμμένο εργοστάσιο για να δουν τι συμβαίνει. Οι φλόγες τύλιγαν ολόκληρο το παλιό εργοστάσιο, ενώ το σύννεφο καπνού που ήταν ορατό στην πόλη, μαρτυρούσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την τραγωδία.

Οι πρώτοι που έσπευσαν, αντίκρισαν έναν άνδρα -γύρω στα 50- να φλέγεται, σχεδόν γυμνός σε όλο του το σώμα κατά την έξοδό του από το εργοστάσιο, και έναν δεύτερο άνδρα νεότερο, γύρω στα 40-45 πολυτραυματία.

Είχαν περάσει μόλις λίγα λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η οποία ήταν τόσο μεγάλη σε ένταση, ώστε να εικάζεται ότι ο πολυτραυματίας βρέθηκε στα 50 μέτρα από την είσοδο του πρώην ψυγείου φρούτων μετά από την εκτίναξη πόρτας.

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από ολόκληρη την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και τη Β’ ΒΙ.ΠΕ, που έφτασαν στον τόπο αντίκρισαν από την πρώτη στιγμή εικόνες ολοσχερούς καταστροφής, αφού η πυρκαγιά είχε μεταφερθεί σε ολόκληρο το εργοστάσιο και η σκεπή είχε καταρρεύσει.

Στο τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος συνοδευόμενος από στελέχη της δημοτικής αρχής.

Η προανάκριση για τα αίτια πρόκλησης της φωτιάς συνεχίζεται.



Εικόνες φρίκης

Δυστυχώς, ανεπιτυχείς απέβησαν οι φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών να σώσουν τον 50χρονο άνδρα που φλέγονταν, ενώ απομακρυνόταν από το παλιό εργοστάσιο. Ο 50χρονος κατέληξε στα τραύματά του, πέφτοντας νεκρός στο έδαφος περίπου 20 μέτρα από την κεντρική είσοδο στον προαύλιο χώρο σε λίγα δευτερόλεπτα.

Την ίδια στιγμή, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παραλάμβανε τον πολυτραυματία που ανέφερε ότι στο εσωτερικό του εργοστασίου υπήρχαν άλλα τρία άτομα. Ο άτυχος άνδρας που διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ κατέληξε το βράδυ στα τραύματά του.



Εσκασαν δύο φιάλες

Με ιδιαίτερη προσοχή, λόγω των εύφλεκτων αντικειμένων, συνεχιζόταν η κατάσβεση στο εσωτερικό του παλιού εργοστασίου από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Στο πρώην ψυγείο φρούτων βρέθηκαν συνολικά έξι φιάλες, οι τέσσερις με υγραέριο και οι δύο με ασετιλίνη. Μάλιστα, οι δύο φιάλες αυτές με υγραέριο είχαν σκάσει.

Στον κύριο διάδρομο του κτιρίου υπήρχαν δύο Ι.Χ., τα οποία είτε ανήκαν στους Βούλγαρους που βρίσκονταν στο κτίριο είτε ήταν εγκαταλειμμένα. Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν ποιες είναι οι πινακίδες κυκλοφορίας τους και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εικάζεται ότι δεν αποκλείεται να είναι ξένης προέλευσης.

Τα δύο αυτοκίνητα, πάντως, ήταν ολοσχερώς κατεστραμμένα και βρισκόταν σε απόσταση 10-20 μέτρων. Δίπλα τους υπήρχαν κομμένοι σίδερα, ίσως από τις εργασίες που έκαναν οι αλλοδαποί.

Η φωτιά είχε κατακάψει όλο το εσωτερικό του κτιρίου, ενώ και η στέγη είχε καταρρεύσει σε ολόκληρη την έκταση του παλιού ψυγείου φρούτων, αν και αυτό καταλαμβάνει 2.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, συλλέγει κάθε χρήσιμο στοιχείο με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν προς στιγμήν ανοιχτά, και αυτό της φωτιάς από υπερθέμανση υλικού και αυτό της έκρηξης αν και υπήρξαν μάρτυρες που δήλωσαν ότι δεν άκουσαν τον εκκωφαντικό θόρυβο.

Πάντως, εκρήξεις σημειώθηκαν την ώρα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η κατάσβεση, ενώ γεγονός θεωρείται ότι η φωτιά είχε μεγάλη ένταση κάτι που επιβεβαιώνουν εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και μάρτυρες του περιστατικού. Η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη που φαινόταν να είναι κοντά και από απόσταση 2 χιλιομέτρων.

Από την πλευρά της η Security Forces σημειώνει ότι: «η έκρηξη σημειώθηκε όταν κλέφτες μετάλλων παραβίασαν περίμετρο εγκαταλειμμένου εργοστασίου στην Α’ ΒΙ.ΠΕ, Βόλου και ξεκίνησαν να κόβουν μέταλλα με συσκευή ασετιλίνης, που είχαν μεταφέρει επιτόπου. Η έκρηξη είχε το αποτέλεσμα που προαναφέρθηκε. Σε βίντεο και φωτογραφίες φαίνονται τα οχήματα των κλεφτών που κάηκαν εξολοκλήρου από την έκρηξη. Οι φύλακες της SECURITY FORCES από διπλανές βιομηχανίες επενέβησαν άμεσα και προέβησαν σε εκκένωσή τους, εφαρμόζοντας το σχέδιο τεχνολογικών & φυσικών καταστροφών που έχει εκπονηθεί ειδικά για την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. ενημερώνοντας παράλληλα την πυροσβεστική υπηρεσία και την ΕΛ.ΑΣ».



Η τραγωδία

Ολα έγιναν μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Οι έξι ίσως και εφτά Βούλγαροι εκτιμάται ότι έκοβαν σίδερα, ίσως και με τη χρήση των φιαλών υγραερίου και ασετιλίνης, που βρέθηκαν. Οταν ξέσπασε η πυρκαγιά, οι τρεις πρόλαβαν να βγουν έξω.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ήταν πολύς. Ο εργαζόμενος στην εταιρεία Κιολεΐδης Δημήτρης Καλατζής είπε όταν έτρεξε και ο ίδιος στο σημείο να δει τι συμβαίνει: «Δεν άκουσα έκρηξη. Ομως είδαμε τη φωτιά. Ηρθαμε εδώ. Είδαμε ένα νεκρό εδώ στο φράχτη, ενώ ο άνθρωπος καιγόταν ακόμα σε όλο το σώμα. Δεν είχε ούτε ρούχα επάνω του, ούτε τίποτα. Κι αυτά που είχαν απομείνει επάνω του καίγονταν.

Αλλος ένας άνθρωπος, βρισκόταν στα 500 μέτρα από την είσοδο όπου τον τίναξε η πόρτα και τον πέταξε κάτω. Βγήκε από μόνος του και καθόταν εκεί στο αυτοκίνητο. Είχε ξεγυμνωθεί γιατί καιγόταν. Το ασθενοφόρο τον παραλάμβανε», είπε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αλλοδαποί έκοβαν σίδερα. «Αλλά επειδή το παλιό εργοστάσιο είχε ψυγεία μπορεί να έκοβαν δεξαμενή με άζωτο ή αμμωνία και να τινάχτηκε η δεξαμενή. Δεν πρόλαβαν να φύγουν, να πάνε πουθενά. Και άδειες να είναι οι δεξαμενές η πίεση και μόνο φτάνει για να γίνει έκρηξη», συμπλήρωσε.

Σε λιγότερο από μία ώρα από τη στιγμή εκδήλωσής της, το εργοστάσιο είχε ήδη παραδοθεί στις φλόγες. Η πυρκαγιά είχε τέτοια ένταση, ώστε μεταφέρθηκε από το σημείο εστίας σε ολόκληρο το εργοστάσιο.

Παρανάλωμα του πυρός έγινε το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας από την έναρξη της φωτιάς. Ο Επιπυραγός Διοικητής της ΒΙΠΕ Βόλου Γιώργος Βλότζος γύρω στις 2 το μεσημέρι είπε ότι όταν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο, το παλιό εργοστάσιο ήταν ολοσχερώς καταστραμμένο στο εσωτερικό του. «Η στέγη είχε καταρρεύσει», ανάφερε.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και της ΒΙ.ΠΕ με την ενημέρωση της πυρκαγιάς. Επί τόπου έσπευσαν τουλάχιστον οχτώ πυροσβεστικά οχήματα και δεκαέξι πυροσβέστες. Για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του περιστατικού στον τόπο μετέβησαν και ενισχύσεις από τη Λάρισα. Εξάλλου, οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες.



Οργανωμένο έγκλημα

Για οργανωμένο έγκλημα με βαριές ποινικές ευθύνες που πρέπει να ξεσκεπαστεί και να αποκαλυφθούν οι μάντρες στη Μαγνησία που προμηθεύονται τα κλεμμένα μέταλλα, έκανε λόγω ο πρώην αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπος Τσαμπάζης, που βρέθηκε στον τόπο εκδήλωσης της φωτιάς.

Οπως είπε, το εργοστάσιο ήταν εγκαταλειμμένο εδώ και 20-25 χρόνια. «Πρέπει λοιπόν να δούμε τι έγινε. Πως αυτοί οι άνθρωποι μπήκαν στο εσωτερικό και να βρούμε ποιοι είναι οι αποδέκτες των μετάλλων που έκοβαν».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι αλλοδαποί ήταν πάρα πολύ καλά εξοπλισμένοι. Η Πολιτεία πρέπει να θεσπίσει ένα νόμο τέτοιο, ώστε να γίνεται επαρκής έλεγχος. Η φωτιά που ξέσπασε δεν εκδηλώθηκε τυχαία. Οι αλλοδαποί είχαν φιάλες με οξυγόνο, με τις οποίες έκοβαν τα σίδερα. Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα. Η Αστυνομία πρέπει να κάνει έρευνες και να βρει ποιοι κρύβονται πίσω από το περιστατικό» συμπλήρωσε.

Taxydromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !