17 Απριλίου 2015

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν ρεύμα, επίδομα ενοικίου και επιδότηση σίτισης

Από τις 20 Απριλίου και για ένα μήνα, ηλεκτρονικά, θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών, δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, επιδότηση ενοικίου και επιδότηση σίτισης σε άτομα ή νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε χθες, όσοι πληρούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς το κόστος των παροχών, σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, η ΚΥΑ εξειδικεύει τους δικαιούχους των εξής παροχών, όπως ορίστηκαν στον πρόσφατο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα από τη Βουλή:
1. Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 kWh το μήναν και 1.200 kWh το τετράμηνο μέχρι τις 31/12/15.
2. Επιδότηση ενοικίου (στον εκμισθωτή) ύψους 70 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε ενήλικο ή ανήλικο και έως 220 ευρώ τον μήνα.
3. Επιδότηση σίτισης με κάρτα που θα ενσωματώνει αξία για αγορές προϊόντων 70 ευρώ τον μήνα για το μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε μέλος και έως 220 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το ετήσιο ατομικό εισόδημα των δικαιούχων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2.400 ευρώ, φθάνει τα 3.600 ευρώ για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ. Επιπλέον, οι τυχόν καταθέσεις σε τράπεζες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το διπλάσιο του εισοδήματος που ορίζεται για τους δικαιούχους.
Στους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παρέχεται δωρεάν αξία ηλεκτρικού ρεύματος έως 1.200 kwh ανά τετράμνηνο, μέχρι 31/12/2015.
Δικαιούχοι που δεν είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα πρέπει παράλληλα με την αίτηση για επανασύνδεση και δωρεάν ρεύμα να κάνουν αίτηση ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Το επίδομα ενοικίου θα χορηγείται για 9 μήνες, από την ημερομηνία σύναψης ή ανανέωσης της σύμβασης μίσθωσης, απευθείας στον ενοικιαστή του ακινήτου. Το ποσό του επιδόματος ξεκινάει από 70 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και φθάνει έως και τα 220 σε περίπτωση οικογένειας με 4 εξαρτώμενα μέλη και άνω.
Το επίδομα σίτισης θα χορηγείται στους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της ΚΥΑ, μέσω ηλεκτρονικής κάρτας, συμβατής με τα μηχανήματα πιστωτικών καρτών των εμπορικών καταστημάτων τροφίμων. Σε αυτήν θα πιστώνεται από την 1η Απριλίου 2015 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015, μηνιαίως, ποσό από 70 ευρώ για μεμονωμένο άτομο έως και 220 ευρώ (προσαύξηση κατά 30 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογενείας). Προτεραιότητα στη χορήγηση των παροχών θα δίδεται κατά σειρά σε άτομα με εξαρτώμενα τέκνα, πολυμελείς οικογένειες, οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά και μηδενικό εισόδημα, οικογένειες με μακροχρόνια ανέργους ή άνεργους γονείς.
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκινάει εντός του Απριλίου, από 20/4/2015 έως 20/5/2015 και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ιδιωτικά ή μέσω ΚΕΠ, ενώ οι διασταυρώσεις στοιχείων θα γίνονται μέσω της εταιρείας πληροφορικής του υπουργείου Εργασίας (ΗΔΙΚΑ). Εφόσον η αίτηση του δικαιούχου απορριφθεί, δίνεται περιθώριο επτά ημερών για την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης. Οι ωφελούμενοι υποχρεώνονται να δηλώσουν άμεσα οποιαδήποτε οικογενειακή, επαγγελματική ή οικονομική αλλαγή, που μεταβάλλει τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης των παροχών.
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !