27 Φεβρουαρίου 2015

ΝΔ: Δεν "έσκισαν" το μνημόνιο, το συνυπέγραψαν

Για ανακρίβειες και χοντρά ψέματα της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ και υποστηρίζει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους εταίρους αποτελεί ουσιαστικά την παράταση του μνημονίου και μάλιστα υπό χειρότερες συνθήκες για τη χώρα.

Κύκλοι της ΝΔ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από τα μνημόνια και
καμία απεμπλοκή, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε, η κυβέρνηση ζήτησε, με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών στις 18 Φεβρουαρίου και το Eurogroup ενέκρινε, την, υπό όρους, προϋποθέσεις και δεσμεύσεις,επέκταση του υπάρχοντος Μνημονίου για τέσσερις ακόμη μήνες.

«Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν "έσκισε" το μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε» 
λένε στη Συγγρού και επισημαίνουν τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, όπου τονίζεται πως η αξιολόγηση θα βασιστεί πάνω στο ισχύον μνημόνιο.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι έβαλε τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα, στη ΝΔ κάνουν λόγο για ανακρίβειες και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως «στην απόφαση του Eurogroup, που προσυπέγραψε, δεσμεύτηκε "να διασφαλίσει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή χρηματοδοτικά έσοδα, που απαιτούνται για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Εurogroup, του Νοεμβρίου του 2012"».

Μάλιστα αυτό που λένε στη ΝΔ είναι πως, ήδη, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, υπάρχουν δύο αρνητικά φαινόμενα, τα μειωμένα δημόσια έσοδα και η μειωμένη ανάπτυξη, που θα επιβαρύνει, όπως λένε και τα έσοδα, τους επόμενους μήνες.

Σε αυτήν τη λογική, κύκλοι της ΝΔ εκτιμούν πως θα υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή νέα μέτρα λιτότητας για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει σε νέο δανεισμό.

«Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό κενό, στο οποίο και δεν έχουμε συμφωνήσει, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, έχει διευρυνθεί» λένε στη ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως στο κείμενο της συμφωνίας δεν υπάρχει δέσμευση για υλοποίηση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», όπως δεν υπάρχει και καμία αναφορά για την κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. 

Μάλιστα σημειώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τον ΦΠΑ, μεταβάλλοντας συντελεστές, περιορίζοντας εξαιρέσεις, καταργώντας φορολογικές ελαφρύνσεις, δεσμεύσεις που, με εξαίρεση τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, όπως υπενθυμίζουν, δεν είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη λεωφόρο Συγγρού τονίζουν πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, με τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών, τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων, την κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μεγαλύτερη σύνδεση συντάξεων με ασφαλιστικές εισφορές, πολιτικές που μέχρι πρόσφατα, όπως λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε.

Κριτική ασκείται και στη στάση που κράτησε ως αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση στο θέμα τωνιδιωτικοποιήσεων, καθώς, όπως λένε στη ΝΔ, «πάνε περίπατο οι υποσχέσεις για ακύρωσή τους "με ένα νόμο και ένα άρθρο"».

Όσον αφορά αναφορές της κυβέρνησης στο e-mail Χαρδούβελη, στη ΝΔ απαντούν πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απορρίψει την κατάργηση των εκπτώσεων σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και τωνεκπτώσεων στα νησιά και είχε αποδεχθεί, προσωρινά, μόνο την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

«Η σημερινή, όμως, κυβέρνηση αναφέρεται στο σύνολο των εκπτώσεων και των εξαιρέσεων. Και μάλιστα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση συντελεστών ΦΠΑ» δηλώνουν στελέχη της ΝΔ και παράλληλα αρνούνται ότι θα υπήρχαν ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα κλπ αλλά και περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και στο ΕΚΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !