29 Δεκεμβρίου 2014

Οι υποψήφιες… υποψήφιες σε Α και Β Θεσσαλονίκης

Του Βαγγέλη Στολάκη
Μπορεί να μην έχουμε μπει επίσημα σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση να δίνει τη μάχη για την εκλογή του Σταύρου Δήμα, που πρότειναν από κοινού ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος- στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα επιτελεία των κομμάτων στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται υπ’ ατμόν. Και ενώ οι
τοπικοί παράγοντες σβήνουν και γράφουν ονόματα υποψηφίων που θα μπορούσαν να φέρουν… περισσότερους σταυρούς στην κάλπη με σκοπό την αύξηση των ποσοστών των κομμάτων τους, οι σπαζοκεφαλιές συνεχίζονται και είναι γένους… θηλυκού. Δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, δημοτικές και περιφερειακές σύμβουλοι, συνδικαλίστριες και ηθοποιοί βολιδοσκοπούνται προκειμένου να συμμετέχουν σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια των κομμάτων σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.
ΣΥΡΙΖΑ
Όπως αναφέρουν στην Karfitsa τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «η ονοματολογία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει», ενώ υπάρχει και η εκτίμηση πως όποια ονόματα ακούγονται «καίγονται».  Σίγουρη πάντως στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης είναι η εν ενεργεία βουλευτής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου όπως και η Γιάννα Γαϊτάνη για την οποία όμως διακινείται το σενάριο πως μπορεί να πολιτευτεί στην Κατερίνη. Ορισμένοι Θεσσαλονικείς εισηγούνται στους Αθηναίους να συμπεριλάβουν στις λίστες και τη δημοτική σύμβουλο των Οικολόγων-Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου εάν δεν επιλεγεί τελικά κάποια υποψήφια του ψηφοδελτίου του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. Τα τοπικά στελέχη «βλέπουν» με καλό μάτι και μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της ψυχολόγου Κατερίνας Νοτοπούλου. Η κ. Νοτοπούλου στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εκτελούσε χρέη υπεύθυνης τύπου της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», ενώ οι «σύντροφοί» της την χαρακτηρίζουν ως στέλεχος «πολλά υποσχόμενο». Τέλος, για την ίδια περιφέρεια ακούγεται και η καθηγήτρια και στενή συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Ελευθερία Χατζηγεωργίου η οποία δοκιμάστηκε σε εθνικές εκλογές και το 2012, ενώ παλαιότερα συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Τάσου Κουράκη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για τη Β’ Θεσσαλονίκης η μόνη σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή της από το 2007 βουλευτίνας, Λίτσας Αμμανατίδου.
Στο μεταξύ, με το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών της και μια άλλη εν ενεργεία βουλευτής, η οποία μέχρι σήμερα είναι ανεξάρτητη. Ο λόγος για την προερχόμενη από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» Χρυσούλα Γιαταγάνα η οποία προ μηνός συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή. Μπορεί να μην υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως «κλείδωσε» η υποψηφιότητα της τέως εισαγγελέα στην Α’ Θεσσαλονίκης.
ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την παρουσία γυναικών στα ψηφοδέλτια του κόμματος συγκριτικά με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ενώ υπάρχει η εκτίμηση πως σε αυτά θα συμμετέχουν και υποψήφιες… ευρωβουλευτίνες. Από την Α’ Θεσσαλονίκης πρόταση θα δεχτεί, αν δεν έχει ήδη δεχτεί, η γυμνάστρια Μάρθα Σινανά, η οποία συμμετείχε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα με τον οποίο άλλωστε διατηρεί φιλικές σχέσεις. Στα γραφεία του κόμματος στη Βασιλέως Ηρακλείου ακούγεται επίσης το όνομα της Ράνιας Κεδίκογλου η οποία έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν σε εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην αυτοδιοίκηση. Για την Α’ Θεσσαλονίκης οι κομματικοί παράγοντες σκέφτονται και τη δημοτική σύμβουλο Νεάπολης Συκεών Παρασκευή Γενίτσαρη, όπως και την υποψήφια δημοτική σύμβουλο Καλαμαριάς στις εκλογές του 2006 και διαφημίστρια, Ρόζα Εδιάρογλου. Για την ίδια περιφέρεια στο «τραπέζι» έχει πέσει και το όνομα της τραπεζικής υπαλλήλου που ήταν υποψήφια του Κινήματος στις διπλές εθνικές εκλογές του 2012, Αγγελικής Ιωάννου. Στη Β’ Θεσσαλονίκης τα πράγματα είναι δυσκολότερα, καθώς οι «πράσινοι» ιθύνοντες δυσκολεύονται να βρουν νέες υποψηφίους. Για το λόγο αυτό σχεδιάζουν να απευθυνθούν σε όσες στελέχωσαν το ψηφοδέλτιο των περασμένων εθνικών εκλογών. Πρόταση αναμένεται να δεχτεί η δικηγόρος Βενετία Μυρώνη αλλά και η Ευγενία Προκοπίου. Αρνητική στο ενδεχόμενο για μια νέα υποψηφιότητα είναι η δημοσιογράφος Μαρία Καγκελίδου, που στις εκλογές του 2012 συμμετείχε στις λίστες του Κινήματος μετά από πρόταση της τότε βουλευτίνας Εύας Καϊλή.
Δημοκρατική Αριστερά
Στη Δημοκρατική Αριστερά υπάρχουν δυο σενάρια. Είτε το κόμμα να διεκδικήσει αυτόνομα την ψήφο του κόσμου είτε να ενσωματωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου. Δεδομένη θεωρείται μια νέα υποψηφιότητα της σημερινής βουλευτού του κόμματος, Ασημίνας Ξηροτύρη στην πρώτη περιφέρεια του νομού. Για την ίδια περιφέρεια  εκτιμάται ότι η σημερινή αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου εάν της ζητηθεί, θα είναι θετική στο κάλεσμα συμμετοχής της στο ψηφοδέλτιο της Αγ. Κωνσταντίνου. Η ίδια άλλωστε ρίχτηκε στη μάχη του… σταυρού και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και μάλιστα τερματίζοντας σε καλή θέση. «Ναι» αναμένεται να πει και η γενική γραμματέας της ΟΜΥΛΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος, Φανή Γουργούρη, η οποία διατηρεί φιλικές με τον Φώτη Κουβέλη. Το κομματικό επιτελείο εξετάζει και την περίπτωση της κοινοτικής συμβούλου με την «Πρωτοβουλία» Έλενας Δουβλέτη αλλά και της επιχειρηματία Αναστασίας Δρογούδη, που υπήρξε υποψήφια βουλευτής το 2012 –έπειτα από τη συμφωνία του Βασίλη Οικονόμου με τον Φώτη Κουβέλη- αλλά και το 2014 με το ψηφοδέλτιο του Θεοδόση Μπακογλίδη στο δήμο Καλαμαριάς. Για τη Β’ Θεσσαλονίκης προκρίνονται οι κκ: Άννη Τσακμαλή, Καίτη Τσαρουχά και Σοφία Καραγιαννοπούλου.
Το «Ποτάμι»
Σε ό,τι αφορά το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη μέχρι στιγμής προκρίνονται δυο υποψηφιότητες γένους… θηλυκού. Η μια στην πρώτη και η άλλη στη δεύτερη περιφέρεια του νομού. Ο λόγος για τη δημοσιογράφο Χριστίνα Ταχιάου στην Α’ Θεσσαλονίκης και για την ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Μάρκου στη Β’. Η Χριστίνα Ταχιάου θεωρείται μια από τους στενούς συνομιλητές του αρχηγού του κόμματος. Στις εκλογές του Μαΐου του 2014 υπήρξε υποψήφια ευρωβουλευτής του «Ποταμιού» τερματίζοντας στην 29η θέση και συγκεντρώνοντας περισσότερες από 9.500 ψήφους. Για τον Θεοδωράκη η Χριστίνα Ταχιάου θεωρείται η… «Θεσσαλονικάρχισσα» του «Ποταμιού», όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε προεκλογική εκδήλωση του κόμματος. Αν και πολλοί θεωρούν δεδομένη την υποψηφιότητά της στην Α’ Θεσσαλονίκης, πληροφορίες την θέλουν και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στη δεύτερη Περιφέρεια η Κατερίνα Μάρκου είναι σίγουρο πως θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του «Ποταμιού». Ανεξάρτητη βουλευτής σήμερα, το 2012 εκλέχτηκε με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη από την οποία ωστόσο αποχώρησε δυο χρόνια μετά. Σήμερα συμμετέχει στην επιτροπή διαλόγου του «Ποταμιού» μετά από πρόσκληση που της απηύθυνε ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης. Συμμετέχει σε δράσεις του κόμματος και εκδηλώσεις ενώ το «φλερτ» επισημοποιήθηκε με την κοινή τους εμφάνιση σε Λαγκαδά και Ωραιόκαστρο, περιοχές τις οποίες επισκέφτηκε πρόσφατα ο γνωστός δημοσιογράφος.
ΚΚΕ και ΑΝΕΛ
Στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ το γένος και το φύλλο των υποψηφίων δεν παίζει κανέναν ρόλο, αφού στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να συμπεριληφθούν στελέχη που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους στον Περισσό. «Όλοι οι κομματικοί μας παράγοντες θα αξιολογηθούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Θα αξιοποιηθούν στελέχη που βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους, όπως στο συνδικαλισμό, στα μαζικά κινήματα και στο εργατικό κίνημα» δηλώνει στην Karfitsa ο υπεύθυνος τύπου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, Οδυσσέας Μάιτα. Μέχρι στιγμής πάντως, το μόνο όνομα που έχει «πέσει» στο τραπέζι είναι αυτό της σημερινής βουλευτή στη Β’ Θεσσαλονίκης και ηθοποιού, Ελένης Γερασιμίδου.
Τέλος, από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου για την Α’ Θεσσαλονίκης ακούγεται η Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου που στο παρελθόν υπήρξε υποψήφια με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ για τη Β’ Θεσσαλονίκης σίγουρη υποψηφιότητα θεωρείται αυτή της Σταυρούλας Ξουλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !