5 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ



Της Νίκης Χρυσοπούλου





Οι βιταμίνες πρέπει να παρέχονται μέσω της διατροφής , αφού ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να παράγει τις περισσότερες. Η ανεπάρκεια βιταμινών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία είτε αυξάνοντας την ευπάθεια σε ασθένειες ή προκαλώντας αβιταμίνωση. Μία ομάδα βιταμινών είναι οι αντιοξειδωτικές στις οποίες ανήκουν οι βιταμίνες Α,C,E.








Ο κύριοι ρόλοι της βιταμίνης Α είναι οι εξής


είναι απαραίτητη για το σχηματισμό νέων κυττάρων


συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου και των οστών,


είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επούλωση των κυττάρων πολλών ιστών


με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες


Σοβαρή έλλειψη προκαλεί μεταβολές στη φυσιολογία του ματιού και οδηγεί τελικά στην τύφλωση.


Τροφές που περιέχουν καλές ποσότητες βιταμίνης Α είναι: συκώτι, καρότα, βούτυρο, μαργαρίνη, αυγά, γάλα, μοσχάρι, σκουμπρί, τυρί cheddar


Ο ρόλος της βιταμίνης C είναι ο εξής:


ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων


συμμετέχει στον σχηματισμό κολλαγόνου ( επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα ούλα)


αποτρέπει τον σχηματισμό καταρράκτη


συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης


σαν αντιοξειδωτικό προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις


διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και φυλλικού οξέος από τον οργανισμό και συντελεί στην αποκατάσταση της υγείας


συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων


Οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη βιταμίνης C υποφέρουν από απώλεια μαλλιών, αναιμία, ξηρό δέρμα , εμφανίζουν εύκολα μώλωπες, και καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων





Τροφές που είναι καλές πηγές βιταμίνης C είναι: φυσικός χυμός πορτοκαλιού, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, φράουλες, λεμόνι, ντομάτα, κόκκινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο, πατάτα


Η βιταμίνη Ε ως ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι να προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν τις ελεύθερες ρίζες. Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη Ε γιατί βοηθάει να παραμείνει το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό ενάντια στους ιούς. Ακόμη βοηθάει στην αποφυγή της πήξης του αίματος. Τέλος βοηθάει το δέρμα να προστατευτεί από την γήρανση και από τις συνέπειες των χημικών ουσιών.


Τροφές που είναι καλές βιταμίνης Ε είναι: φυτικά έλαια, καρποί(αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια), ηλιόσποροι, σπανάκι, μπρόκολο, στην αγορά κυκλοφορούν δημητριακά και χυμοί φρούτων εμπλουτισμένα με βιταμίνη Ε.


Ξεκινήστε λοιπόν να εμπλουτίζετε τη διατροφή σας καθημερινά με τροφές που είναι καλές πηγές βιταμινών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !