8 Ιανουαρίου 2016

Λουκέτο στο Τελωνείο Κατερίνης και μεταφορά του στην Κουλούρα Ημαθίας ;

Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης απαντά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο για το τελωνείο Βέροιας: «ΝΑΙ στην εγκατάσταση του νέου τελωνείου στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στους χώρους της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., στη θέση
Κουλούρα Ημαθίας – Αναμένουμε τα στοιχεία, τις αποφάσεις και την θετική ανταπόκριση Δήμου Βέροιας και Π.Ε. Ημαθίας».
Δήλωση Θ. Θεοχαρόπουλου με αφορμή την απάντηση από τον Υπουργό και τις νέες εξελίξεις: «Η προγραμματική και εποικοδομητική μας αντιπολίτευση φέρνει αποτελέσματα. Ο Υπουργός δεν δεσμεύθηκε σε όλα τα ερωτήματα που θέσαμε. Όμως το πρώτο βήμα έγινε. Επιχειρηματολογήσαμε και πείσαμε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει η εγκατάσταση του νέου τελωνείου στη θέση Κουλούρα Ημαθίας. Οι ενέργειες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής μας δράσης αποδίδουν καρπούς. Τώρα για την ευόδωση των προσπαθειών χρειάζεται η άμεση συνεργασία του Υπουργείου με την αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και Δήμος. Στόχος να προχωρήσει η προετοιμασία του χώρου στην Κουλούρα για να ολοκληρωθεί ο αγώνας μας για την παραμονή και την αναβάθμιση του Τελωνείου. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς οι επιπτώσεις της επίτευξης συγκεκριμένων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων κινδυνεύουν να πλήξουν βαρύτατα την οικονομία και την αναπτυξιακή ικανότητα της περιοχής. Η κομβικότητα του γεωγραφικού σημείου, της Κουλούρας, θα δώσει οριστικό τέλος στην καθημερινή ταλαιπωρία του επιχειρηματικού κόσμου και μπορεί να εξοικονομήσει κρίσιμους πόρους, σε χρόνο και χρήμα, για τη διακίνηση προϊόντων συγκριτικού πλεονεκτήματος της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η δημιουργία κομβικού κέντρου στην Κουλούρα θα αποτελέσει πόλο έλξης σημαντικών επιχειρηματικών προτεραιοτήτων και σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής. Τώρα πλέον καμία καθυστέρηση δεν πρέπει να υπάρξει και άμεσα όλοι οι αρμόδιοι να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες. Απαιτείται συνεργασία και συντονισμός για το καλύτερο αποτέλεσμα». Απάντηση στην Βουλή στην ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς και Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, σχετικά με το ενδεχόμενο υποβάθμισης – παύσης του Tελωνείου Βέροιας, έδωσε ο αρμόδιος αν. Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Η ερώτηση του κ. Θεοχαρόπουλου περιλάμβανε 3 υποερωτήματα. Στα δύο πρώτα ο Υπουργός δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις. Στο τρίτο όμως σχετικά με το εάν προτίθεται να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση του Τελωνείου στις εγκαταστάσεις της Κουλούρας, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό την προοπτική ενοποίησης των τελωνειακών αρχών, στην απάντηση του αν. Υπουργού στον κ. Θεοχαρόπουλο εκφράζεται πλέον επίσημα πως η βούληση για εγκατάσταση του νέου Τελωνείου, που θα προκύψει από την συγχώνευση των Τελωνείων Βέροιας και Σκύδρας, είναι να γίνει στην Κουλούρα, στις εγκαταστάσεις της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.
Η απάντηση του κ. Αλεξιάδη, που προήλθε μετά από τις παρεμβάσεις και την κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Θεοχαρόπουλου, κομίζει θετικές πληροφορίες για την τύχη του Τελωνείου, αλλά τίθενται και σημαντικές προϋποθέσεις από τον Υπουργό. Όπως τονίζει ο αν. Υπουργός στον κ. Θεοχαρόπουλο, για να υλοποιηθεί η εγκατάσταση του νέου Τελωνείου Βέροιας – Σκύδρας στην Κουλούρα, απαιτούνται στοιχεία που αφορούν τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης των εγκαταστάσεων για αυτό το σκοπό, οι οποίες εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες προς χρήση από το νέο τελωνείο με κόστος που θα αναληφθεί από τους παραχωρησιούχους. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει ο Υπουργός ότι έχουν ζητηθεί από τον Δήμο και την Περιφέρεια με έγγραφο στις 16-10-2015. Μάλιστα, ο χρόνος υλοποίησης της εγκατάστασης επαφίεται από το Υπουργείο στον Δήμο Βέροιας και την Π.Ε. Ημαθίας, όταν, δηλαδή, δώσουν τα στοιχεία για την παραχώρηση για χρήση των χώρων. Ο Υπουργός αναφέρει δε ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η ευόδωση της ανωτέρω προσπάθειας και μόνο σε αντίθετη περίπτωση θα εξεταστούν άλλες λύσεις. Στην απάντηση του αναφέρει εξάλλου ότι η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των Τελωνείων θα γίνει έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Παράλληλα με τη συγχώνευση, ο Υπουργός αναφέρει ότι εξετάζει την δυνατότητα διατήρησης και στη Σκύδρα (στο δημόσιο ακίνητο), τμήματος ή γραφείου που θα ανήκει στο νέο τελωνείο.
Τα ερωτήματα που έθετε κ. Θεοχαρόπουλος στην κοινοβουλευτική του ερώτηση και τα οποία βασίσθηκαν σε αναλυτική τεκμηρίωση της ερώτησης που κατατέθηκε στον Υπουργό:
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών η υποβάθμιση ή η κατάργηση του Τελωνείου Βέροιας;
2. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης των τριών Τελωνείων, της Βέροιας, της Κατερίνης και της Σκύδρας; Κι αν ναι, έχει συνυπολογισθεί το κόστος που αυτή η απόφαση θα επιφέρει στους επαγγελματίες και τους άμεσα εμπλεκόμενους;
3. Προτίθεται να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση του Τελωνείου στις εγκαταστάσεις της Κουλούρας, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό την προοπτική ενοποίησης των τελωνειακών αρχών»;
Αναλυτικά η απάντηση του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Αλεξιάδη στον κ. Θεοχαρόπουλο:
Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Α. Θεοχαρόπουλος σας γνωρίζουμε ότι:
Α. Η αναδιοργάνωση των Περιφερειακών Τελωνιακών Υπηρεσιών (Τελωνείων) της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, εντάσσεται στο πλαίσιο της θεσμικής και οργανωτικής μεταρρύθμισης της ελληνικής τελωνειακής Υπηρεσίας και αποτελεί την συνέχεια της ευρύτερης αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών ταυ Υπουργείου Οικονομικών, που έχει επέλθει με τις διατάξεις της αριθμ. Δ6Α 1058824 ΕΞ 2014/8-4-2014 (Β’ 865) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων «Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και μετονομασία ορισμένων από αυτές», όπως αποτυπώθηκαν στις διατάξεις του πδ. 111/2014 (Α’ 178) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών» και ισχύουν.
Στη συνέχεια, με τις διατάξεις της Αριθμ. Δ.ΟΡΓ.Α 1094448 ΕΞ 2015/10-7-2015 (Β. 1574) όμοιας, τροποποιήθηκε η ανωτέρω απόφαση, μεταξύ άλλων, ως προς την αναδιάρθρωση και τον ανακαθορισμό της καθ’ ύλην και της ιστό τόπον αρμοδιότητας ορισμένων Τελωνείων και συστάθηκαν Κινητές Ομάδες Ελέγχου (ΚΟΕ) σε Τελωνεία, προκειμένου να ενισχυθούν οι προληπτικοί και οι εκ των υστέρων Έλεγχοι των Τελωνείων.
Στις διατάξεις της περίπτωσης 4.2 της υποπαραγράφου 4 της παραγράφου Γ του άρθρου 3 του ν. 4336/2015 (Α’ 94) έχει περιληφθεί ως προαπαιτούμενο για την διευκόλυνση του εμπορίου, η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των Τελωνείων έως τον Σεπτέμβριο του 2016, η οποία θα γίνει με στόχο την βελτίωση της ποιότητας και την μείωση του κόστους των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών, την δημιουργία νέων ευέλικτων μονάδων, καθώς και την εξοικονόμησή ανθρώπινων πόρων για την δραστηριοποίησή τους στον τομέα της δίωξης και των εκ των υστέρων ελέγχων και στην ενίσχυση των δικαστικών τμημάτων των Τελωνείων. Σε κάθε περίπτωση, στα πλαίσια και της υλoποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Γ.Γ.Δ.Ε., οι οργανωτικές μεταβολές που θα επέλθουν στα Τελωνεία, θα είναι τέτοιες ώστε αυτά να συμβάλλουν, κατά το μέγιστο δυνατό, στην επίτευξη των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων , με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Β. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Τελωνείων Βέροιας και Σκύδρας, είναι προς υλοποίηση τα ακόλουθα:
1. Η συγχώνευση των Τελωνείων Βέροιας και Σκύδρας και η εγκατάσταση του νέου τελωνείου στις κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., στη θέση Κουλούρα Ημαθίας.
Παράλληλα με την συγχώνευση, εξετάζεται η διατήρηση στην Σκύδρα (στο δημόσιο ακίνητο), τμήματος ή γραφείου που θα ανήκει στο νέο τελωνείο, με αρμοδιότητα τον τελωνισμό εμπορευμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλλίτερη εξυπηρέτηση των εξαγωγέων του εν λόγω νομού.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Υπηρεσία μας, με το αρ.πρωτ. ΓΔΤΕΦΚ 5021769 ΕΞ 2015/ 16-10-2015 έγγραφό της, ζήτησε, πριν την έκδοση σχετικής Απόφασης για την συγχώνευση των εν λόγω Τελωνείων, στοιχεία από τον δήμο Βέροιας και την Περιφερειακή Ενότητας Ημαθίας που αφορούν τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης στην υπηρεσία μας των ως άνω απαιτούμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και χώρων (έτοιμων προς χρήση από το νέο τελωνείο με κόστος που θα αναληφθεί από τους παραχωρησιούχους).
Ο χρόνος υλοποίησης της συγχώνευσης των τελωνείων Βέροιας και Σκύδρας, εξαρτάται από τις σχετικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τον Δήμο Βέροιας και την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.
Η Γενική Δ/νση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. αναμένει την θετική ανταπόκριση των ανωτέρω φορέων, η οποία θα επιτρέψει την συγκρότηση ενός σύγχρονου τελωνείου που θα είναι αποτελεσματικό τόσο ως προς την εξυπηρέτηση του εμπορίου, όσο και ως προς την διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Ως εκ τούτου, παραμένει ως πρώτη προτεραιότητα για την Γενική Δ/ση η ευόδωση της ανωτέρω προσπάθειας και μόνο σε αντίθετη περίπτωση θα εξεταστούν άλλες λύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !