21 Ιανουαρίου 2016

Προσωρινό λουκέτο στο μαιευτικό τμήμα του νοσοκομείου Βέροιας

Εκτός εφημεριών τίθεται για εννέα μέρες το μαιευτικό-γυναικολογικό τμήμα του νοσοκομείου της Βέροιας, το οποίο εξυπηρετεί όλο το νομό Ημαθίας.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, το τμήμα δεν θα δέχεται επείγοντα περιστατικά από τις 23 έως και τις 31 Ιανουαρίου, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν απομείνει μόνο δύο μόνιμοι γιατροί, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και είναι φυσικό να μην μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες όλου του μήνα. Όσο για τους επικουρικούς, είναι άφαντοι, καθώς, ακόμη κι όταν προκηρύσσονται θέσεις, δεν υπάρχει ενδιαφέρον να καλυφθούν.
Συνεπώς, για το παραπάνω χρονικό διάστημα τα επείγοντα μαιευτικά και γυναικολογικά περιστατικά θα εξυπηρετούνται από τα αντίστοιχα τμήματα των όμορων νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας. Το μόνο θετικό για τους πολίτες είναι ότι γι’ αυτές τις 9 ημέρες η λειτουργία του Τμήματος του νοσοκομείου Βέροιας στο πρωινό ωράριο και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία θα συνεχιστούν κανονικά.
Την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια επιβεβαιώνει στη «Μ» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), παιδίατρος στο κέντρο υγείας Κρύας Βρύσης και στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, Μπάμπης Αποστολίδης. Όπως εξηγεί, δεν είναι λίγες οι φορές που το μαιευτικό-γυναικολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών καλύπτει τις ανάγκες κι άλλων νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και της Βέροιας.
«Το προσωπικό στο συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών είναι κι αυτό μειωμένο, αλλά σε λίγο καλύτερο βαθμό από το αντίστοιχο της Βέροιας. Υπηρετούν τέσσερις γιατροί. Έχουμε ενημερωθεί ότι τις τελευταίες 9 ημέρες του Ιανουαρίου θα καλύπτονται από μας τα επείγοντα γυναικολογικά και μαιευτικά περιστατικά. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό», τονίζει ο κ. Αποστολίδης.
Ενας γιατρός κάνει έως και 11 εφημερίες το μήνα
Παράλληλα αναφέρει ότι άλλες φορές το νοσοκομείο Γιαννιτσών «ενισχύει» με ιατρικό προσωπικό, το οποίο αποσπάται για ένα χρονικό διάστημα, άλλα όμορα νοσοκομεία, ενώ καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων Βέροιας, Νάουσας και Κιλκίς.
«Σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας, τα οποία εφημερεύουν καθημερινά, το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις μέρες εφημερίας του μήνα. Για παράδειγμα, η ορθοπεδική κλινική στο νοσοκομείο Γιαννιτσών εφημερεύει από 20-25 μέρες και τις υπόλοιπες δεν δέχεται περιστατικά. Οι γιατροί που εφημερεύουν ξεπερνούν τον εαυτό τους, κάνοντας 6-7 εφημερίες το μήνα οι διευθυντές των κλινικών και τμημάτων και 8-11 εφημερίες το μήνα οι επιμελητές. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντεπεξέλθουν», επισημαίνει ο κ. Αποστολίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έως το 2017 η χρηματοδότηση όλων των νοσοκομείων δεν θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μέσω της ΕΣΑΝ ΑΕ (Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων), η οποία θα τα χρηματοδοτεί με πόρους του ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με την αποδοτικότητα και την κερδοφορία τους.
«Ήδη γίνονται βήματα σταδιακά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν δίνει χρήματα στα νοσοκομεία ούτε κάνει προσλήψεις. Με τον τρόπο αυτό θα βρει αφορμή να κάνει συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, και στη συνέχεια να πληρώνει και λιγότερες εφημερίες», εξηγεί ο κ. Αποστολίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !