1 Σεπτεμβρίου 2015

«ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ….» - Στην τελική ευθεία το καλοκαιρινό ταξίδι στη γνώση



Μία καθημερινότητα φωτεινή, με χρώματα και ευχάριστη διάθεση, ένα χώρο γνώσης που καλλιεργεί τις παιδικές ψυχές ανακαλύπτουν καθημερινά, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, από την καρδιά του καλοκαιριού έως και σήμερα, παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, τα οποία συμμετέχουν μαζικά και δημιουργικά στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων με τίτλο «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη».



Τις προηγούμενες ημέρες, τα παιδιά κλήθηκαν να ανακαλύψουν μέσα από εκδηλώσεις, βιωματικές δραστηριότητες και εργαστήρια τις εκφάνσεις που μπορεί να έχει μία βιβλιοθήκη. Μπορεί να μετατραπεί σε «Μουσείο Προσωπικοτήτων», όπου τα παιδιά γνώρισαν για τον Μ.Αλέξανδρο, τον Αϊνστάιν, τον Βαν Γκογκ…..ή σε ραφείο λέξεων, όπου συνέθεσαν ένα χαλί με …λέξεις.

Παράλληλα, έγιναν δημοσιογράφοι και πήραν συνεντεύξεις από περαστικούς με θέμα «ποιες είναι οι εμπειρίες των πολιτών για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη;», μεταφέρθηκαν στην Αφρική μέσα από «το ατελιέ του Paul Klee» και χόρεψαν στους ρυθμούς της αφρικανικής παράδοσης, ενώ  έμαθαν στοιχεία για τη γλώσσα των αφρικανικών χωρών. Τέλος, γνώρισαν από κοντά τον Δημήτρη Γιδαράκο, τον πρώτο βιβλιοθηκονόμο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ανακάλυψαν βιβλία, φωτογραφίες, κάρτες δανεισμού κ.α.
«Αυτό το όμορφο ταξίδι διανύει πλέον την τελική του ευθεία, καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου. Πιστεύω ότι αποδείξαμε και αποδεικνύουμε καθημερινά τρόπους με τους οποίους  μία βιβλιοθήκη μπορεί με τη δημιουργικότητα των παιδιών και την πολύτιμη συνδρομή των εθελοντών μας να προωθήσει την ανάγνωση και την καινοτομία» τονίζει σε δήλωσή της η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης,  Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου σημειώνοντας παράλληλα: «Ευχαριστώ για την ουσιαστική βοήθεια τους στην υλοποίηση του προγράμματος, τους υπαλλήλους, τους εθελοντές, τους γονείς και προπάντων τα παιδιά που με το κέφι και τη φαντασία τους συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή υλοποίηση του».
Όπως είναι γνωστό πρόκειται για δράση της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που υλοποιείται με την υποστήριξη της Αστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Future Library», σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Κατερίνης. Η δράση, η οποία γίνεται με την χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προωθεί την καλλιέργεια κουλτούρας βιβλιοθήκης, την ενίσχυση των υποδομών της δημοτικής βιβλιοθήκης, των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά,  να εντάξουν στην καθημερινότητά τους τον κόσμο του βιβλίου.

Κάθε δράση, σύμφωνα με το πρόγραμμα ξεκινά καθημερινά Τρίτη έως Παρασκευή από τις 10:00 π.μ. και θα διαρκεί έως τις 12:00 μ. στο χώρο της βιβλιοθήκης.



ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

ΤΕΤΑΡΤΗ        2/9      10-12 π.μ.   Μια φανταστική χώρα ζώων  6 - 10 ετών
ΠΕΜΠΤΗ         3/9      10-12 π.μ.   Μια κουφάλα δέντρου  4 - 7 ετών
ΤΡΙΤΗ              8/9      10-12 π.μ.   Μια κουφάλα δέντρου  4 - 7 ετών
ΤΕΤΑΡΤΗ        9/9        10-12 π.μ.   Μια κουφάλα δέντρου  4 - 7 ετών
ΠΕΜΠΤΗ        10/9       10-12 π.μ.  Πόσο καλά ξέρω τα βιβλία της βιβλιοθήκης  4 - 12 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !