21 Αυγούστου 2015

Στρατό στα ελληνικά σύνορα στέλνουν τα Σκόπια

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Ουσιαστικά, πρόκειται για τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Σερβία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) Ίβο Κότεφσκι, ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια, το μεσημέρι, ότι στα νότια σύνορα της χώρας (σ.σ. στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα) θα μπορούσε να εμπλακεί και ο στρατός για να αυξηθεί η ασφάλεια για τον τοπικό πληθυσμό, αλλά και να παρασχεθεί καταλληλότερη και πιο ανθρώπινη μεταχείριση στους μετανάστες που εισήλθαν στην ΠΓΔΜ και αιτούνται τη χορήγηση άδειας παραμονής τριών ημερών στη χώρα, στη διάρκεια της οποίας υποχρεούνται να εγκαταλείψουν την ΠΓΔΜ.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι, "λόγω της αυξημένης πίεσης στα νότια σύνορα της χώρας και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου βαλκανικού διαδρόμου που ακολουθούν οι μετανάστες, αλλά και της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμήθηκε ότι είναι απαραίτητος επιπρόσθετος και πιο αποτελεσματικός έλεγχος στη συνοριακή ζώνη, στην οποία έχουν καταγραφεί μαζικές παράνομες διελεύσεις από την Ελλάδα".
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Κότεφσκι ανέφερε ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ προσπάθησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των συνόρων της χώρας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν ανταποκρίνεται στο βαθμό που της αναλογεί.
"Δυστυχώς, τα σύνορα μας με την Ελλάδα, τα οποία αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε δεν προστατεύθηκαν. Αφέθηκαν ελεύθερα, με την Ελλάδα να μην εμποδίζει τους μετανάστες να διέρχονται παράνομα τα σύνορα. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε δει να μεταφέρονται αυτοί οργανωμένα μέχρι τα σύνορα", δήλωσε ο Κότεφσκι.
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θα ενημερώσει τις γειτονικές χώρες σχετικά με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ.
"Έχουμε επαφές με την Ελληνική Αστυνομία, δυστυχώς, όχι πάντα στο κατάλληλο επίπεδο. Κατά την προηγούμενη περίοδο, προσπαθήσαμε πολλές φορές να αποκαταστήσουμε μία καλύτερη επικοινωνία και συντονισμό όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν οι αστυνομικές Αρχές της Ελλάδας, όμως δυστυχώς δεν υπήρξε επαρκής ανταπόκριση" πρόσθεσε ο Κότεφσκι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, από τις 18 Ιουνίου που εφαρμόζεται το μέτρο χορήγησης αδειών παραμονής τριών ημερών και μέχρι τις 20 Αυγούστου, εκδόθηκαν περίπου 41.500 τέτοιες άδειες σε μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στην ΠΓΔΜ.
Από τις μεσημεριανές ώρες, οι δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν αυξήσει κατά πολύ την παρουσία τους στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ), αναμένει την πρόταση της κυβέρνησης της χώρας για να εκδώσει διάταγμα για την ανάμειξη του Στρατού της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους μετανάστες στα νότια και βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !