5 Μαρτίου 2015

1ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων ASPnet Κεντρικής Μακεδονίας

Όταν ο μύθος συναντά την ιστορία και συνδιαλέγονται αρμονικά με τη μαθητική δημιουργία & φαντασία τίποτε δεν μοιάζει ακατόρθωτο: τα αγάλματα μπορούν και αποκτούν πνοή. Μπορούν και διηγούνται την ιστορία τους. Κάπως έτσι θα μπορούσε να ξετυλιχθεί βήμα -  βήμα το νήμα της
δημιουργικής σύνθεσης των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης με τίτλο «Οι Μαγεμένες» - «Las Incantadas». Ένας χείμαρρος λέξεων και μουσικής, ένα δρώμενο βασισμένο στις επονομαζόμενες και ως «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», που αφαιρέθηκαν το 1864 από τον Γάλλο επιγραφολόγο Εμμανουήλ Μίλλερ και βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.

Ειδικότερα, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης μετά από μία εντατική προετοιμασία και υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, φιλοδοξούν με το έργο αυτό, να καταθέσουν το δικό τους στίγμα, σε μία από τις πιο καινοτόμες προσεγγίσεις της εκπαίδευσης, σε ένα ξεχωριστό διήμερο συμπόσιο (6-7 Μαρτίου, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη - Θεσσαλονίκη), με θεματικό επίκεντρο «Τα Ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Πρόκειται για το 1ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων ASPnet Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο μπολιάζει τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου, της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των πολιτισμών με τη σημασία της γνώσης. Στο συμπόσιο - το οποίο αποτελεί θεσμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια για τα σχολεία της Αττικής και εδώ και τριάντα επτά για τα σχολεία της Κύπρου - για πρώτη φορά προσφέρεται η δυνατότητα να συμμετέχουν μαθητές λυκείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το διήμερο εργασιών διοργανώνεται από το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη (στην έδρα του, Περιφερειακή οδός – περιοχή Νοσοκομείου Παπαγεωργίου), με τη συμμετοχή δεκαεπτά Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων της Κεντρικής Μακεδονίας, της Αττικής και Εταιρικών Σχολείων UNESCO από την Κύπρο, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Αξίζει να σημειωθεί, ότι, «Εικαστική Έκθεση» θα λάβει χώρα παράλληλα με τη διεξαγωγή του Μαθητικού Συμποσίου.
Αναφερόμενος στην συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου στο συμπόσιο, ο Διευθυντής, Δημήτρης Κυριακού, τονίζει σε δήλωσή του: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, στη σημερινή εποχή, της βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και κυρίως πολιτισμικής κρίσης, να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη, οι οποίες τονίζουν με έμφαση τη ζωτική ανάγκη καλλιέργειας των δυνάμεων της παιδείας και του πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές μας συμμετέχουν σε ένα δημιουργικό διάλογο, μέσα από τον οποίο παρουσιάζονται όλες οι πτυχές της σχέσης των νέων με τα μνημεία της χώρας μας».
Από την πλευρά του, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του Σχολείου, Λουκάς Βασιλειάδης και Λαμπρινή Μαγαλιού, μίλησαν «για  συλλογική δουλειά που έφερε απτά αποτελέσματα», ενώ περιέγραψαν με λεπτομέρειες όλες τις εκφάνσεις της ταυτότητας, της δημιουργίας και της έμπνευσης των «Μαγεμένων» σημειώνοντας μάλιστα ότι θα παρουσιαστεί και video παραγωγής των μαθητών με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού Μαγαλιού Λαμπρινής, όπου θα περιγράφεται η ιστορία των «Μαγεμένων», πλαισιωμένη από πρωτότυπη περιγραφική μουσική των μαθητών με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού Λουκά Βασιλειάδη.
Με προσήλωση τόσο στις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, όσο και στις αρχές και τις αξίες της UNESCO και με όχημα τη δημιουργική φαντασία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, τα αγάλματα, «Οι Μαγεμένες» μπορούν και παίρνουν φωνή και μας μιλούν ξανά. Ζητούν επιτακτικά το ταξίδι της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη. Ίσως μαζί τους μιλούν και οι ιστορίες των ανθρώπων της πόλης που λείπουν και έζησαν κάποτε ανάμεσά τους :
«Άκου τις κραυγές τους
Άκου τις κραυγές – είναι μαγικές

Άκου τις κραυγές – κόρες μαγεμένες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !