13 Φεβρουαρίου 2015

Χιονοπτώσεις από την Τρίτη σε Πιερία, Χαλκιδική, Κ. Μακεδονία


Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο καιρός στην ανατολική χώρα ενώ ο παγετός θα επιμείνει στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Νέα κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών και χιονοπτώσεις προβλέπονται για την επόμενη εβδομάδα αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η εικόνα για τις περιοχές που θα επηρεαστούν.

Αύριο Σάββατο και την Κυριακή, οι νεφώσεις θα επιμείνουν στην ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, δίνοντας κάποιες παροδικές βροχοπτώσεις στα πεδινά και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και της ανατολικής Στερεάς. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα είναι αίθριος ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειώνεται παγετός στα ηπειρωτικά της βόρειας και κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο, με ένταση 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο 2-3 βαθμών.

Τη Δευτέρα, η χώρα μας θα βρεθεί στα νοτιοανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα (1045 mb) που θα καλύπτει την ανατολική Ευρώπη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των βορείων ανέμων και την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Μέσα στην ημέρα ο καιρός θα κλείσει στα ανατολικά τμήματα και θα σημειωθούν βροχές μετά το μεσημέρι ενώ χιόνια θα πέφτουν στα ορεινά των περιοχών αυτών τα οποία οσο οδεύουμε προς το βράδυ θα έχουν την τάση να κατέβουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στα προγνωστικά μοντέλα δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ως προς την ακριβή θέση του αντικυκλώνα και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια για τις περιοχές που θα έχουν φαινόμενα την Τρίτη και την Τετάρτη. Το σίγουρο είναι οτι το Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά (δυτικά της Πίνδου) δεν θα επηρεαστούν για ακόμα μία φορά.

Τα σενάρια που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι δύο. 
1). Στο πρώτο σενάριο ο αντικυκλώνας θα έχει κέντρο στη δυτική Ουκρανία δημιουργώντας ένα νοτιοανατολικό ρεύμα που θα ευνοήσει τις χιονοπτώσεις σε περιοχές όπως η ανατολική Στερεά (σε μικρό βαθμό), η Μαγνησία, η Εύβοια, η Πιερία, η κεντρική Μακεδονία και η Χαλκιδική.
2). Στο δεύτερο σενάριο ο αντικυκλώνας θα έχει κέντρο πιο βόρεια και ανατολικά στη Λευκορωσία, δημιουργώντας ένα πιο ανατολικό ρεύμα που θα ευνοήσει κυρίως την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Θράκη.
Βέβαια δεν αποκλείεται η κίνηση του αντικυκλώνα να τέτοια που θα προκαλέσει κακοκαιρία σε όλες τις παραπάνω περιοχές σταδιακά. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν νέες εκτιμήσεις για την αλλαγή του καιρού της επόμενης εβδομάδας.
 
Επιμέλεια: meteo-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !