22 Δεκεμβρίου 2014

Ημερίδα Λιτοχώρου Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου



Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα  με θέμα  «η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014, από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Ακόμη μία ημερίδα για την αξία και την σπουδαιότητα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου πραγματοποιήθηκε από
τον Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας. Η ημερίδα η οποία διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Δίου-Ολύμπου στο Λιτόχωρο, είχε θέμα: «η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».
Ημερίδα με ομώνυμο τίτλο και παρόμοια θεματολογία, είχε προηγηθεί την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στην Ελασσόνα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της παρολύμπιας περιοχής, του Δήμου Ελασσόνας.
Στόχος της ημερίδας ήταν να φέρει σε επαφή τον Φορέα Διαχείρισης με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας και την επιστημονική κοινότητα, με σκοπό  την αμφίδρομη επικοινωνία και την ανάπτυξη αποτελεσματικών συνεργασιών για την προστασία και ανάπτυξη της περιοχής.



Την κήρυξη την έναρξης των εργασιών της ημερίδας έκανε ο  κος Ανδρεδάκης Παύλος, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ο οποίος  ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στην ημερίδα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της 24η Ταξιαρχίας, ο Αντιδήμαρχος  Δίου-Ολύμπου κος Νικόλαος Λάππας, και η Δημοτική Σύμβουλος κα Λέλα Βλαχοπούλου.




Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κος Ανδρεδάκης Παύλος.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, η κα Νασοπούλου Θέμις, Ξεναγός Εθνικών Δρυμών & Υγροτόπων και Ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου παρουσίασε τις δράσεις και τα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Εν συνεχεία, η κα Γεροφωκά Αναστασία, Υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, ανέπτυξε μια πρόταση αειφορικής διαχείρισης μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών και ενηλίκων σε προστατευόμενες περιοχές. Τη σκυτάλη έλαβε ο κος Γεωργούλης Δημήτριος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, παρουσιάζοντας τον ορειβατικό τουρισμό ως έναν από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου.
Η κα Κουτσιμανή Φανή, Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου, ξεκίνησε τις εργασίες του δεύτερου μέρους της ημερίδας, τονίζοντας την ανάγκη ορθής αξιοποίησης του πλούτου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος. Στη συνέχεια, ο κος Μπέλλος Λάζαρος, ιδιοκτήτης του Κτήματος Μπέλλου, ανέπτυξε την προσωπική του επαγγελματική εμπειρία αγροτουριστικής ανάπτυξης στον δυτικό Όλυμπο. Ακολούθως, η κα Λέινα Αφροδίτη, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας  παρουσίασε την τουριστική υποδομή στις παρυφές του Ολύμπου.


Τέλος κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη γόνιμης και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στα θέματα ανάδειξης και προστασίας της προστατευόμενης περιοχής του Ολύμπου.
Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου της διαχείρισης και λειτουργίας της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, το οποίο είναι  ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο τηλέφωνο 23520-83000 (κ. Θέμιδα Νασοπούλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !