11 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΨΥΧΟΥΣ

Ο συντονισμός των δράσεων των αρμόδιων φορέων για την προστασία των αστέγων σε περίοδο ψύχους ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 8 Δεκεμβρίου 2014, στο Δημαρχείο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ, των Γιατρών του Κόσμου, της ΜΚΟ PRAKSIS, της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, των ΚΑΠΗ και των εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης.
            Στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκαν οι δυνατότητες του κάθε φορέα, ώστε να συνδράμει στο κοινό εγχείρημα. Συγκεκριμένα, στον εντοπισμό των αστέγων θα συμβάλουν οι street workers του ΟΚΑΝΑ μέσω του Προγράμματος στην Κοινότητα και στο Δρόμο, που θα διανείμουν κουβέρτες εφόσον χρειαστεί, το ΚΕΘΕΑ και η Ελληνική Αστυνομία. Συμμετοχή στον εντοπισμό των αστέγων έχουν επίσης οι Γιατροί του Κόσμου και η ΜΚΟ PRAKSIS, οι οποίες παρέχουν αντίστοιχα ιατρικές εξετάσεις και φάρμακα στις δομές που διαθέτουν.
Σε ό,τι αφορά τη στέγαση, εκτός από το Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑΡΣΙΣ στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, όπου προσφέρεται ρόφημα, ελαφρύ γεύμα και μπάνιο, λειτουργεί και η μονάδα του ΚΕΘΕΑ, στη συμβολή των οδών Πίνδου και Παγγαίου, που είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 11.00 έως τις 15.00 και προσφέρει τρόφιμα και ζεστό μπάνιο. Ολιγοήμερη φιλοξενία αστέγων σε ξενοδοχεία μπορεί να εξασφαλίσει σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων η Ιερά Μητρόπολη, η οποία προσφέρει επίσης είδη ρουχισμού και σίτιση στα συσσίτια των ενοριών.
            Τέλος, η Πολιτική Προστασία και οι εθελοντές του Δήμου Θεσσαλονίκης θα ενημερώνουν και θα συντονίζουν τις ενεργές ομάδες πολιτών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο σχέδιο δράσης.
            Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υποδείξουν τα ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης τρεις χώρους ΚΑΠΗ σε διαφορετικά σημεία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ημερήσια φροντίδα αστέγων και να διανεμηθούν από τους φορείς και τις οργανώσεις κουβέρτες, υπνόσακοι και ροφήματα σε αστέγους που εντοπίζονται στο δρόμο. Στην προμήθεια κουβερτών και υπνόσακων θα βοηθήσει και η Εκκλησία, ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα υποβάλει ανάλογο αίτημα και σε υπηρεσία του Υπουργείου. Οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν 24ωρη συνεργασία με την Αστυνομία, αλλά και την Πολιτική Προστασία για ενημέρωση σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα, ενώ εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης θα αναλάβει το συντονισμό των δράσεων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !