3 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕΛΙ: Ένα ολόγλυκο φάρμακο

Της Άννας Καραγιώργη

Εκτός του ότι μας γλυκαίνει με την πλούσια γεύση του, το μέλι είναι εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία, την ευεξία και την ομορφιά μας γι’ αυτό δεν θα πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιο μας.

Παράγεται από το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη και τις μελιτώδεις εκκρίσεις των δασικών φυτών. Στην Ελλάδα τα βασικά του είδη είναι το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, το ρεικόμελο, το βαμβακόμελο, της ελάτης, της καστανιάς, των εσπεριδοειδών και του ηλίανθου. Λόγω της πλούσιας χλωρίδας μας, το ελληνικό μέλι ποιοτικά και γευστικά συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα μέλια παγκοσμίως.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), ενώ περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία ( ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο) και νερό. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία, μια κουταλιά που ισοδυναμεί με περίπου 21 γρ. δίνει 64 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης περιέχει 84 θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προτιμάμε το μέλι σε σχέση με τη ζάχαρη, αν και συνίσταται να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε, δεδομένου ότι είναι πιο πυκνό.
ΠΩΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ
  1. Επισπεύδει την ανάρρωση
  2. Είναι επουλωτικό
  3. Θεωρείται άριστο τονωτικό
  4. Είναι αφροδισιακό
  5. Έχει καλλυντική δράση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !