18 Ιανουαρίου 2016

Σιροπιαστό γλυκό αμυγδάλου-λεμονιού

Υλικά


 400 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη, θρυμματισμένη στο μπλέντερ σε σκόνη
 320 γρ. ζάχαρη
 6 αυγά

 3 λεμόνια χωρίς χτυπήματα στη φλούδα τους
 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
 βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
 ο χυμός από 2 λεμόνια
 το ξύσμα από 1 λεμόνι
 60 γρ. ζάχαρη άχνη και ζαχαρωμένες ροδέλες λεμονιού, για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
(Η συνταγή δίνει 8 μερίδες.)

Εκτέλεση

Πλένετε πολύ καλά τα λεμόνια και τα βράζετε σε μια κατσαρόλα που περιέχει νερό (να σκεπάζει τα λεμόνια) σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα χοντροκόβετε, αφαιρείτε τα κουκούτσια τους και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το 1/3 της ζάχαρης για να γίνουν πουρές.
Χτυπάτε με το μίξερ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα, το μπέικιν πάουντερ και τον πουρέ του λεμονιού και ανακατεύετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 °C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα διαμ. 22-23 εκ. και αδειάζετε μέσα τη ζύμη του γλυκού. Ψήνετε για 1 ώρα (δοκιμάζετε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα ξύλινο καλαμάκι ή ένα μαχαίρι - πρέπει να βγαίνουν στεγνά), αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και το ξεφορμάρετε.
Ετοιμάζετε το σιρόπι ζεσταίνοντας τη ζάχαρη με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και περιχύνετε το γλυκό. Πασπαλίζετε με άχνη και γαρνίρετε, αν θέλετε, με ζαχαρωμένες ροδέλες λεμονιού.
*Τη συνταγή την είδαμε στο www.icookgreek.com

Επιμέλεια Χαρούλα Παυλίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !