7 Ιανουαρίου 2016

Το έθιμο της «Μπάμπως» στο Δήμο Βόλβης

Με ρίζες στα αρχαιοελληνικά Θεσμοφόρια και προέλευση την Ανατολική Ρωμυλία, το έθιμο της «Μπάμπως», αναβιώνει στις 8 Ιανουαρίου 2016, ανήμερα της Αγίας Δομινίκης, στο Σκεπαστό του δήμου Βόλβης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκεπαστού «Η Ανατολική Ρωμυλία», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης και την Τοπική Κοινότητα Σκεπαστού, αναπαριστά το έθιμο που είναι αφιερωμένο στη γονιμότητα της γυναίκας, με επίκεντρο τη μαία του χωριού και τις παντρεμένες γυναίκες, όσες δηλαδή έγιναν ή πρόκειται να γίνουν μητέρες.
Από τις 12.00 το μεσημέρι, οι παντρεμένες γυναίκες του Σκεπαστού, ξεκινούν από το σχολείο συνοδεία μουσικών με προορισμό το σπίτι της Μπάμπως, δηλαδή της «μαίας» (ή της γηραιότερης) του χωριού. Σύμφωνα με το έθιμο, οι νεότερες γυναίκες (φέτος αντιπροσωπεύονται από δυο έγκυες κοπέλες), ζητούν μια εύκολη γέννα, με το παιδί να βγει γρήγορα από τη μαμή, γι αυτό και της πλένουν συμβολικά τα χέρια με νερό και σαπούνι. Η Μπάμπω στολίζει το φλάμπουρο -το λάβαρο της γιορτής- με λουλούδια (σύμβολα ομορφιάς και νεότητας) και καρπούς (σύμβολα γονιμότητας και του «καρπού» της κοιλιάς). Στο φλάμπουρο κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα συμβολίζοντας το το άμεσο αποτέλεσμα, τη γέννα και την καινούργια ζωή. Αφού μοιράσει σε όλες τις γυναίκες γλυκό ψωμί και τσουρέκι για τύχη, η Μπάμπω με το φλάμπουρο στο χέρι αρχίζει το χορό, με μουσική από γκάιντα-καβάλι (Στάθης Γκαντίρης), ακορντεόν (Απόστολος Τσολακίδης) και κρουστά (Βασίλης Καρακούσης).
Στις 13.00 αρχίζει γλέντι στη πλατεία του χωριού, ενώ οι άντρες είναι αποκλεισμένοι από τα δρώμενα και τον χορό, καθώς η μέρα ανήκει στις γυναίκες. Το έθιμο, ολοκληρώνεται το βράδυ, με διασκέδαση των γυναικών σε ταβέρνα του χωριού.

Πληροφορίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Σκεπαστού, τηλ.: 6974551773

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !