20 Δεκεμβρίου 2015

Γεώργιος Θωμόπουλος 'η Καπετάν Γκόγκος -Μακεδονομάχος με καταγωγή από τη Ρητίνη

Ο Γεώργιος Θωμόπουλος γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Ρητίνη Πιερίας. Από τις αρχές του Μακεδονικού Αγώνα εντάχθηκε ως οπλίτης στις αντάρτικες ομάδες που δρούσαν στην περιοχή. Σύντομα αναδείχτηκε σε οπλαρχηγό και συγκρότησε δική του ένοπλη ομάδα, της οποίας τέθηκε
επικεφαλής και έμεινε γνωστός με το προσωνύμιο "καπετάν Γκόγκος". Έδρασε με την ομάδα του στην περιοχή του Ολύμπου με κύρια αποστολή την προστασία των Ελληνικών πληθυσμών από τις Οθωμανικές αυθαιρεσίες, την παροχή ασφάλειας στις εφοδιοπομπές που κατευθύνονταν προς τηΜακεδονία από το ελεύθερο Ελληνικό κράτος και την αναχαίτιση της Ρουμανικής προπαγάνδας στην περιοχή, σε βάρος των βλαχόφωνων. Ιδιαίτερα αμείλικτος στάθηκε εναντίον των ηγετών της Ρουμανικής προπαγάνδας στην περιοχή, Χατζηγώγου και Τζέγκα. Συνεργάστηκε σε κοινές επιχειρήσεις με τον συντοπίτη του, οπλαρχηγό Νικόλαο Στρεμπίνο, καθώς και με τους Ν. ΡόκαΜ. Αναγνωστάκο (Ματαπά) και Γ. Φραγκάκο (Μαλέα).
Οι οπλαρχηγοί Γκόγκος Θωμόπουλος, Νικόλαος Στρεμπίνος και Ματαπάς. Στο κέντρο διακρίνεται και ένα ελάφι
Μετά την επανάσταση των Νεότουρκων και τη χορήγηση αμνηστίας στους εμπόλεμους αντάρτες, ο Γεώργιος Θωμόπουλος παρέδωσε τα όπλα, αφού πρώτα φυγάδευσε την οικογένειά του, η οποία διώκονταν από τις Τουρκικές αρχές. Ο ίδιος παρέμεινε σε ετοιμότητα και μετά από λίγο καιρό, ανέλαβε πάλι δράση για να προστατεύσει τους Ελληνικούς πληθυσμούς. Πήρε μέρος ως εθελοντής με το σώμα του, στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !