3 Δεκεμβρίου 2015

Γέλιο μέχρι δακρύων στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Πιερίας

Συνάδελφε εσύ χάνεις: «Και για πες, πεινάνε τα παιδάκια σου; Ναι πεινάνε τα παιδάκια μου. Έχεις και τη μανούλα σου άρρωστη; Ναι, είναι άρρωστη η μανούλα μου. Έχει και τη μανούλα του άρρωστη ο φουκαράς!»


Στο έχω ξαναπεί. Οι Γενικές Συνελεύσεις της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας δεν πρόκειται να σου επιστρέψουν το χαμένο σου εισόδημα. Μπορούν όμως να σου επιστρέψουν το χαμένο σου χαμόγελο. Αρκεί να είσαι παρών και να έχεις την υπομονή να κάτσεις μέχρι το τέλος.
Ημέρα: Τετάρτη 2/12/2015
Τόπος: Ο γνωστός. Το μικρό αμφιθέατρο του 2ου ΓΕ.Λ, που τελικά αποδεικνύεται πολύ μεγάλο, τεράστιο, μπορώ να πω, για τις Γενικές Συνελεύσεις.
Ώρα: 18:30, πες 19:00 για να είσαι μέσα.
Παρόντες: 13, 15, θα σας γελάσω. Πάνω κάτω όσες είναι και οι τρίχες στο κεφάλι μου.
Ξεκινά η διαδικασία.
Εκπρόσωπος ΠΑΜΕ: «Επί της διαδικασίας» τι άλλο;
«Διαμαρτύρομαι για τη Γενική Συνέλευση, που δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Αντίθετα, θα έπρεπε να γυρνάμε στα σχολεία για να ξεσηκώνουμε τους συναδέλφους. Γι’ αυτό το λόγο αποχωρώ»
Αποχωρείς; Κλάιν μάιν. Πού να ξέρεις την ώρα, που αποχωρείς, ότι εσύ θα χάσεις; Εμείς οι υπόλοιποι πάντως θα συνεχίσουμε.

Εδώ θα κάνω μία παρένθεση, γιατί φροντίζω για την εγκυκλοπαιδική σου μόρφωση. Άλλωστε, λεφτά για να πάρεις, μόνο στο hot seat.
Το «Κλάιν Μάιν» λοιπόν, δεν σημαίνει κάτι από μόνο του. Υπάρχει όμως το «Κλάιν Μάιν Πούτς». Η φράση προήλθε από την αγγλική πρόταση clean my boots. Την χρησιμοποιούσαν οι Άγγλοι αξιωματικοί όταν απελευθερώθηκε η Αθήνα από τους Ναζί, όταν πήγαιναν στους νεαρούς λούστρους για να καθαρίσουν τις μπότες τους. Οι νεαροί λούστροι την οικειοποιήθηκαν σύντομα ώστε να τραβήξουν πελατεία και όχι μόνο…
Στην πραγματικότητα οι νεαροί, που δεν γνώριζαν προφανώς αγγλικά, αναπαρήγαγαν εσφαλμένα τον όρο ως «Κλάιν Μάιν Πούτς», εννοώντας φυσικά αυτό, που καταλαβαίνεις. Οι Βρετανοί από την πλευρά τους απολάμβαναν την αδυναμία των νεαρών λούστρων να προφέρουν την έκφραση σωστά και από την άλλη οι λούστροι διασκέδαζαν να περιγελούν τους αξιωματικούς την ώρα που γυάλιζαν τις μπότες τους.
Κλείνει η παρένθεση. Επιστροφή στη «Γενική» Συνέλευση.

Ακολουθεί ένας μίνι μπαχαλοδιάλογος, για το αν έπρεπε να γίνει η «Γενική» Συνέλευση και αν το email, που έστειλε η Ο.Λ.Μ.Ε. για στήριξη της απεργίας, πήγε σε όλους και άλλα τέτοια ουσιώδη.
Πρόεδρος: «Δεν το κόβω να γίνεται κανονική συνέλευση, οπότε προτείνω να περάσουμε κατευθείαν στα ψηφίσματα. Έχει δύο το ΠΑΜΕ».
Το πρώτο ψήφισμα αφορά τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που διατέθηκαν εξολοκλήρου ή για συμπλήρωση ωραρίου στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. Παρακάτω παραθέτω αυτούσιο το κείμενο. Μπορείς να το διαβάσεις, αν θέλεις, ή απλά να εμπιστευθείς εμένα, που το διάβασα. Αλήθεια στο λέω, είναι ένα κανονικό ανθρώπινο κείμενο, που θα μπορούσα να είχα γράψει εγώ ή εσύ. Πουθενά δεν αναφέρονται λέξεις ή φράσεις όπως: λαϊκή οικογένεια, ο καπιταλισμός ή το μεγάλο κεφάλαιο, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ, συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μνημονιακές πολιτικές, μονοπώλεια, μεγαλοκαρχαρίες, λυκοσυμμαχίες κ.λ.π. Τίποτα απολύτως. Η μόνη φράση, που προδίδει το συγγραφέα είναι το «σχολείο της αγοράς». Αν βαριέσαι να το διαβάσεις, μπορείς απλά να το προσπεράσεις.

«Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε Πιερίας καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας, που ενώ με ευθύνη του τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. παρέμειναν κλειστά από την 1η Οκτώβρη, άρον-άρον χωρίς καμιά προηγούμενη διαδικασία, αφού τα Π.Υ.Σ.Δ.Ε δεν λειτουργούν, και χωρίς να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, αποφάσισε να λειτουργήσει και το Δημόσιο Ι.Ε.Κ Κατερίνης με τη διάθεση σε αυτό 27 συναδέλφων από τη β/θμια εκπαίδευση. Το υπουργείο για να μπαλώσει τα κενά, που έχει δημιουργήσει στα Δημόσια Ι.Ε.Κ, όπως αυτό της Κατερίνης, όχι μόνο διατηρεί την αύξηση του ωραρίου, τις συμπτύξεις τμημάτων και την μείωση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων για να περισσέψουν συνάδελφοι, αλλά και τους μετακινεί στα πλαίσια της κινητικότητας από σχολείο σε σχολείο και τώρα στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. M’ αυτό τον τρόπο ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις και δημιουργούνται προβλήματα στην οικογενειακή ζωή των συναδέλφων. Αυτό είναι το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων που οικοδομείται στο σχολείο της αγοράς.
Την ίδια στιγμή εκπαιδευτικοί και σπουδαστές για να καλύψουν τις χαμένες ώρες θα αναγκαστούν να κάνουν μάθημα με εξαντλητικά ωράρια, ακόμη και Σάββατα και διακοπές Χριστουγέννων. Η κατάσταση θα οδηγήσει αρκετούς από τους σπουδαστές, που δουλεύουν το πρωί, να επιλέξουν ανάμεσα στη δουλειά και τη σχολή τους ενώ τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν ως δουλοπάροικοι πέρα από το ωράριο τους, χωρίς να διασφαλίζεται η πληρωμή των υπερωριών τους.
Το συγκεκριμένο γεγονός είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!
Απαιτούμε:
- Την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Να μη μετακινηθούν υποχρεωτικά συνάδελφοι χωρίς τη θέληση τους.
- Η αναπλήρωση των χαμένων ωρών να γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μη βάζει επιπλέον εμπόδια στους σπουδαστές στις σπουδές τους και σε όλους μαζί εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους στην εργασία και τη ζωή τους.
- Κανένας σπουδαστής να μη πληρώνει για αναλώσιμα υλικά και βιβλία.
- Να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς ως προς το ωράριο και τα τμήματα. Καμιά σύμπτυξη τμημάτων ή κλείσιμο σχολείων.»
Θα πρέπει να σου πω ότι, παρών στη συνέλευση είναι και συνάδελφος, που έχει διατεθεί εξολοκλήρου στο Ι.Ε.Κ. Κατερίνης και ο οποίος έχει άμεσο προσωπικό ενδιαφέρον για το κείμενο, που θα ψηφιστεί. Για ευκολία, στη συνέχεια θα τον αναφέρω ως κύριος Χ.
Διαμαρτύρονται οι Συριζαίοι κομματικοί συνδικαλιστές: «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα κείμενο, που έχει ανακρίβειες.»
«Ποιες είναι οι ανακρίβειες;»
«Να εκεί που λέει ότι δεν θα πληρωθούν οι υπερωρίες»
«Δε λέει ότι, δεν θα πληρωθούν οι υπερωρίες. Λέει ότι, δε διασφαλίζεται η πληρωμή των υπερωριών»
Κύριος Χ: «Εγώ, που διατέθηκα στο Ι.Ε.Κ. Κατερίνης, μου είπαν ότι, θα χρειαστεί να κάνω 24 ή 27 ώρες. Τους απάντησα ότι το ωράριό μου είναι 20 ώρες. Τους ρώτησα, αν θα πληρωθώ τις υπερωρίες και μου απάντησαν ότι, δεν το γνωρίζουν. Και εγώ τους είπα ότι, αρνούμαι να κάνω παραπάνω από 20 ώρες. Ούτε Σάββατα, ούτε Χριστούγεννα.»
«Ορίστε ο συνάδελφος δεν θα κάνει υπερωρίες.»
«Πράγματι δεν θα κάνει. Επειδή όμως το αρνήθηκε. Αν ήταν κάποιος άλλος, πιο ψαρωμένος και του έλεγαν να κάνει 25 ώρες και μαζί και Σάββατα και γιορτές, ποιος λέει ότι δεν θα τις έκανε; Δεν θα πρέπει ένα κείμενο της Ε.Λ.Μ.Ε. να προβλέπει και να καλύπτει και αυτούς ακόμα τους συναδέλφους;»
Πάτερ υμών ο εν τοις ουρανοίς, γιατί μας ταλαιπωρείς; Είτε το πιστεύεις είτε όχι, η «συζήτηση» συνεχίστηκε σ’ αυτό το πνεύμα μία ολόκληρη ώρα.  
Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, που συμβαίνει να είναι εκπαιδευτικός και τιμά με την παρουσία του τη συνέλευση, διαμαρτύρεται κι αυτός για το κείμενο. Όπως καταλαβαίνετε, δεν επιτρέπεται να βγει ένα κείμενο, που να έχει ανακρίβειες και να αποδίδει ψευδείς κατηγορίες στην καλή κατά τ’ άλλα πρώτη, δεύτερη φορά αριστερή και λίγο δεξιά συγκυβέρνηση. Κανένας πραγματικός συνδικαλιστής, που δεν φοβάται τις τίγρεις αλλά και τα σκουλήκια, δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό.
Στο ‘πα; Δεν στο ‘πα. Αυτό λέγεται κυβερνητικός συνδικαλισμός. Είναι οι ίδιοι συνδικαλιστές, που απαιτούσαν (όχι πολύ παλιά) από τους αντίστοιχους κομματικούς συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ, να καταθέσουν τις κομματικές τους ταυτότητες, γιατί διαφορετικά δεν θα είχαν δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι, διαφωνούν με τις επιλογές της τότε κακής συγκυβέρνησης. Βρε βρε πώς αλλάζουν οι καιροί. Η ρουφιάνα η Ζωή κάνει κύκλους και ενώ πρώτα τους έφτυνες, τώρα τα σάλια πέφτουν πάνω σου. Δε βαριέσαι όμως. Γι αυτό υπάρχουν και οι σαλιάρες.
Εγώ όμως βαριέμαι. Και επειδή έχει ήδη περάσει μία ώρα «εποικοδομητικής» συζήτησης, κάποια στιγμή, ο προεδρεύων της συνέλευσης (δηλαδή εγώ) προτείνει να γίνει ψηφοφορία. Ναι, αλλά ελλείψει άλλης πρότασης, κινδυνεύει να υπερψηφιστεί το ψήφισμα του ΠΑΜΕ. Ντροπή! Πώς θα το δικαιολογήσουμε στα αφεντικά μας;
Ανακαλύπτει λοιπόν ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (όπως καταλαβαίνεις, όλοι οι αξιωματούχοι είναι μαζεμένοι στη συνέλευση της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας) ότι, υπάρχει κείμενο της Ο.Λ.Μ.Ε. σχετικά με το θέμα.
«Πού είναι το κείμενο. Το καταθέτεις ως πρόταση ψηφίσματος, απέναντι στο ψήφισμα του ΠΑΜΕ;»
«Το έστειλε η Ο.Λ.Μ.Ε., το διάβασα πριν από μερικές ώρες και όφειλε ο Πρόεδρος να το φέρει και να μας το διαβάσει»
Μπερδεύτηκες; Άλλος Πρόεδρος είναι αυτός, της Ε.Λ.Μ.Ε.
«Και γιατί πρέπει να σας το διαβάσει ο Πρόεδρος, αφού το έχετε ήδη διαβάσει;»
«Τι πράγματα είναι αυτά; Θα μας τρελάνεις; Το Δευτεροβάθμιο όργανο βγάζει ένα κείμενο και εμείς εδώ προσπαθούμε να βγάλουμε το δικό μας;»
«Και τι είμαστε εμείς εδώ στην Ε.Λ.Μ.Ε.; Πρόβατα; Όποιο κείμενο μας στέλνει η Ο.Λ.Μ.Ε. εμείς θα πρέπει να το υιοθετούμε. Δεν έχουμε δική μας άποψη;»
Τι λέω; Εννοείται ότι, δεν έχουμε δική μας άποψη. Αυτό έλειπε, να έχει ο καθένας τη δική του βούληση και σκέφτεται ελεύθερα και να λέει ότι θέλει.
«Επιμένω για το κείμενο της Ο.Λ.Μ.Ε.»
«Το κατεβάζεις ως πρόταση;»
«Ναι το κατεβάζω ως πρόταση»
«Πού είναι το κείμενο;»
«Να το βρει ο Πρόεδρος και να το διαβάσει»
Τριαλαρί λαρί λαρό, τι ωραία, που περνώ.
Ο κύριος Χ έχει κινητό με Internet. Κάνει τον κόπο να βρει το κείμενο και το διαβάζει για να το ακούσουν όλοι. Αν δε βαριέσαι, θα το βρεις εδώ: http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=9640
Δεν πρόκειται για ψήφισμα βέβαια, αλλά για δελτίο τύπου, που όμως επιβεβαιώνει τα όσα διάβασες παραπάνω. Τι πειράζει όμως; Προκειμένου να μη ψηφιστεί το κείμενο του ΠΑΜΕ μετατρέπεται με τη βοήθεια της φαντασίας σε ψήφισμα.
Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας 6-6. Πάμε στα πέναλτι; Όχι βέβαια. Απλά δεν υπερψηφίζεται κανένα. Νίκη. Της δημοκρατίας; Όχι βέβαια. Νίκη των μπαχαλάκηδων, που προστάτεψαν το κόμμα. Ποιο κόμμα; Αυτό, που κυβερνά. Αυτό, που μας προτρέπει να κατεβούμε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε εναντίον του. Το λίθιο γρήγορα. Ή έστω καμία βαλεριάνα.
Σημαντική λεπτομέρεια. Ο κύριος Χ υπερψήφισε ως ψήφισμα το δελτίο τύπου της Ο.Λ.Μ.Ε. κι έτσι με τη δική του ψήφο, δεν ψηφίστηκε τελικά τίποτα!!
Σου κράτησα το καλύτερο για το τέλος. Είπαμε υπάρχει και 2ο ψήφισμα του ΠΑΜΕ. Διαβάζει ο εκπρόσωπός του, έχοντας πάθει ήδη ένα εγκεφαλικό από το ψήφισμα, που δεν ψηφίστηκε:
Η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας συμπαραστέκεται στον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ τάδε, που μια φορά κι έναν καιρό έκανε αυτό και μετά του έκαναν το άλλο και μετά αυτός τους είπε μπλα μπλα μπλα, που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντήλι ντήλι ντήλι ντήλι
Συγνώμη, αλλά έχω δακρύσει την ώρα, που τα γράφω. Όχι από τη συγκίνηση, αλλά από τα γέλια. Είναι 2:10 το βράδυ και η γυναίκα μου κοιμάται κάτω και εγώ γελάω μόνος μου σαν χαζός, με κίνδυνο να την ξυπνήσω και να τ’ ακούσω βραδιάτικα. Αν δε γελάς και εσύ, θα γελάσεις με την ψυχή σου με αυτό, που θα διαβάσεις στη συνέχεια.
Τελειώνει η ανάγνωση του ψηφίσματος.
Πρόεδρος (της Ε.Λ.Μ.Ε.): «Καταψηφίζω το ψήφισμα γιατί περιγράφει μια σειρά από γεγονότα, στα οποία καλούμαστε να βάλουμε την υπογραφή μας, χωρίς να μπορούμε να επιβεβαιώσουμε.»
Κομματικοί συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ (οι ίδιοι, που πριν από 5 λεπτά δεν ήθελαν να ψηφίσουν ένα κείμενο, που περιέχει ανακρίβειες): «Συνάδελφε (του ΠΑΜΕ) είναι έτσι όπως μας τα λες τα πράγματα;»
«Ναι είναι έτσι»
«Μας επιβεβαιώνεις ότι έγιναν έτσι;»
«Ναι το επιβεβαιώνω»
«Ορίστε, αφού μας το λέει ο συνάδελφος, έτσι θα έγιναν τα πράγματα»
Ο ίδιος βέβαια έλεγε και τα προηγούμενα, τότε όμως ήταν ανακρίβειες. Το ψήφισμα περνάει και όλοι είναι ευχαριστημένοι.
Θα σε αφήσω αναγνώστη με την απίστευτη ατάκα του Χατζηχρήστου από τον «Ηλία του 16ου». Είναι ντυμένος και καλά αστυνομικός μούφα και υποτίθεται ότι, έχει πιάσει το Βέγγο, που όμως στην πραγματικότητα είναι συνεργός του. Πρέπει λοιπόν να βρει ένα τρόπο να τον γλιτώσει.
Χατζηχρήστος: «Δε μι λες βρε. Είσαι κανονικός;»
Βέγγος: «Όχι»
Χατζηχρήστος: «Δεν είναι κανονικός η καψερός»
Χατζηχρήστος: «Θα το ξανακάνεις;»
Βέγγος: «Δεν θα το ξανακάνω»
Χατζηχρήστος: «Δεν θα του κανακάν. Του λέει και μόνους του.»
Χατζηχρήστος: «Βρε. Πεινάν και τα πιδάκια σου;»
Βέγγος: «Πεινάγανε τα παιδάκια μου»
Χατζηχρήστος: «Πεινάγαν κι τα πιδάκια του, του καψερού»
Χατζηχρήστος: «Βρε»
Βέγγος: «Ναι»
Χατζηχρήστος: «Τι ναι τι ναι; Είναι και η μανούλα σου άρρωστη;»
Βέγγος: «Ναι. Έχω και τη μανούλα μου άρρωστη.»
Χατζηχρήστος: «Ε, είναι και η μανούλα του άρρωστη. Για αυτό σας λέω αφήστε τον να πάει στο διάολο. Έχει ραγίσει κι η καρδιά μου.»

Γιώργος Βαρδακώστας

Υ.Γ.: Το ψήφισμα του ΠΑΜΕ θα είχε ψηφιστεί, αν δεν είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενα τρία μέλη του. Προτείνω στο κόμμα να τους τιμωρήσει παραδειγματικά (και εμάς μαζί) και να τους αναγκάσει να παραβρεθούν σε όλες τις επόμενες «Γενικές» Συνελεύσεις της Ε.Λ.Μ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !