10 Δεκεμβρίου 2015

Κάτω Αγιάννης....χωριό 600 κατοίκων 9 χιλιόμετρα από την ΚατερίνηΟ Κάτω Άγιος Ιωάννης, γνωστότερος στην περιοχή ως Κάτω Αγιάννης, είναι χωριό του νομού Πιερίας που υπάγεται διοικητικά στοΔήμο Κατερίνης. Ο πληθυσμός του είναι 603 κάτοικοι, με βάση την απογραφή του 2011.Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και καλλιεργούν βερίκοκα, καπνά και
ροδάκινα. Η απόσταση του οικισμού από την Κατερίνη είναι 9 χιλιόμετρα.Ο κεντρικός ναός του οικισμού είναι αφιερωμένος στον Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1990(1990 ή 1991)κάηκε και από την παλιά εκκλησία έμεινε το καμπαναριό. Με την βοήθεια των χωριανών και πολλών παραγόντων η εκκλησία ξακτήστηκε με την σημερινή της μορφή. Έχει ένα μονοθέσιο νηπιαγωγείο, διθέσιο Δημοτικό σχολείο και αγροτικό ιατρείο. Το φερώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα έχει έναν οικισμό με 702 κατοίκους. Από πολιτιστική άποψη σημαντικό είναι το θέατρο που έχει, όπου γίνονται εκδηλώσεις. Στο χωριό υπάρχει ο Γυμναστικός Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος "Ο Πιερικός Αστήρ", ο οποίος από την περίοδο 2007-08 αγωνίζεται στο ποδόσφαιρο, στη Β΄ ερασιτεχνική.Επίσης στο χωριό την περίοδο του 2012 ο Σύλλογος έπαψε να λειτουργεί,στα τέλη όμως του 2013 άρχισε πάλι με τη συνδρομή πολλών χωριανών.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό αναφέρεται σε κείμενα του 19ου και 20ου αιώνα απλώς με την ονομασία Αγιάννης. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν τσιφλίκι και ανήκε στην οικογένεια Μπίτσιου, όπως και το Κίτρος. Έτσι, με το όνομα "Αγιάννης Παλαιός Συνοικισμός" αναφέρεται σε πίνακα των σχολείων της 5ης Περιφέρειας Πιερίας, το 1934. Το χωριό είχε τότε 1 σχολείο με 1 δάσκαλο και 99 μαθητές. Το 1913 ο Αγιάννης είχε 45 οικίες και 267 Ορθοδόξους κατοίκους (289 κατοίκους σύμφωνα[1]με άλλη πηγή) . Ταυτόχρονα, αναφέρονται και "παραχειμάζουσι βλαχοποιμένες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !