31 Δεκεμβρίου 2015

Κορινός....ζωντανή κωμόπολη 3500 κατοίκων 8 χιλιόμετρα από την Κατερίνη



Ο Κορινός είναι παραθαλάσσια κωμόπολη του Διευρυμένου Δήμου Κατερίνης του Νομού Πιερίας.. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 35 μ. και βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από την Κατερίνη. Κατά την απογραφή του 2011 ο Κορινός έχει πληθυσμό 3.487 κατοίκους, σύμφωνα με την |Απογραφή του 2011
.Στον Κορινό λειτουργούν ένας παιδικός σταθμός, 2 Νηπιαγωγεία, 2 6/θέσια Δημοτικά Σχολεία, ένα Γυμνάσιο, ένα Λύκειο και πρόσφατα και μια Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο δραστήριος Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος του Κορινού ονομάζεται " Εύξεινος Πόντος" και είναι μέλος του «Μember of the International Dance Council CID». Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, γίνεται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία από το2001 το κάψιμο του καρνάβαλου που σημαίνει και τη λήξη της Αποκριάς με αναβίωση εθίμων, χορό και γλέντι υπό τους ήχους ορχήστρας παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Ο σύλλογος Παλαιογρατσανιτών Κορινού προσφέρει στον κόσμο λουκάνικα και άφθονο κρασί, προσφορά του Δήμου Κορινού. Στον Κορινό γίνεται στις αρχές κάθε χρόνο[1] το "έθιμο της Μπάμπως". Το καλοκαίρι ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Κορινού (Μ.Σ.Ν.Κ.) διοργανώνει πανηγύρι που έχει κάθε χρόνο πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και από τους ντόπιους κατοίκους αλλά και από τουρίστες. Επίσης, κάθε πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου (από το 1996) κορυφώνεται το 3ήμερο Ποντιακό Φεστιβάλ του Ποντιακού Μορφωτικού ΣυλλόγουΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Κορινού με τη συμμετοχή πολλών τραγουδιστών καθώς και χορευτικών τμημάτων από διάφορους συλλόγους ανά την Ελλάδα και όχι μόνο . Η συμμετοχή του κοινού υπολογίζεται το τριήμερο στους 10.000 περίπου επισκέπτες. Η ποδοσφαιρική ομάδα ΓΑΣ Κορινός δραστηριοποιείται από αθλητική[2] άποψη.Στο ποδόσφαιρο, ο Θερμαϊκός Κορινού αγωνίζεται στην Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ. Πιερίας.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα καλοκαίρια ο Κορινός δέχεται αρκετούς τουρίστες, κυρίως στα κάμπινγκ του και στα παραλιακά ξενοδοχεία του. Επίσης πολλοί τουρίστες από την Παραλία, την Καλλιθέα και την Κατερινόσκαλα πηγαίνουν στον Κορινό για να θαυμάσουν από κοντά την όμορφη παραλία του, η οποία έχει και γαλάζια σημαία.[3]

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραμένει άγνωστο από που πήρε το όνομά του ο Κορινός, μιας και καμία από τις υπάρχουσες παραδόσεις δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως την ονομασία του. Ο Κορινός φημολογείται ότι έχει πάρει την ονομασία του από τα Κορίνεια, δέντρα που υπήρχαν σε μεγάλο αριθμό, κατά την ίδρυσή του στις αρχές του 1900. Άλλη παράδοση κάνει λόγο για όνομα στρατηγού ενώ μια άλλη αναφέρει ότι το Κορινός προέρχεται από τις καρίνες των πλοίων, που κατασκευάζονταν στο χωριό.

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατα τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν ένάς ασήμαντος οικισμός κολλίγων, που εργάζονταν στο τουρκικό τσιφλίκι, που καταλάμβανε ολόκληρη σχεδόν την έκταση του σημερινού οικισμού. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν στον Κορινό πρόσφυγες από το Κούμπαο της Θράκης, ενώ μετά το 1939 εγκαταστάθηκαν πολλές οικογένειες από την περιοχή του Όφι της Τραπεζούντας, οι οποίες μετά τη μικρασιατική καταστροφή παρέμεναν στην τέως Ε.Σ.Σ.Δ.
Το 1941 κοντά στις τούμπες του Κορινού σκοτώθηκαν 6 Γερμανοί στρατιώτες σε επίθεση αγγλικών βομβαρδιστικών.[4]
Ο Κορινός έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, λόγω της διαμάχης που είχε ξεσπάσει περί του 2000 μεταξύ των κατοίκων και ενός πρώην Δημάρχου σχετικά με το μοίρασμα ορισμένων οικοπέδων που είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος. Την υπόθεση διαλεύκανε η ελληνική δικαιοσύνη αποφασίζοντας υπέρ των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !