9 Σεπτεμβρίου 2015

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Ο ΘΡΥΛΟΣ

Ιστορικό ντοκιμαντέρ με θέμα το θρυλικό υποβρύχιο «Παπανικολής» και τις επιτυχίες του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, το οποίο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που υπήρξαν μέλη του πληρώματός του. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επίθεση στις 24 Δεκεμβρίου 1940 εναντίον ιταλικής νηοπομπής στην Αδριατική Θάλασσα, όπου το
υποβρύχιο «Παπανικολής», με κυβερνήτη τον πλωτάρχη ΜΙΛΤΩΝΑ ΙΑΤΡΙΔΗ, κατάφερε να βυθίσει στα στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά. Το γεγονός αυτό είχε τεράστια απήχηση και συνέβαλε στην ενίσχυση του φρονήματος του αγωνιζόμενου έθνους. Στη διάρκεια της εκπομπής μνημονεύονται επίσης οι επιτυχίες και η συνεισφορά και των άλλων ελληνικών υποβρυχίων στον αγώνα, όπως του «Κατσώνη» και του «Τρίτωνα». Τέλος, εκτενής αναφορά γίνεται στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης μέσα στα υποβρύχια.
Πλάνα αρχείου, φωτογραφικό υλικό και δημοσιεύματα από εφημερίδες της εποχής πλαισιώνουν τις αφηγήσεις των ανθρώπων που υπηρέτησαν στον «Παπανικολή». Σήμερα ό,τι έχει απομείνει από το θρυλικό υποβρύχιο είναι ο πυργίσκος του, που βρίσκεται τοποθετημένος έξω από το Ναυτικό Μουσείο στον Πειραιά.  


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=6708&autostart=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !