30 Αυγούστου 2015

"Όταν το σαντούρι αγγίζει την κλασσική μουσική''


Η Κυριακή Δερέμπεη, είναι η πρώτη ελληνίδα μουσικός που φέρνει το περσικό σαντούρι στην χώρα μας και μάλιστα με μια καινοτομία που θα συναρπάσει, έχοντας στα χέρια της ένα σαντούρι -το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα- και έχει σύστημα ελληνικό αλλά ήχο περσικό. Για πρώτη φορά η μικρή Κυριακή τολμά να εντάξει το περσικό σαντούρι στην κλασσική μουσική.


Ένα μουσικό όργανο, που θεωρείται άκρως παραδοσιακό, με τα μαγικά της χέρια μπορεί να αποδώσει με υπέροχο τρόπο όχι μόνο τα ελληνικά παραδοσιακά κομμάτια, αλλά και τα κλασσικά.

Σας παραθέτουμε βίντεο με δείγματα από τις πρόβες που κάνει εδώ και ένα χρόνο, σε τραγούδια ελληνικά, περσικά και κλασσικά μαζί με το δάσκαλό της στο περσικό σαντούρι Omid Tahmasebpour. Άλλωστε σε παλαιότερες δηλώσεις της εξέφρασε την επιθυμία να διευρύνει το περσικό σαντούρι σε κλασσικά μονοπάτια.

"Θεωρώ πως το σαντούρι μπορεί να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο μεγάλα κλασσικά κομμάτια και πειραματίζομαι εδώ και ένα χρόνο να μεταφράσω στο περσικό σαντούρι, κλασσικά κομμάτια σπουδαίων συνθετών δίνοντας έτσι μια νέα πνοή, ένα νέο ηχόχρωμα, μια νέα φιλοσοφία... Δίνοντας έτσι μια απάντηση σε όσους πιστεύουν πως το σαντούρι μπορεί να αποδώσει μόνο παραδοσιακούς ήχους και να δεσμεύεται μονάχα στη παραδοσιακή μουσική ενός λαού. Θεωρώ πως το σαντούρι μπορεί να εκφράσει με καλούς χειρισμούς, καλή τεχνική, γνώση και προσεγμένη ενορχήστρωση, με τον καλύτερο τρόπο κορυφαία κλασσικά έργα με απόλυτο σεβασμό όπως αρμόζει. Εδώ και 4 μήνες βρίσκομαι στο στούνιο και ετοιμάζω μια σημαντική για μένα παραγωγή, "παντρεύοντας" την παράδοση με την κλασσική μουσική. Είναι ένα μεγάλο ρίσκο για μένα και ένα πολύ μεγάλο άλμα αλλά είναι σκέτη πρόκληση για μένα και πιστεύω πως η μουσική πρέπει να ανοίγει φτερά και να μην υπάρχουν δεσμά και στεγανά. "

1. http://youtu.be/sUl1uxXDNzQ
2. https://www.youtube.com/watch?v=JMheHfeLeGA
3. https://www.youtube.com/watch?v=yzmoY1iP_fA
4. https://www.youtube.com/watch?v=PrqDxwZoYJs&feature=youtu.be

Facebook: www.facebook.com/KiriakiDerempei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !